Publisert Legg igjen en kommentar

Hvilken form har humlen som brukes i øl?

Humlepellets
Humle i form av pellets

Når humlen er høstet må den klargjøres for bruk i ølbrygging. Den må konserveres slik at den holder på egenskapen og er enkel i bruk – vi ser nærmere på humle.

Publisert: 06.08.18

Foto: Frode Henriksen

Kategori: Ølbrygging

Humle er en av tre hovedingredienser i øl. Den tilfører ølet bitterhet, og på bildet er den i form av pellets. Les også: Hva er humle? Det er normalt å dele humler inn i 3 kategorier:

  • Bitterhumle
  • Dual-purpose humle
  • Aromahumle

Tradisjonelt har høyalfa humler vært brukt som bitterhumle og lavalfahumle som aromahumle, men det ikke nødvendigvis være slik. Det er ikke uvanlig at det kan snues opp ned på dette prinsippet. Det hevdes at bittersmaken som oppnås fra lavalfahumler er friskere, renere og mykere i smaken. Enkelte bitterhumler benyttes også som aromahumle, så her finnes ingen fast regel.

Høyalfa humlene er for bryggeriene langt mer økonomiske i bruk, men dette trenger heldigvis ikke hjemmebryggere ta hensyn til. Enkelte bryggerier benytter også humleekstrakt som er enda mer økonomisk og rasjonelt i bruk.

Tørrhumling av øl

Tørrhumling er en gammel tradisjon. Humle har konserverende egenskaper, og ble først benyttet i fat for å øke holdbarheten. Tørrhumle er ikke en erstatning for armoahumle, da det er andre oljer som frigjøres ved tørrhumling. Tørrhumle tilsettes etter at hovedgjæringen har gitt seg (aromaen vil bli blåst ut med CO2 fra stormgjæringen hvis tørrhumlen tilsettes for tidlig), og kan ligge i 5-14 dager. Hvis humlen får ligge for lenge, kan ølet få et gressaktig preg. Man kan også tørrhumle på fat.

Tørket humle eller pellets

Når man brygger, kan man enten bruke hele, tørkede humlekongler eller såkalte pellets (humlepiller). Sistnevnte er tørkede humlekongler, som er pulverisert etterfulgt av å bli sammenpresset til pilleform, til noe som ligner på kaninfór. Noen bryggere sverger til bruk av hele, tørkede humlekongler på grunn av den autentiske og nostalgiske delen av det, men pellets er klart det mest foretrukne produktet blant mikrobryggere, siden dette er mer praktisk å håndtere.

Tips om oppbevaring av humle

Flere vitenskapelige forsøk er blitt gjort på oppbevaring av humlepelleter av ulike typer, og disse viser tydelig at det er lagringstemperatur og tilgang til luft som er nøkkelen til å forhindre tap av bitterhetspotensiale under lagring.

Ved 20 °C og tilgang til luft vil 60-80 % av α-syrene gå tapt etter 12 måneders lagring. Ved å fjerne oksygenet kan tapet reduseres til 20-25 % etter 12 måneders lagring ved 20 °C. Dersom humlen oppbevares uten tilgang på luft ved 2 °C, vil en ikke se endringer i bitterpotensiale etter 12 måneder.

  • Oppbevar humle i lys- og lufttett emballasje i fryser. Bruk gjerne vakuummaskin for å reforsegle.
  • Merk humleposen med dato før du legger den i fryseren. Hvis du ikke bruker alt på en gang, noter også dato for når pakken åpnes.
  • Noter også i bryggejournalen din hvor gammel humlen er når du bruker den. Da kan du følge med på endringer av både positiv og negativ karakter under humlens levetid.
  • Ikke kjøp mer aromahumle enn du kommer til å bruke innen rimelig tid.
  • Humlepellets oppbevart uten tilgang på luft i kjøleskap eller fryser har holdbarhet på tre år etter produksjonsdato. Hele humleblomster har ett års holdbarhet i fryser.

Kilde: Ølbrygging.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *