Publisert Legg igjen en kommentar

Hva er humle? Lær om ølets ingredienser

Humle i sin naturlige form

Da humle (Humulus Lupulus) kun vokser vilt i Europa og Nord-Amerika, må den stort sett dyrkes til bruk i øl, og Tyskland og USA er blant de som produserer mest.

Publisert: 06.08.18

Foto: Jørn Tore Persen

Kategori: Ølets råvarer

Humlen er en slyngplante i hampfamilien, og selv om det finnes både hunn- og hannplanter, er det kun hunnplanten som får de konglelignende blomstene som brukes i ølbrygging.

Hvilke egenskaper har humle?

Inne i blomsten finnes noen små kjertler som inneholder lupulin. I lupulinet finns harpiksstoffer som inneholder bitterhet, og i tillegg finnes der tannin som hjelper til å gi et klart øl.. Humulon og lupulon er harpikssortene som betyr mest, da de i tillegg til å gi bitterhet også beeskytter ølet mot mikroorganismer og infeksjoner. De bidrar også til skummets stabilitet.

Normalt sett deles humler inn i tre kategorier; bitterhumle, aromahumle og dual-purpose humle.

Noen aromahumler som brukes i øl

Hallertau Mittelfrüh – en ettertraktet humle fra Hallertau-regionen med god aroma og middels bitterhet. På vei tilbake etter å ha vært rammet av sykdom.

Perle – en av de mest dyrkede humlene, blant annet på grunn av en verdsatt kombinasjon av bitterhet og aroma.

Saaz – klassisk, berømt humle dyrket i området rundt byen Saaz i Tsjekkia. Verdensberømt for sin “noble” aroma.

Tettnanger – kjent for sin fine aroma. Hardfør og har fått sitt navn fra området Tettnang i Tyskland hvor den primært dyrkes.

Cascade – lansert i 1972 som ny humleart. Dyrkes for det meste i USA og har lav bitterhet og middels aromastyrke.

Les mer om humle: Hvilken form har humlen som brukes i øl?


Kilde: Ølbrygging.no | Det danske Ølakademi

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *