Påskens lammestek med øl – oppskrift

0
(0)

Lammestek hører påsken til. Lam har gjennom tidene blitt sett på som uskyld, og var en vanlig offergave i påsketradisjonen.

Publisert: 30.03.21

Foto: Istockphoto.com/bhofack2

Type rett: Hovedrett

Vanskelighetsgrad: Enkel

Påskelammet er en tradisjon som stammer fra 2. mosebok der Gud påla jødene at et lam skulle ofres før utvandringen til Egypt. Tradisjonen skulle holdes ved lag i all evighet. Det var viktig å finne det best egnede lammet til ofringen, og ofte valgte man det lammet som ble født først.

Innen kristendommen er påskelammet symbol på at Gud ofret sin sønn for vår skyld. Jesus var Guds lam, Guds påskeoffer, offeret Gud gjorde for å frelse menneskene.

Påskeaften var og er fastens siste dag. Fra og med påskemorgen spiste folk normalt igjen. Om kvelden var det vanlig å gjøre opp ild og å skyte i luften. Slik tok man avskjed med fasten og holdt onde ånder på avstand, mens man ventet på Jesu oppstandelsen.

Normalt er påskeaften den store festdagen i påsken. Dagen feires ofte med påskeskirenn, sekkeløp, jakten på påskeegget og det store festmåltidet, med lammelår og god drikke.

Les mer om Påskeøl – tradisjonen og øl til påskemat

Vi anbefaler deg å bruke øl i bunnen av langpannen, slik at du får en ny, smakfull vri på en av våre mest tradisjonsrike retter!

Lammestek

Dette trenger du (ca 6 personer):

  • 1 stk lammelår, rundt 2,5 kg
  • 2 ts. pepper
  • Rosmarin, fersk
  • 5 hvitløkfedd
  • 2 løk
  • 1 dl øl mørkt og sødmefylt øl (Bayer eller bokkøl er gode valg!)

Tips: La gjerne lammesteken ligge i romtemperatur et par timer før steking – du vil da få et jevnere og bedre resultat. Foretrekker, du som oss, surret lammestek er det fritt fram!

Slik gjør du:

  • Sett stekeovnen på 125 grader.
  • Gni lammesteken inn med salt og pepper. Grovhakk hvitløksfedd og rosmarin. Lag små snitt i overflaten på lammesteken og fyll inn med hvitløk og rosmarinen.
  • Stek lammet raskt på alle sidere i meierismør for du setter denne inn i ovnen.
  • Grovhakk løken og hell mørkt øl med løk i stekebrettet du skal bruke til lammesteken og plasser lammesteken på toppen.

Vi anbefaler deg å bruke steketermometer som du stikker inn i den tykkeste delen av kjøttet. Steketermometeret skal vise ca. 64-67 grader, dette vil ta omkring 2,5 t.

Det er deretter veldig viktig å la steken få hvile 30-60 minutter.

Anbefalt tilbehør: Ovnsbakte rotgrønnsaker og mandelpotet.


Bli inspirert på et kurs om øl og mat!

Lyst å bli den som kan briljere med kunnskap om øl og mat? På våre kurs lærer du å velge riktig øl til mat, mens du smaker deg gjennom spennende kombinasjoner. Perfekt også som gavekort!


Sjysaus

Sil av kraften som har dannet seg i bunnen av langpannen mens steken hviler. Sil den over i en kjele, og tilsett laurbærblad og 1 ts brunt sukker. Gi sausen et oppkok og la den småputre frem til kjøttet har hvilt ferdig. Dersom du ønsker kan du også tilsette litt mer øl underveis. Sørg for at du bruker et mørkt og sødmefylt øl.


Hva skal du drikke til påskelammet?

Til lammestek kan du med fordel velge et noe kraftigere og komplekst øl.

Velg gjerne ølene som har god maltsødme og noe høyere alkohol, styr unna de mest røstede typene. Gode valg er belgisk klosterøl, bokkøl eller brown ales. Har du noe juleøl stående fra i fjor, er dette også øl som fint kan passe.

Også lysere øltyper er gode valg, eksempelvis saison eller farmhouse ale fra Vinmonopolet. Om du derimot er glad i det bitre, er en god India Pale Ale (IPA) også godt til påskelammet.

Se Ølakademiet sin Øltest – mangogult øl til påsken 2021!

Første gang publisert 19.03.2019. Omskrevet og republisert til glede for nye lesere.

Siste oppskifter fra Ølakademiet
Fårikål kokt med bayer 20 september 2021 - 4.3 (3) Nå er høstens ubestridte fest-rett nummer én her! Fårikål! Vi feirer høsten med denne herlige oppskriften på fårikål…
Bokkølkake – en bløtkake med vri 12 mai 2021 - Bløtkake med bokkøl er en nydelig vri på den tradisjonelle varianten. En saftig og smaksrik kremkake med bær og øl som passer godt til alle festdagene i mai.
Påskens lammestek med øl – oppskrift 30 mars 2021 - Lammestek hører påsken til. Lam har gjennom tidene blitt sett på som uskyld, og var en vanlig offergave i påsketradisjonen.

Hvor godt likte du dette?

Ranger det med stjerner!

Snittrangering: 0 / 5. Antall stemmer: 0

Ingen rangeringer ennå, bli den første!

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

... hva kunne vi gjort annerledes?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *