En klassisk middag i påsken er lammestek. Prøv å lag steken med øl. Vi gir deg drikketipsene og historien til påskelammet.
Påskeaften er den store festdagen i påsken. Dagen feires med påskeskirenn, sekkeløp, jakten på påskeegget og det store festmåltidet; lammestek med tilbehør og god drikke.
Lam var en offergave i påsken
Lam har gjennom tidene blitt sett på som uskyld, og var en vanlig offergave i påsken. Påskelammet er en tradisjon som stammer fra 2. mosebok, der Gud påla jødene at de måtte ofre et et lam før utvandringen til Egypt. Tradisjonen skulle holdes ved lag i all evighet. Det var viktig å finne det best lammet til ofringen, og ofte valgte man det som ble født først.
Innen kristendommen er påskelammet et symbol på at Gud ofret sin sønn for vår skyld. Jesus var Guds lam, Guds påskeoffer, offeret Gud gjorde for å frelse menneskene.
Påskeaften var og er fastens siste dag. Fra og med påskemorgen spiste folk normalt igjen. Om kvelden var det vanlig å gjøre opp ild og å skyte i luften. Slik tok man avskjed med fasten og holdt onde ånder på avstand, mens man ventet på Jesu oppstandelsen.
Les også: Historien og tradisjonen med påskeøl
Oppskrift – Påskens lammestek med øl
Når du skal lage påskens lammestek anbefaler vi deg å bruke øl i langpannen. Slik får du en ny og smakfull vri på en av våre mest tradisjonsrike retter!
Lammestek
Dette trenger du (ca 6 personer):
- 1 stk lammelår, rundt 2,5 kg
- 1,5 ts. salt
- 2 ts. pepper eller hel pepper som du knuser
- Fersk rosmarin
- 5 hvitløksfedd
- 2 løk
- 1 dl. øl mørkt og sødmefylt øl (bayer eller bokkøl er gode valg!)
Tips: La lammesteken ligge i romtemperatur noen timer før steking – du vil da få et jevnere og bedre steke resultat.
Slik gjør du
- Sett stekeovnen på 125 grader.
- Gni lammesteken inn med salt og pepper. Grovhakk hvitløksfedd og rosmarin. Lag små snitt i overflaten på lammesteken og fyll inn med hvitløk og rosmarin.
- Brun lammet i stekepanne raskt på alle sidere, før du setter i ovnen. Bruk gjerne meierismør.
- Grovhakk løken og hell mørkt øl med løk i stekebrettet. Plasser lammesteken i panne. Om ønskelig kan du også bruke stekepose.
Tips: Vi anbefaler deg å bruke steketermometer som du stikker inn i den tykkeste delen av kjøttet. Steketermometeret skal vise ca. 64-67 grader. Steketiden er ca 2,5 time. Husk å la steken hvile i 30-60 minutter før servering.
Anbefalt tilbehør: Ovnsbakte rotgrønnsaker og mandelpotet.
Sjysaus
Sil av kraften som har dannet seg i bunnen av langpannen mens steken hviler. Ha den i en kjele, og tilsett laurbærblad og 1 ts brunt sukker. Gi sausen et oppkok og la den småputre frem til kjøttet har hvilt ferdig. Dersom du ønsker kan du også tilsette noe mer øl i sausen. Sørg for at du bruker et mørkt og sødmefylt øl.
Hva skal du drikke til lammestek?
Til lammestek kan du med fordel velge et noe kraftigere og komplekst øl.
Se også: Øl til påskemat – gode matøl til påske 2024
Velg gjerne ølene som har god maltsødme og noe høyere alkohol, styr unna de mest røstede typene. Gode valg er belgisk klosterøl, bokkøl eller brown ales. Har du noe klassisk juleøl stående fra i fjor, er dette også øl som passer godt.
Om du derimot er glad i lysere øl, er saison fra Vinmonopolet også gode valg.
Sikre deg årets påskeøl – Se de norske påskeølene 2024