Publisert 2 kommentarer

Slik får du i gang gjæringen av ølet

Gode tips om gjæring av øl Foto Frode Henriksen

Den første tiden etter at brygget er satt til gjæring er nervepirrende. Starter gjæringen som den skal eller må du ta noen grep for å hjelpe ølet i gang?

Når gjæringen er i gang, noe som vanligvis tar noen timer til maks et døgn, vil gjærlåsen din begynne å “bluppe”. Nå leker vi venteleken. Husk at ale typer skal gjæres ved ca. 20°C og lager(pils) typer ved ca. 10°C.

Til småbrygg på 25 liter, er det vanligvis ikke nødvendig med gjærstarter, men hvis du mistenker at den ikke har blitt oppbevart riktig, eller at best før datoen er forbigått, kan det være lurt med gjærstarter for å gi den en ekstra “boost”.

Gjæring er noe av det vi får flest spørsmål om. Dette fordi gjær oppfører seg forskjellig fra gang til gang. Noen ganger ser det ut som at det ikke gjærer, andre ganger tar det lang tid, noen ganger går det veldig fort osv. Men dette går så å si alltid bra uansett hvordan det gjærer. Tørrgjær tar du ikke knekken på så lett og det er svært sjelden behov for tilsetting av mer gjær.

Hvis du er usikker kan du jo måle og se om gjæringen er kommet i gang selv om du ikke kan se noe. Hvis gjæringen ikke er kommet i gang setter du dunken litt varmere til den begynner å gjære. Så setter du den kjøligere igjen.

Mer for hjemmebryggeren
Gavetips – lær å lage hjemmebrygget øl 15 oktober 2023 - Julegavetips! Vi har gavekort til den som brygger eller ønsker å lære å lage hjemmebrygget øl! Lær ølbrygging av diplombryggere med ekspertise og utdannelse i faget.
Ordbok om øl – for ølbryggere og nerder 24 mai 2019 - Ølets ABC! Alfabetisk oversikt over ord og uttrykk om øl-faget. For hjemmebryggere og den som har lyst å lære mer om øl. Ypperlig oppslagsverk for øl-quizer.
Gode tips og råd om hjemmebrygging av pils 20 mai 2019 - Det er en myte at det er vanskeligere å brygge pils/lager enn en ale. Det som derimot er utfordringen, er å holde jevn, lav tempereatur under gjæringen.
Gode råd til deg som brygger din egen IPA 15 mai 2019 - IPA er en ølstil som passer hele året, men spesielt sensommeren er en fin tid å nyte en god IPA. Den internasjonale IPA-dagen er også første torsdag i august.
Påvirker vannkvaliteten ditt hjemmebrygg? 7 mai 2019 - Mens noen hjemmebryggere har et nærmest fanatisk forhold til vann, er andre mer avslappet til dette. Hva er riktig? Har vannet stor påvirkning på ølet?

2 kommentarer på “Slik får du i gang gjæringen av ølet

  1. Satt øl en lørdag, med OG 1.038. Målt SG torsdag (5 dg) og da 1.028. Gjærskum på topp av brygg, god lukt. Høres dette ok ut og i rute? Fristes til å tilsette gjær, men…

    1. Hei Anne!
      Vår brygger sier du er i rute. Men, hvis det stopper her, så kan du tilsette mer gjær. Husk da å starte gjæren før den blir tilsatt brygget. Men, du må være helt sikker på at det har stoppet, så du må sjekke over flere dager.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *