Hva er humle? Lær om ølets ingredienser

Humle i sin naturlige form

Da humle (Humulus Lupulus) kun vokser vilt i Europa og Nord-Amerika, må den stort sett dyrkes til bruk i øl, og Tyskland og USA er blant de som produserer mest.

Publisert: 06.08.18

Foto: Jørn Tore Persen

Kategori: Ølets råvarer

Humlen er en slyngplante i hampfamilien, og selv om det finnes både hunn- og hannplanter, er det kun hunnplanten som får de konglelignende blomstene som brukes i ølbrygging.

Hvilke egenskaper har humle?

Inne i blomsten finnes noen små kjertler som inneholder lupulin. I lupulinet finns harpiksstoffer som inneholder bitterhet, og i tillegg finnes der tannin som hjelper til å gi et klart øl.. Humulon og lupulon er harpikssortene som betyr mest, da de i tillegg til å gi bitterhet også beeskytter ølet mot mikroorganismer og infeksjoner. De bidrar også til skummets stabilitet.

Normalt sett deles humler inn i tre kategorier; bitterhumle, aromahumle og dual-purpose humle.

Noen aromahumler som brukes i øl

Hallertau Mittelfrüh – en ettertraktet humle fra Hallertau-regionen med god aroma og middels bitterhet. På vei tilbake etter å ha vært rammet av sykdom.

Perle – en av de mest dyrkede humlene, blant annet på grunn av en verdsatt kombinasjon av bitterhet og aroma.

Saaz – klassisk, berømt humle dyrket i området rundt byen Saaz i Tsjekkia. Verdensberømt for sin “noble” aroma.

Tettnanger – kjent for sin fine aroma. Hardfør og har fått sitt navn fra området Tettnang i Tyskland hvor den primært dyrkes.

Cascade – lansert i 1972 som ny humleart. Dyrkes for det meste i USA og har lav bitterhet og middels aromastyrke.

Les mer om humle: Hvilken form har humlen som brukes i øl?


Kilde: Ølbrygging.no | Det danske Ølakademi

Hvor godt likte du dette?

Ranger det med stjerner!

Ingen rangeringer ennå, bli den første!

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *