Publisert 4 kommentarer

Kölsch – en ølstil for lysere tider

Månedens ølstil som vi ønsker å fortelle deg litt om er kölsch. Det er forøvrig en ølstil med mye friskhet, som får ufortjent lite oppmerksomhet!

Publisert: 13.04.16

Foto: Frode Henriksen

Kategori: Ølstiler

Kölsch er et overgjæret øl, som betyr at det gjæres på mellom 15 – 20 grader. Den er ganske lys og gyllen  i fargen, og det er forfriskende øl som er lett å like. Selvom den ofte har en noe bitter avslutning, så kan den sies å være et både rundere og mykere alternativ sammenlignet med pils. Den kan også oppleves å ha noe fylde, og kan gjerne kombineres med lett sommermat. Alkoholinnholdet ligger på mellom 4-6 %.

Noen vil karakterisere kölsch som en mellomting mellom lager og ale. Men du kan jo teste og se hva du er mest enig i?

Serveres i rette glass

Tradisjonelt sett skal kölsch serveres i rette glass, i størrelsesorden cirka 2 desiliter. Lite glass synes du kanskje? Den gamle tradisjonen i Köln tilsier på en annen side at glasset etterfylles fortløpende av servitøren – så det burde vel ikke by på noe problem? Er det noe tyskerne er gode på så er det å fylle i glassene, tenk bare på litersglassene de opererer med i München. Fordelen med kölsch i Köln i forhold, er selvsagt at du i Köln vil ha friskt øl foran deg til enhver tid!

Kölsch fra Köln

Navnet kölsch er et beskyttet varmerke, og kommer fra Köln-området nord i Tyskland. I Köln selges det mer kölsch enn pils. I dag har forøvrig også flere amerikanske håndverksbryggerier Kölsch i sin portefølje. Men, kölsch er en ølstil som det dessverre ikke brygges så mye av lenger, og det er derfor gledelig å se at flere av våre hjemmebryggere brygget denne stilen.

Vår bryggmester Bjarte forteller at han faktisk aldri har brygget denne ølstilen, men han påminner om at du må se til å ha egen kölsch-gjær.

Til sist kan du lese vår ølguide Hennings beskrivelse av en Kölsch han har testet, sammen med flere andre tyske øl.

Les mer om ølstiler
De beste juleølene som avec og til julekos 15 november 2023 - Når ungene har lagt seg kommer tiden for kaffe avec. Finn fram en av årets juleøl passende som avec, og ha noe mørk sjokolade i en skål. Det er tid for julekos.
Påskeøl – tradisjonen og øl til påskemat 11 april 2022 - Har påskeølet en tradisjon i Norge? Få historien og de gode ølforslagene til påskematen.
Årets Juleøl 2021 er nå lansert og testet! 9 november 2021 - Juleøltradisjonen i Norge er lang og stolt. I år finnes det minst 340 ulike juleøl i Norge å velge mellom. Hvilke juleøl har bryggerne laget i år og hva skal du velge?

4 kommentarer på “Kölsch – en ølstil for lysere tider

  1. Hei. Siden pilsner er en lagerøl, hvordan henger dette sammen? » Noen vil karakterisere Kölsch som en mellomting mellom lager og pils, eller lager og ale».

    1. Her var det noe som ikke hang på greip ja. Artikkelen er rettet.

  2. Interessert i dette ølet, men kan dere si hvor disse 0,2 glassene kan kjøpes her i Norge?
    Også evt. hvilke bryggerier som har slikt øl?
    Samtidig håper jeg dere kan noe info om øltypen som går under navnet: «Alt» i Dusseldorf-området i Tyskland.

    1. Hei Ernst! Jeg har send dine spørsmål videre …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *