I gamle dager trengte man en anledning for å brygge øl. Påsken var en slik og man brygget øl for å markere høytiden. Vi gir deg her noe av historien og tradisjonen til påskeølet.
Etter en lang skitur i påsken smaker det godt med en kald øl i solveggen. Utvalget av påskeøl er ikke det største, men et knippe norske bryggerier lager påskeøl til den tradisjonelle påskefeiringen i dag.
Sikre deg årets påskeøl – De beste norske påskeølene 2024
Ølbrygging til påske har lang tradisjon i Norge
Øl tilpasset påske er ikke noe nytt fenomen i Norge. Tradisjonen med å brygge eget øl til påske strekker seg tilbake til den gang Norge ble kristnet og er over tusen år gammel.
Olav Tryggvason, som var konge i Norge mellom 995 og 1000 e.kr., forbød de hedenske blotene, og erstattet dem med kristne høytider, eller som Lars Skadberg skriver i ”Olavskyrkja og kongsgarden på Avaldsnes” (Niels Sunds Forlag, 1950): ”(…) i staden sette han ”kristelige” høgtids-drikkelag: joløl, påskeøl, jonsmessøl og haustøl (…)”.
I gamle dager trengte man nemlig en anledning for å brygge øl. Og påsken var – sammen med blant annet jul, slåttonn, taktekking, bryllup og dåp – en av disse.
Påskebrygg ble Vårøl
Bryggingen av påskeøl hadde et opphold rundt århundreskiftet, før fenomenet så dagens lys i 1934 med Ringnes og Hansa i spissen. I første omgang var det lyse sterkøl av pilsnertype som ble lansert, der disse ble solgt i måneden mars. Opprinnelig var riktignok påskeølet mørkere og hadde høyere alkoholprosent enn vanlig pils.
Ølet fra Ringnes byttet navn fra Påskebrygg til Vårøl i 1939 etter en navnekonkurranse, da religiøse grupperinger hadde reaksjoner på at øl ble sammenblandet med påskens høytid. Under krigen stoppet det meste av ølproduksjonen i Norge opp.
I 1967 forsøkte bryggeriene å ta opp produksjonen av påskeølet uten å lykkes. Hansa prøvde seg også på en relansering av tradisjonene med påskebrygg i 1994. Flere bryggerier fulgte etter, uten særlig stort hell.
Med håndverksbryggerienes inntog var det Nøgne Ø – med God Påske, som skulle være første bryggeri til å lage sitt eget påskeøl. Ølet deres ble lansert i 2005 og finnes i kommersielt salg i dag.
Dansk, tysk og belgisk tradisjon med påskeøl
På 1930-tallet var man i Norden inspirert av tysk brygge-tradisjoner og bockølet fikk solid fotfeste. Danskene adopterte sin påskeøl-tradisjon fra tyskerne og brygget bockøl. Mest kjent i Danmark er kanskje Carlsberg Påskebryg, som ble lansert i 1905 og var en sterk lys bockøl.
Tyskerne hadde også tradisjon for å brygge bockølet til feiringen av den kristne høytiden Lent, en høytid som varer fra askeonsdag til påskeaften.
Fortsetter vi utover Nordens grenser, så kan munkenes tradisjoner i Belgia også nevnes. Bayerske munker brygget bockølet til påsken og munkene hadde fastetid i påsken. De fastet, men fikk lov å innta “det flytende brød”.
Påskeøl – “Et kraftig øl for et kraftig folk!”
Her hjemme har Ringnes for mange år tilbake reklamert for sitt påskeøl med sitater som «Et kraftig øl for et kraftig folk!» og «En skål til solens pris.»
Det er altså mange hyggelige måter å betrakte tradisjonene og bruken av dem på. Påskeøl har ikke blitt en stor suksess her til lands, men vi ser stadig flere bryggerier som ønsker å feire påskehøytiden med gode brygg i ulike stiler.
Kanskje skulle vi heve glasset i påsken og tenke på; det var en gang!
Hva er påskeøl og hva lages i dag?
Påskeølet er ikke en definert ølstil, men ølet er ofte fruktig, friskt og leskende. Disse ølene er også lyse eller gylne og smaker godt etter en lang skitur. Noen av dem har fin fylde og noen har krydret preg, som gjør at de også passer godt til påskens mat.
Med handverkbryggerienes inntog og kreative bryggere, finnes det i dag påskeøl utover sterke pilsnere, og det omtalte bockølet. Når vi skal nyte øl, er det derfor verdt å merke seg etiketten for å kartlegge hvilket øl du får i glasset.
I 2024 finner du norsk påskeøl i stilene; pils, wit, hveteøl, saison, blonde og IPA. Ølene er å få kjøpt i landets butikker, Bryggeriutsalget, Gulating, Lokalbrygg og de sterke ølene over 4,7 vol % på Vinmonopolet.
Sikre deg årets påskeøl – De beste norske påskeølene 2024
Skål og God Påske!