Publisert Legg igjen en kommentar

En norsk ølguide i München

Tappenlinje

Tappenlinje
München – Biergartens. Lederhosen. Ompa-ompa-musikk. Oktoberfest. Bavarias hovedstad er kjent verden over for fest og en dypt integrert ølkultur.


Foto: Luis Herreros

I år feirer de 500 år med renhetsloven, som ble til nettopp i München. Her vedlikeholdes loven fremdeles i stor grad, og de tradisjonelle tyske ølstilene dominerer totalt på omtrent alle vannhull.

Schneider Weisse
Flere av de store tyske bryggeriene har egne ølstuer sentralt plassert i området rundt Marienplatz, og første stopp blir med det Schneider Weisse sin ølstue; Weisses Bräuhaus. Selv om det er et stort byggeri så har de et lite utvalg. Ølet holder dog svært høy kvalitet. Her finner man blant annet det som regnes som verdens beste Eisbock; Aventinus Weizen-Eisbock. Tradisjonell tysk mat serveres også her.

Gigantisk ølsted
Et annet Bavarisk bryggeri, Ayinger, holder til rett ned i gaten. Stilen er akkurat den samme som hos sin konkurrent, med litt større ølutvalg og bedre mat. Prøv gjerne Jahrhundert, en deilig Dortmunder/Helles servert i en klassisk tysk ølstein. Rett over gaten ligger Hofbräuhaus München. Muligens det største ølstedet jeg noensinne har sett. Stedet har mye historie i veggene, en gang i tiden stod Adolf Hitler her og leste opp sitt nazistiske partiprogram. I dag er stedet langt lystigere. Her løper servitørene rundt i tradisjonelle folkedrakter, levende ompa-ompa-musikk fyller de gigantiske lokalene. Her handler alt om volum, og her skjenkes det enorme mengder øl, hovedsakelig til de mange turistene.

München er mer enn tysk tradisjonell øl…
Det er mye moro i å besøke en tradisjonell biergarten; her drikker man øl ut av 1-litersmugger og tar del i kaoset. Men, etter disse besøkene skrek kroppen min etter noe annet enn tradisjonelle tyske ølstiler. Da er det bra det finnes et sted som Tap House Munich. Tap house ligger et par stopp med S-bahn unna sentrum, men er absolutt verdt turen.

Med 42 øl på tap og 200 øl på flaske er det faktisk litt overveldende. Her er det langt mellom de store Bavariske bryggeriene, og stort fokus på håndverksøl fra hele verden. Den ene kvelden vi besøkte stedet, var vi heldige og fikk med oss et krankupp av det kanadiske bryggeriet Steamworks.

Stedet fremstår som langt mer moderne enn turiststedene i sentrum, og her er det også mulighet å prøve tysk øl som ikke er de tradisjonelle tyske ølsortene laget av mindre håndverksbryggerier.

Iskrem med øl – selvsagt byr tyskerne på det!
Når man har vært der kan jeg anbefale å ta turen ned gaten for et besøk hos Der verrückte Eismacher (den gale ismaker), hvor man kan smake øliskrem. Deilig og forfriskende på en varm dag!

Ølbutikk
For de som vil handle med seg litt øl, så er det et sted som gjelder; Biervana. En skikkelig godtebutikk for voksne, hvor det er fort gjort å bruke opp hele reisebudsjettet sitt. Butikken ligger et stykke nord i München, og nærmeste undergrunnsstopp er Hohenzollernplatz.

München er ikke byen man drar til for å drikke snitt fra småskalaprodusenter, her handler alt om fest og moro. Øl i store mengder for en rimelig penge.

Så hvis dette er hva du har lyst til i høst så kan München være rett sted for deg!

God tur!


17. juni 2016

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *