Kölsch – en ølstil for lysere tider

Pils i glass
Månedens ølstil som vi ønsker å fortelle deg litt om er kölsch. Det er forøvrig en ølstil med mye friskhet, som får ufortjent lite oppmerksomhet!


Illustrasjonsbilde: Frode Henriksen

Kölsch er et overgjæret øl, som betyr at det gjæres på mellom 15 – 20 grader. Den er ganske lys og gyllen  i fargen, og det er forfriskende øl som er lett å like. Selvom den ofte har en noe bitter avslutning, så kan den sies å være et både rundere og mykere alternativ sammenlignet med pils. Den kan også oppleves å ha noe fylde, og kan gjerne kombineres med lett sommermat. Alkoholinnholdet ligger på mellom 4-6 %.

Noen vil karakterisere kölsch som en mellomting mellom lager og ale. Men du kan jo teste og se hva du er mest enig i?

Serveres i rette glass

Tradisjonelt sett skal kölsch serveres i rette glass, i størrelsesorden cirka 2 centiliter. Lite glass synes du kanskje? Den gamle tradisjonen i Köln tilsier på en annen side at glasset etterfylles fortløpende av servitøren – så det burde vel ikke by på noe problem? Er det noe tyskerne er gode på så er det å fylle i glassene, tenk bare på litersglassene de opererer med i München. Fordelen med kölsch i Köln i forhold, er selvsagt at du i Köln vil ha friskt øl foran deg til enhver tid!

Kölsch fra Köln

Navnet kölsch er et beskyttet varmerke, og kommer fra Köln-området nord i Tyskland. I Köln selges det mer kölsch enn pils. I dag har forøvrig også flere amerikanske håndverksbryggerier Kölsch i sin portefølje. Men, kölsch er en ølstil som det dessverre ikke brygges så mye av lenger, og det er derfor gledelig å se at flere av våre hjemmebryggere brygget denne stilen.

Vår bryggmester Bjarte forteller at han faktisk aldri har brygget denne ølstilen, men han påminner om at du må se til å ha egen kölsch-gjær.

Til sist kan du lese vår ølguide Hennings beskrivelse av en Kölsch han har testet, sammen med flere andre tyske øl.


13. april 2016

Hvor godt likte du innlegget?

Ranger det med stjerner!

Snittrangering: / 5. Antall stemmer:

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

Del med dine venner...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

4 Comments

  • Hei. Siden pilsner er en lagerøl, hvordan henger dette sammen? ” Noen vil karakterisere Kölsch som en mellomting mellom lager og pils, eller lager og ale”.

  • Ernst R. Tobiassen sier:

    Interessert i dette ølet, men kan dere si hvor disse 0,2 glassene kan kjøpes her i Norge?
    Også evt. hvilke bryggerier som har slikt øl?
    Samtidig håper jeg dere kan noe info om øltypen som går under navnet: “Alt” i Dusseldorf-området i Tyskland.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *