Bli med på juleølsmaking og lær mer om Gulatingsloven og juleøl i moderne tid. Du får oppleve de gode historiene om juleølet, dets historie og tradisjon!
- Pris: 695,-
- Varighet: 90 minutter
- Aldersgrense: 18 år
- Kurssted: Ølakademiet, Thorvald Meyers gate 71a, 0552 Oslo
Juleølsmaking – Smak de beste juleølene
Viste du at ordet jul kommer fra det oldnorske navnet ylir, med betydningen «av å stelle i stand til moro». Man feiret ikke jul før i tiden, man drakk jol!
Hva er juleøl? Lær historien, smakene og få tipsene om juleøl til mat. Bli med på juleølsmaking med Ølakademiet, som hvert år tester øl for landets største avis VG. På smakingen får du høre de gode historiene om juleølet, dets historie og tradisjon i Norge.
Juleøl er ikke bare mørkt og sterkt og det finnes juleøl i ulike varianter og stiler. På smakingen smaker vi på flere godbiter fra årets utvalg av juleøl, både innenfor styrkene butikkøl og poløl.
Smakingen passer for den som vil prøve noe nytt og spennende og som er glad i god smak!
Velkommen til en gøyal smaking av årets juleøl!
Hva er juleøl?
Juleøl er laget på malt, humle, vann og gjær. Fra gammelt av skulle juleølet være mørkt og sterkt, og ølet skulle ofte være tilsmakt med einer og røykmalt.
Etter industrialiseringen har juleølet vært laget av de klassiske store bryggeriene. Stilen var et rødlig/mørkt og sterkt lagerøl med god maltsødme og smaker av knekk, karamell, nøtter og julekrydder. Ølet var undergjæret – lik både bayer- og bokkølet i stil, og smaksmessig lik stilen old ale.
Med håndverkbryggerienes inntog finnes det i dag juleøl i et uttall varianter og ølstiler.
Når øl skal nytes, er det verdt å lese juleøl-etiketten for å kartlegge hvilken type øl du får i glasset.
Vet du dette om juleøl?
– Juleøltradisjonen er over 1500 år gammel og at ordet jul kommer fra det oldnorske navnet ylir, med betydningen av «å stelle i stand til moro».
– Ordet jul som brukes i Norge kommer fra “å drikka jol“ – å feire solens tilbakekomst, mens man i andre land bruker ordet Christmas (Kristmesse).
– Tradisjonen med ølbrygging til jul ble brukt for å kristne Norge, og nedfelt i egen lov Gulatingsloven av Olav Tryggvason.
– At det var påbudt å komme til drikkelag og at de som ikke møtte ble bøtelagt.
– På primstaven var julen markert med et ølhorn vendt oppover 25. desember og et ølhorn vendt nedover 13. januar.
– Juleøl passer til all mat, også til desserter.
Vis kart
Påmelding til kurs/smakinger er bindende. Ved påmelding godtar du våre betingelser.
Neste smaking
Gavekort – juleølsmaking 90 min
Dette kurset finnes også som gavekort, en ypperlig gave til den som har alt. En hyggelig opplevelse støver ikke ned i en skuff, den er kortreist og du støtter opp om en lokal aktør.