I påsken skal det nytes god mat og drikke. Hvilket øl skal du velge til den tradisjonelle påskematen? Vi gir deg noen svar!
Hvilke øltyper passer til maten vi spiser i påsken? Vi gir deg svarene og har satt sammen noen tips som gjør valgene enklere. Her får du anbefalinger av helårs-øl som er å finne på Vinmonopolet og som passer påskematen godt.
Sikre deg årets påskeøl – de beste norske påskeølene 2024
Gode øl til lammestek
Til påskelammet anbefales en mer kompleks øltype, gjerne med god maltsødme og høyere alkohol, men ikke for røstet i preget. Belgisk klosterøl av typen dubbel kan passe veldig fint, eventuelt en brown ale eller en god juleøl som står igjen fra fjoråret. Lysere øltyper er gode valg, deriblant saison eller farmhouse ale og da helst i polstyrke. Klassisk tradisjonell IPA i britisk eller amerikansk west coast stil er også fint, om man er glad i det mer bitterhet.
Våre anbefalinger:
Trappistes Rochefort 6 Dubbel
Samuel Smith’s Nut Brown Ale
Øl til lyst kjøtt
Til skinkestek, kylling eller kalkun kan en mer maltpreget og tradisjonell norsk bayer eller bokkøl passe godt. En kan også velge lysere øltyper som hveteøl/witbier, saison, eller en klassisk tradisjonell/britisk pale ale uten for høy bitterhet. Har man en god fet saus, myntegelé og friske urter til retten, kan man med fordel kjøre en belgisk trippel.
Våre anbefalinger:
Frydenlund Bokkøl
Kinn Grindaguten Saison
Øl til pølser og salt spekemat
Pølser inneholder ofte en del salt og fett, og kan vært røkt eller tilsatt røykaroma. For å balansere saltet og særlig fettet, så kan en fruktig og frisk pils fungere fint da karboneringen renser godt i munnhulen. En klassisk IPA i britisk eller amerikansk west coast stil uten altfor høy bitterhet kan også passe, særlig om pølsene har en spicy touch.
Til spekematen er det igjen saltet og fettet man må tenke på. Her kommer friskhet, bitterhet, sødme og noe høyere alkoholstyrke godt med. Stiler med god bitterhet og fruktighet som pale ale eller IPA er fine valg. Om pølsene eller spekematen er røkt, kan det være spennende å prøve et øl som også er røkt – som for eksempel tysk rauchbier.
Våre anbefalinger:
ELØ Patersbier
Salikatt Home Base
Øl til påskegodis
Mange koser seg med klassikerne kvikk lunsj og påskemarsipan i påsken, og ja det finnes øl som kan passe til dette også! Til kvikk lunsj eller melkesjokolade kan det være veldig godt med en klassisk porter uten for høy alkoholstyrke, eller tysk weissbier om man er glad i skumbanan (weissbier har ofte litt bananpreg i smaken!).
Marsipanen trenger et øl med god maltsødme. Gode valg er bokkøl, porter eller en stout uten for mye bitterhet.
Våre anbefalinger:
Fullers London Porter
Ayinger Celebrator
Øl til appelsin
Appelsiner matches flott med hveteøl og da særlig de belgiske variantene. Witbier som hveteølet kalles i Belgia brygges med appelsinskall og korianderfrø. Det friske sitrus- og urtepreget harmonerer godt med appelsinen.
Våre anbefalinger:
La Trappe Witte
Lervig Super Blanc
Se også: Gode drikketips – øl og akevitt til påske
Smakelig måltid og god påske!