

Innbyggerne i mange kommuner kan nå få levert øl hjem på trappa. Og det er det mange som takker ja til.
Stengning i restaurant- og utelivsbransjen, avlysning av konserter og full stopp i reiselivet gir norsk bryggerinæring store utfordringer. Ifølge en undersøkelse blant medlemmene til Bryggeri- og drikkevareforeningen er situasjonen alvorlig for 7 av 10 bryggerier i Norge.
I dagens situasjon må mange bryggerier tenke nytt. Hjemlevering direkte til kunden er det et av tiltakene. I ekspressfart har flere kommuner i Norge gitt bryggeriene bevilling på rekordtid.
Det er svært gledelig at kommunene bidrar og tilrettelegger med rask saksbehandling sier kommunikasjonssjef Hege Ramseng i Byggeri- og drikkevareforeningen. – Vi skal ha mangfold og levedyktige bryggerier i Norge, også etter Corona. Derfor er det viktig med all hjelp bryggeriene nå kan få. Kjøp norsk og støtt ditt lokale bryggeri!, er Ramsengs klare oppfordring til forbrukerne.
Grünerløkka Brygghus i Oslo fikk i forrige uke tillatelse til utkjøring og hjemlevering til byens innbyggere. Daglig leder og eier Kjetil Johnsen kan fortelle at de mistet 70-80 % av inntektene da utestedene stengte. – For oss var det viktig å komme i gang med snarlige tiltak. Ett av disse var hjemlevering, noe som har blitt svært godt mottatt. Fredag hadde vi over 40 utkjøringer og folk viser seg fra sin beste side. Det hjelper på økonomien og motivasjonen, også får de jo godt øl i retur. I tillegg har bryggeriet eget utsalg, og ved siden av salg fra butikker og Vinmonopolet, gjør dette at vi foreløpig holder hodet over vannet.
Også 7Fjell lanserte hjemlevering sist torsdag til sine kunder i Bergen kommune. – Fredag hadde vi over 300 utkjøringer, forteller daglig leder Jens Eikeset. Vi leverer ikke bare til ølnerdene, men også til «mannen i gata» som er glad i lokale produkter, og har lyst til å støtte oss i en vanskelig tid. Det er vi svært takknemlige for, sier Eikeset.
Raus Bryggeri er et annet relativt nyoppstartet bryggeri på Helgelandskysten med kun ett års drift bak seg. De har også lagt om sine planer for å tilpasse seg den nye situasjonen. – Vi har søkt om salgsbevilling for å starte ølutsalg og prøver å få inn ølet på Vinmonopolet. Det er et ønske om utsalg fra befolkningen og de ønsker å støtte opp i en vanskelig tid. Vi håper nå at kommunen svinger seg rundt og behandler søknaden vår så raskt som mulig, sier Kristian Sivertsen.
Fakta om hjemlevering av alkoholholdig drikke
Bryggeriene må søke sine hjemkommuner om salgsbevilling for hjemlevering. Dersom bryggeriene skulle ønske å selge sine produkter utenfor egen kommune, må de henvende seg til den eller de kommunene de gjelder.
All hjemlevering skjer i kommunens salgstider for alkohol og gjelder øl i butikkstyrke.
Felles for bryggeriene som har hjemlevering er at de tilpasser seg Coronasituasjonen og leverer de bestilte varene personlig (varene kan ikke settes på trappa). Helsefaglige råd skal følges og for de fleste bryggeriene skjer betalingen skjer via Vipps. Kvittering og legitimasjon fremvises med god avstand.
Les mer på helsedirektoratet sine nettsider.
Se nasjonal oversikt over bryggerier som har utsalg, eller tilbyr hjemlevering.