Påskestemning

Påskeøl

PåskestemningVi har ventet siden jul, og nå er endelig tida her igjen for litt ferie for de fleste av oss. Påskehøytiden er et nytt avbrekk hvor man med god grunn kan kombinere god mat med godt drikke.


Foto: Frode Henriksen

Øl er den nytelsesdrikken som passer aller best til typiske retter som hører påsken til. I denne artikkelen vil vi i Ølakademiet hjelpe deg med hvilken type øl som kan gi deg optimal påskekos for smakssansene.

Tradisjonen rundt påskeøl.

Les mer

Først vil vi gjerne påminne om at øl som er tilpasset påske ikke er noe som først har kommet de siste tiårene. Tradisjonen med å brygge eget øl til påske strekker seg tilbake til den gang Norge ble kristnet og er over tusen år gammel. Olav Tryggvason, som var konge i Norge mellom 995 og 1000 e.kr., forbød de hedenske blotene, og erstattet dem med kristne høytider, eller som Lars Skadberg skriver i ”Olavskyrkja og kongsgarden på Avaldsnes” (Niels Sunds Forlag, 1950): ”(…) i staden sette han ”kristelige” høgtids-drikkelag: joløl, påskeøl, jonsmessøl og haustøl (…)”. I gamle dager trengte man nemlig en anledning for å brygge øl. Og påsken var – sammen med blant annet jul, slåttonn, taktekking, bryllup og dåp – en av disse.

Bryggingen av påskeøl hadde et opphold rundt århundreskiftet, før fenomenet i nyere tid så dagens lys i 1935 med Ringnes og Hansa i spissen. I første omgang var det lyse sterkøl av pilsnertype som ble lansert. Opprinnelig var riktignok påskeølet mørkere og hadde høyere alkoholprosent enn vanlig pils. Danskene adopterte sin påskeøl-tradisjon fra tyskerne og brygget en dobbelbokk. Ser vi lenger ut over Nordens grenser, så kan munkenes tradisjoner i Belgia også nevnes. Munkene hadde fastetid i påsken. De fastet, men fikk lov å innta “det flytende brød”.

Her hjemme har Ringnes for mange år tilbake reklamert for sitt påskeøl med sitater som «Et kraftig øl for et kraftig folk!» og «En skål til solens pris.» Det er altså mange hyggelige måter å betrakte tradisjonene og bruken av dem på. Påskeøl har ikke blitt en stor suksess her til lands, men vi ser stadig flere bryggerier som ønsker å feire påskehøytiden med gode brygg i ulike stiler.

 

Og med det styrer vi tilbake til smakskombinasjonene vi ønsker å gi dere før påsken setter inn. Velbekomme!

Øl til lam og lyst kjøtt

Til påskelammet anbefales en kraftig og kompleks øltype. Hvis du finner påskeøl på Vinmonopolet vil det fungere utmerket. Et belgisk klosterøl eller brun vil også fungere veldig bra. Til skinkestek og kalkun bør du velge et mer tradisjonelt norsk øl, eksempelvis en bayer eller et bokkøl. Du kan med fordel også velge noe lysere til kalkunen, herunder en wit eller en hveteøl, alternativt en pale ale. Da gjerne en engelsk pale ale for å unngå for mye bitterhet.

Øl til spekemat

Til påskens spekemat kan du med fordel velge et øl som har noe bitterhet og god fruktighet, og her kan du trygt velge et av påskeølene fra butikken. En pale ale fra Vinmonopolet vil også sende smaksløkene dine til himmels. Kombinasjonen lett og lyst øl til spekemat i hytteveggen etter en skitur er rett og slett uslåelig!

Øl til kvikk lunsj, appelsin og påskemarsipan

Hva med øl til påskeklassikerne kvikk lunsj, appelsin og påskemarsipan? Kan vi drikke øl til dette? Ja visst er det øl som passer til dette også! Sjokolade og øl går i mange tilfeller veldig godt sammen, men da er hovedregelen at du velger et maltrikt og sødmefylt øl. Til en sjokolade som kvikk lunsj anbefales en lett og fortrinnsvis alkoholsvak porter, eller alternativt en belgisk brun hvis du er glad i mer maltrik og sterkt øl. Sødmen i begge disse ølsortene bør uansett gå bra til en enkel sjokolade som kvikk lunsj.

Påskemarsipanen kan i likhet med kvikk lunsj passe godt til en belgisk brun, eller en porter eller stout som ikke er for bitter. Porter kjøpt på dagligvareforretning kan passe veldig fint.

Når det gjelder appelsin kommer du langt med et hveteøl eller en belgisk wit. Går du for en wit, som er brygget med appelsinskall og knuste korianderfrø, så vil denne sammen med appelsin utgjøre en god balanse og smake svært godt.

Påskeøl i dag

De siste tiårene har vært preget av påskeøl fra de store bryggeriene. Ettersom det har tilkommet flere og flere håndverksbryggerier har utvalget blitt bedre, men fortsatt er utvalget av påskeøl i Norge noe begrenset, men kan oppblomstringen av øl på boks gjøre påskeøl mer populært? Det er lov å håpe.


26. mars 2015

Del med dine venner...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *