Publisert Legg igjen en kommentar

Påskeøl – tradisjonen og øl til påskemat

Har påskeølet en tradisjon i Norge? Få historien og de gode ølforslagene til påskematen.

Påskehøytiden er et avbrekk hvor man med god grunn, kan kombinere god mat og drikke. Øl er kanskje den drikk som passer best til typiske retter som hører påsken til. Men la oss først, vende oss til historien og tradisjonen rundt påskeølet i Norge.

Påskeøl tradisjonen i Norge

Øl tilpasset påske er ikke noe nytt fenomen i Norge. Tradisjonen med å brygge eget øl til påske strekker seg tilbake til den gang Norge ble kristnet og er over tusen år gammel.

Olav Tryggvason, som var konge i Norge mellom 995 og 1000 e.kr., forbød de hedenske blotene, og erstattet dem med kristne høytider, eller som Lars Skadberg skriver i ”Olavskyrkja og kongsgarden på Avaldsnes” (Niels Sunds Forlag, 1950): ”(…) i staden sette han ”kristelige” høgtids-drikkelag: joløl, påskeøl, jonsmessøl og haustøl (…)”. I gamle dager trengte man nemlig en anledning for å brygge øl. Og påsken var – sammen med blant annet jul, slåttonn, taktekking, bryllup og dåp – en av disse.

Bryggingen av påskeøl hadde et opphold rundt århundreskiftet, før fenomenet i nyere tid så dagens lys i 1935 med Ringnes og Hansa i spissen. I første omgang var det lyse sterkøl av pilsnertype som ble lansert.

Opprinnelig var riktignok påskeølet mørkere og hadde høyere alkoholprosent enn vanlig pils. Danskene adopterte sin påskeøl-tradisjon fra tyskerne og brygget en dobbelbokk. Ser vi lenger ut over Nordens grenser, så kan munkenes tradisjoner i Belgia også nevnes. Munkene hadde fastetid i påsken. De fastet, men fikk lov å innta “det flytende brød”.

Her hjemme har Ringnes for mange år tilbake reklamert for sitt påskeøl med sitater som «Et kraftig øl for et kraftig folk!» og «En skål til solens pris.»

Det er altså mange hyggelige måter å betrakte tradisjonene og bruken av dem på. Påskeøl har ikke blitt en stor suksess her til lands, men vi ser stadig flere bryggerier som ønsker å feire påskehøytiden med gode brygg i ulike stiler.

Hvilke kombinasjoner gir smakssansene optimal påskekos?

Øl til lam og lyst kjøtt

Til påskelammet anbefales en kraftig og kompleks øltype. Velg gjerne ølene som har god maltsødme og noe høyere alkohol, styr unna de mest røstede typene. Gode valg er belgisk klosterøl eller brown ales. Har du noe juleøl stående fra i fjor, er dette også øl som fint kan passe.

Også lysere øltyper er gode valg, eksempelvis saison eller farmhouse ale fra Vinmonopolet. Om du derimot er glad i det bitre, er en god India Pale Ale (IPA) også godt til påskelammet.

Til skinkestek kylling/kalkun bør du velge et mer tradisjonelt norsk øl, eksempelvis en bayer eller et bokkøl. Du kan med fordel også velge noe lysere til kylling/kalkun, herunder en wit eller en hveteøl, alternativt en pale ale. Da gjerne en engelsk pale ale for å unngå for mye bitterhet.

Øl til pølser

Disse kjøttproduktene inneholder ofte ganske mye salt og fett. I tillegg er de ofte røkt/tilsatt røykaroma. For å balansere saltet og fettet, så vil som oftest en fruktig pils fungere fint. Pils inneholder kullsyre og dette renser godt opp i munnhulen når vi spiser fettrik mat. En fruktig IPA eller pale ale, som ikke er for bitter vil også fungere fint, gjerne om pølsene/kjøttet har en spicy touch.

Øl til spekemat

Til påskens spekemat kan du med fordel velge et øl som har noe bitterhet og god fruktighet, og her kan du trygt velge et av påskeølene fra butikken. En pale ale fra Vinmonopolet vil også sende smaksløkene dine til himmels. Kombinasjonen lett og lyst øl til spekemat i hytteveggen, etter en skitur er rett og slett uslåelig!

Øl til Kvikk lunsj, appelsin og påskemarsipan

Hva med øl til påskeklassikerne kvikk lunsj, appelsin og påskemarsipan? Kan vi drikke øl til dette? Ja visst, er det øl som passer til dette! Sjokolade og øl går i mange tilfeller veldig godt sammen, men da er hovedregelen at du velger et maltrikt og sødmefylt øl.

Til Kvikk lunsj anbefales en lett og fortrinnsvis alkoholsvak porter, eller alternativt en belgisk brun hvis du er glad i et mer maltrik og sterkt øl. Sødmen i begge disse ølsortene, bør uansett gå bra til en enkel sjokolade som kvikk lunsj.

Påskemarsipanen kan i likhet med kvikk lunsj passe godt til belgisk brun, porter eller stout som ikke er for bitter. Porter kjøpt på dagligvareforretning er et godt alternativ.

Når det gjelder appelsin kommer du langt med et hveteøl eller en belgisk wit. Går du for en wit, som er brygget med appelsinskall og knuste korianderfrø, så vil denne sammen med appelsin utgjøre en god balanse og smake svært godt.

Påskeølet i dag

Påskeølet har ikke den samme statusen og tradisjonen som juleølet her til lands. Likevel er det et knippe bryggerier – flest håndverksbryggerier som tar ansvaret og holder påskeøl tradisjonen i hevd.

De norske bryggerne er inspirert av påskesol og mat, da ved å lage passende øl til ulike matretter og fjellheimen. Her er en liste over utvalgte påskeøl 2022, som er å finne på Vinmonopolet. Listen er presentert i tilfeldig rekkefølge.

Første gang publisert 26. mars 2015. Republisert til glede for nye lesere.


Les mer om ølstiler
De beste juleølene som avec og til julekos 15 november 2023 - Når ungene har lagt seg kommer tiden for kaffe avec. Finn fram en av årets juleøl passende som avec, og ha noe mørk sjokolade i en skål. Det er tid for julekos.
Påskeøl – tradisjonen og øl til påskemat 11 april 2022 - Har påskeølet en tradisjon i Norge? Få historien og de gode ølforslagene til påskematen.
Årets Juleøl 2021 er nå lansert og testet! 9 november 2021 - Juleøltradisjonen i Norge er lang og stolt. I år finnes det minst 340 ulike juleøl i Norge å velge mellom. Hvilke juleøl har bryggerne laget i år og hva skal du velge?
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *