Juleøltradisjonen i Norge er lang og stolt. I år finnes det minst 340 ulike juleøl i Norge å velge mellom.
Aldri før har det vært lansert så mange juleøl her hjemme. Det er mye godt å velge i, skal vi tro fagjuryene som i år har testet 195 nasjonale og 33 internasjonale juleøl. Hvilke juleøl har bryggerne laget i år og hva skal du velge? Her finner du noen av svarene.
Stort utvalg
I år er det lansert 263 juleøl på Vinmonopolet, der 192 av disse ølene er norske. De øvrige 71 ølene er internasjonale juleøl fra Belgia, England, Nederland, Italia, Frankrike, Tyskland, Skottland, Danmark, Sverige og Island. I tillegg finnes det over 70 ulike juleøl i butikkstyrke, der noen av disse også er alkoholfrie.
Se hele listen over årets juleøl på Vinmonopolet hjemmeside.
Hva er juleøl?
Juleøl er laget på malt, humle, vann og gjær.
Fra gammelt av skulle juleølet være mørkt og sterkt, og ølet var ofte tilsmakt med einer og røykmalt.
Fra industrialiseringen slo gjennom har juleølet i Norge vært laget av de klassiske store bryggeriene. Stilen var et rødlig/mørkt og sterkt lagerøl med god maltsødme og smaker av knekk, karamell og nøtter, samt julekrydre. Ølet var undergjæret – lik både bayer- og bokkølet i stil, og smaksmessig lik stilen old ale.
Med handverkbryggerienes inntog finnes det i dag juleøl i et uttal varianter og ølstiler.
Når vi skal nyte øl, er det verdt å lese juleøl-etiketten for å kartlegge hvilket øl du får i glasset.
Norsk juleøl 2021
Tradisjonen rundt juleølet er stolt og lang og Ølakademiet har også i år testet juleølet for landets største avis VG. Juryen har brukt sansene og smakt seg gjennom 195 norske juleøl, hvorav 50 av disse får høye karakterer. Med andre ord, masse godt å glede seg til. Hele Juleøltesten er publisert i VG papir og på VG + nett.
Til glede for alle lesere publiserer Ølakademiet juleøltesten i fullversjon lørdag 27. november 2021 på våre nettsider. Her er det ingen betalingsmur og det er helt gratis å lese testen. Vi gir deg også våre matanbefalinger til årets juleøl.
Hvilke juleøl har de norske bryggerne laget i år?
De maltrike, mørke og sterke juleølene gjør det det godt i årets test. De fleste som får toppkarakterer er å finne blant de undergjærede ølstilene som mørk lager og bokkøl, brygget etter tysk tradisjon.
Men også de overgjærede ølene som porter og stout gjør det svært bra. Her har ofte ølene ofte mer fruktighet og kompleksitet, og variasjonene er store.
De store bryggeriene gjør det godt blant de undergjærede ølene, mens håndverksbryggeriene dominerer resultatene blant de overgjærede.
Fatlagring er fortsatt populært blant håndverksbryggeriene og flere velger å bruke kveik. Bruken av humle er fortsatt populært. Enn ser også at bryggerne eksperimenterer med noe krydder, selv om det er omdiskutert.
Det norske juleølet finnes nå i mange stiler; hveteøl, surøl, red ale, IPA, dobbel IPA, bokk, dobbelbokk, barley wine, dobbel, trippel, kvadruppel, barley wine, stout og mange flere.
Det finnes et godt juleøl for alle, også for de som skal kjøre bil i jula!
Slik gikk det i fjor – Juleøltesten 2020
Underholdning på julebordet? Lær mer om juleølet med gjennom ølsmaking!
Internasjonalt juleøl 2021
Ølakademiet har også i år testet de utenlandske juleølene. 33 juleøl er vurdert og 12 juleøl fikk karakteren fem, mens to øl gikk helt til topps i denne testen.
Er du glad i det mørke og sterke er det kanskje internasjonalt juleøl du skal velge. Her finnes øl i ulike sjangere som alkoholfritt, mørk lager, blonde, surøl, pale ale, IPA, winter ale, bokkøl, porter, stout, eller belgiske strong ales og klosterøl. I testen er det også satt opp matforslag til de ulike ølene.
Se testen her: Juleøltest – De beste import-juleølene 2021
Hva kan du om juleøl? Sjekk våre historiske fakta og fun facts!