Ølgravet laks

Oppskrift på ølgravet laks

Ølgravet laksMai er en måned for mange festligheter, hvor 17 mai selvsagt er den viktigste dagen. Om du skal være vert så må det selvsagt lages et innbydene koldtbord for dine gjester, denne deilige gravlaksen vil bli en sikker vinner.


Foto: Luis Herreros

Til gravingen av laks bruker vi en berliner weisse. Berliner Weisse er en lett frisk øltype med noe syrlighet som passer bra mot den fete fisken.

Til ca 8 porsjoner trenger du:

  • 1 kg laks (evt ørret) av god kvalitet, skinn og beinfri
  • 6 dl sukker
  • 6 dl salt
  • pepper
  • 3 ss akevitt
  • 2 dl øl (Berliner Weisse)
  • 4-5 knuste enebær
  • 1 potte timian

Bland sukker og salt sammen, gni det godt inn på fisken. Peppre fisken i tillegg. Strø mer av salt/sukkerblandingen i en form, hakk timian, knus enebær og legg i over. Legg så fisken i formen. Bland ølet og akevitten, hell over fisken. strø resten av salt/sukkeblandingen og mer hakket timian over fisken.

Dekk så godt til med clingfilm, legg en ny form over og legg noe tungt oppå slik at du får fisken i press. Sett kaldt.

Etter to døgn snur du fisken, slik at siden som har lagt opp nå får mer kontakt med ølet som ligger i bunnen. La fisken så stå i minst et døgn til.

Når fisken er ferdig gravet, kan du skjære den i grove skiver og server gjerne med en søtlig sennepssaus, rugbrød og rømme.

For den perfekte ølmatchen er det lov å prøve seg frem, men en god Geuze slår ikke feil til denne retten.

Facebooktwittergoogle_plusFacebooktwittergoogle_plus

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *