Lammelår

Lammestek til påske!

Lammelår

Lammestek er for mange påskematens mor. Ikke så rart, da lam gjennom tidene ofte har blitt sett på som uskyld, og var en vanlig offergave i jødiske påsketradisjoner. Slik Jesus også ble ofret ved korsfestelsen …

Publisert:
27.03.17
Foto:
Frode Henriksen
Type rett:
Middag/hovedrett
Vanskelighetsgrad:
Medium

Det var viktig å finne det best egnede lammet til ofringen, og ofte valgte man det lammet som ble født først. Uansett om du velger å gå så nøye til verks eller ikke – bruker du øl i bunnen av langpannen får du en ny, smakfull fri på en av våre mest tradisjonsrike retter!

For flere oppskrifter med bruk av øl i mat, se her.

Lammestek

Dette trenger du (ca 6 personer):

1 stk lammelår, rundt 2,5kg.
2ts pepper
Rosmarin, fersk
5 hvitløkfedd
2 løk
1 dl øl (Bayer er et godt valg!)

Tips: La gjerne lammesteken ligge i romtemperatur et par timer før steking – du vil da få et jevnere og bedre resultat.

Slik gjør du:

  • Sett stekeovnen på 125 grader.
  • Gni lammesteken inn med salt og pepper. Grovhakk hvitløksfedd og rosmarin. Lag små snitt i overflaten på lammesteken og fyll inn med hvitløk og rosmarinen.
  • Stek lammet raskt på alle sidere i meierismør for du setter denne inn i ovnen.
  • Grovhakk løken og hell mørkt øl med løk i stekebrettet du skal bruke til lammesteken og plasser lammesteken på toppen.

Vi anbefaler deg å bruke steketermometer som du stikker inn i den tykkeste delen av kjøttet. Steketermometeret skal vise ca. 64-67 grader, dette vil ta omkring 2,5 t.

Øl og matkurs finnes i flere varianter. Lær å bruke øl til mat gjennom et av våre kurs! Les mer her.

Det er deretter veldig viktig å la lammet få hvile 30-60minutter.

Anbefalt tilbehør:

Ovnsbakte grønnsaker og potet

Sjysaus

Sil av kraften som har dannet seg i bunnen av langpannen mens steken hviler. Sil den over i en kjele, og tilsett laurbærblad og 1 ts brunt sukker. Gi sausen et oppkok og la den småputre frem til kjøttet har hvilt ferdig. Dersom du ønsker kan du også tilsette litt mer øl underveis. Sørg for at du bruker et mørkt og sødmefylt øl.


Redigert: 23.03.18


Relatert innhold

Del med dine venner...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *