Publisert Legg igjen en kommentar

Oktoberfestival 2022 – en folkefest også i Norge

Oktoberfestene i Norge 2022 – Vi gir deg oversikten! Foto: Malene Økland

17. september 2022 er startskuddet for den tradisjonsrike Oktoberfesten i München. Fest, lederhosen og ompa-ompa-musikk. Vi gir deg oversikten over de norske oktoberfestene!

Årets Oktoberfest i München er nummer 187 i rekken og varer frem til 3. oktober 2022. Også i år skal festen åpnes etter tradisjonen. Klokken 12 på den første lørdagen i oktober, åpner byens ordfører det første ølfatet på Oktoberfesten med den bayerske utropet «O’zapft is!» som betyr «Det er tappet!»

Ifølge mangeårig tradisjon er den første ølfatet på Wiesn alltid tappet på Schottenhamel festivaltelt, med egen seremoni.  Etter den vellykkede tappeseremonien blir tolv skudd avfyrt for å signalisere til de andre festivalteltene på Wiesn: Oktoberfest er offisielt åpen og ølet kan begynne å strømme!

Historien – et giftemål med store følger

Den opprinnelige oktoberfesten går tilbake til 12. Oktober 1810, da kronprins Ludwig fra Bavaria giftet seg med prinsesse Therese. Dette giftemålet var starten på det vi i dag kjenner som Oktoberfest.


For å hedre dette kongelige bryllupet ble det blant annet holdt et stort og flott hesteløp noen dager senere. Rundt førti tusen tilskuere kom for å ta del i denne begivenheten. Det ble også satt opp et telt for den fremtidige kongen, hvor det ble drukket øl og vin. Festen ble en stor suksess og året etter ble festen gjenskapt, denne gang for å fremheve Bavarisk landbruk.

I tillegg til hesteløpet, kunne man nyte synet av treklatrekonkurranser eller delta i bowling. Fra 1819 ble det bestemt at Oktoberfesten skulle være en årlig festival. Festivalen ble flyttet inn i September, grunnet varmere og lengre dager. 

Når det nærmet seg slutten av århundret begynte man å opprette ølhaller, grunnet den store pågangen av mennesker. Oktoberfesten har frem til Corona-pandemien kun blitt avlyst grunnet krig og et massivt kolerautbrudd, faktisk kun 24 ganger siden 1810.

Oktoberfesten varer nå et sted mellom 16 og 18 dager, avhengig hvilken dag den første helgen i oktober lander på. Da kan øltørste festivaldeltagere velge øl fra ett av de 16 store eller 22 mindre teltene. Når vi skriver store/mindre øltelt, er det viktig å påpeke at disse teltene har kapasitet på ca. 120 000 mennesker til sammen. Det største teltet er Hofbräu-Festtzelt med kapasitet tett opptil 10 000 mennesker. Det minste er Cafe Guglhupf med plass til sine 60 gjester.

Under oktoberfesten i München drikkes det 7,5 millioner liter øl, under det som regnes for å være verdens største folkefest med over 6 millioner besøkende årlig.

Oktoberfestene i Norge 2022 – Hvor og når

Flere norske byer med sine utesteder har også sin egen Oktoberfest. Her er en liten oversikt. Dress deg opp og bli med på moroa! Vi sier bare Prost!


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.