Det er mai, og jevnt over pleier denne lyse måneden å være varmere i været enn april. Det er dermed på tide med brygging av neste sommerøl, og temperaturstigning ute kan dessuten gi et enda bedre grunnlag for brygging av saison. Vi nærmer oss dessuten den tiden saison hører til fra gammelt av.
Foto: Frode Henriksen
Saison har sin opprinnelse i at sesongarbeiderne, «les saisonniers», på gårdene skulle få i seg tilstrekkelig og bakteriefri væske i sommervarmen. Navnet kommer av saison som betyr «årstid» på fransk, og ølstilen kommer fra Belgia. Saison kan man imidlertid si er en stil som har vært laget på gårdene i Norge langt tilbake, og alle gårder hadde hver sin stil. I Norge kan den ha gått under navnet tynnøl, som var den delen av ølet man vasket ut først under bryggingen, og denne var dermed lavere på alkoholstyrke. Ølet hadde jo sin funksjon som tørstedrikk, slik at det ikke måtte senke arbeidsinnsatsen…
Saison er en av de få ølene du kan gjære på baderomsgulvet fordi den trenger så mye varme. Her er det bare å glemme verandaen – det blir spesielt altfor kaldt natterstid med vanlige norske temperaturer. Standardtemperatur for brygging av saison er 18-24 grader, og vi har altså med en overgjæret ølstil å gjøre.
Bruk det du vil av type lys malt, eller prøv deg fram med appelsinskall, ingefær eller akkurat hva du måtte ha lyst til.
Ølakademiets bryggerekspert
Saison er frisk, fruktig, og ofte med kryddersmak, og du kan gjerne kjenne den igjen på at den kan ha litt peppersmak. Pepperet kommer av hvilken humle som er brukt.
Tips fra Ølakademiets bryggerekspert:
Eksperimenter! Bruk det du vil av type lys malt, eller prøv deg fram med appelsinskall, ingefær eller akkurat hva du måtte ha lyst til. Til saison passer det å eksperimentere!
Bryggingen tar vanligvis 2 uker, men det kommer an på hvor godt gjæringa går, så du kan tenke deg en 2-6 uker. Brygg som en vanlig pale ale – før i tida brukte de som oftest pilsnermalt. Bøndene brukte ofte det maltet de hadde tilgjengelig for hånden, og farge og smak er fortsatt den dag i dag slik at det kan variere mye i sin uttrykksform. Stilen kategoriseres som en pale ale, med en svært vid definisjon. Nettopp det at saison kan variere så mye, er en grunn til at vår bryggerekspert Bjarte velger nettopp saison hvis han skal smake en ny øl. Det fins så mye spennende!
Saison er et såpass vidtspennende øl at skulle du ha brygget en lys øl og bommer på stilen, så kan du kalle det en Saison uten å skuffe noen.
Ølakademiets bryggerekspert
Som vanlig er temperaturen viktig ved brygging, og setter du pris på mer fruktighet i ditt brygg, så vil høyere gjøringstemperatur bidra til utvikling av det.
Saison er et såpass vidtspennende øl at skulle du ha brygget en lys øl og bommer på stilen, så kan du kalle det en Saison uten å skuffe noen.
Hvis du ikke får jobbet og slitt så mye i sommer som gårdsarbeiderne gjorde før i tiden, så kan Saison gjerne lagres. Lagring er positivt, siden smakene får utviklet seg – og ølen modnes ytterligere. En saison blir mindre frisk jo lenger du lagrer den, men den har så mange andre smaker å ta av. Dette i motsetning til en IPA, som med sin humlebitterhet som taper seg raskt (og bør nytes umiddelbart). Saison har også humlebitterhet som kan tape seg, men det er ikke det som bærer hele karakteren, den har så mye sødme og karakter at den blir smaksrik likevel.
Man kan si det så enkelt som at hvis du ikke liker så mye bitterhet er det bra å lagre den – men verdsetter du litt bitterhet så kan det være smart å drikke den fersk. Smak gjerne underveis og merk deg hvordan den utvikler seg etterhvert!
Bryggerens klare favoritt:
Siden saison som nevnt er vår bryggeeksperts favoritt, så markerer vi med hurrarop nå i mai!
Han burde vel vite hva han snakker om som har brygget i snart tre tiår? Velg et maltsett som er en typisk saison – hvor du med fordel kan tilsette cornflakes! Egentlig er den amerikanske typen cornflakes mest passende, siden den norske er tilsatt litt salt og sukker (dette kan føre til en mer spennende smak, så det er ikke nødvendigvis negativt). Rimeligste type av cornflakes kan brukes.
Lykke til!