Publisert Legg igjen en kommentar

Oktoberfestival 2023 – en folkefest også i Norge

Oktoberfestene i Norge 2023 Vi gir deg oversikten Foto Malene Økland

16. september 2023 gikk startskuddet for den tradisjonsrike Oktoberfesten i München. Fest, lederhosen og ompa-ompa-musikk. Vi gir deg oversikten over de norske oktoberfestene!

Årets Oktoberfest i München er nummer 188 i rekken og varer frem til 3. oktober 2023. Også i år ble festen åpnet etter tradisjonen. Klokken 12 på den første lørdagen i oktober, åpner byens ordfører det første ølfatet på Oktoberfesten med den bayerske utropet «O’zapft is!» som betyr «Det er tappet!»

Ifølge mangeårig tradisjon er den første ølfatet på Wiesn alltid tappet på Schottenhamel festivaltelt, med egen seremoni.  Etter den vellykkede tappeseremonien blir tolv skudd avfyrt for å signalisere til de andre festivalteltene på Wiesn: Oktoberfest er offisielt åpen og ølet kan begynne å strømme!

Historien – et giftemål med store følger

Den opprinnelige oktoberfesten går tilbake til 12. Oktober 1810, da kronprins Ludwig fra Bavaria giftet seg med prinsesse Therese. Dette giftemålet var starten på det vi i dag kjenner som Oktoberfest.


Oktoberfest – opprinnelig et hesteveddeløp

Oktoberfesten varer nå et sted mellom 16 og 18 dager, avhengig hvilken dag den første helgen i oktober lander på. Da kan øltørste festivaldeltagere velge øl fra ett av de 16 store eller 22 mindre teltene. Når vi skriver store/mindre øltelt, er det viktig å påpeke at disse teltene har kapasitet på ca. 120 000 mennesker til sammen. Det største teltet er Hofbräu-Festtzelt med kapasitet tett opptil 10 000 mennesker. Det minste er Cafe Guglhupf med plass til sine 60 gjester.

Under oktoberfesten i München drikkes det 7,5 millioner liter øl, under det som regnes for å være verdens største folkefest med over 6 millioner besøkende årlig.

Oktoberfestene i Norge 2023 – Hvor og når går de?

Flere norske byer med sine utesteder har også sin egen Oktoberfest. Her er en liten oversikt. Dress deg opp og bli med på moroa! Vi sier bare Prost!


Arrangere oktoberfest? Se gode tips og ølforslag til oktoberfesten 2023

NB! Det tas forbehold om feil og endringer av dato hos festivalene. Tips oss gjerne om festivaler som ikke er på listen, ved å legge igjen en kommentar nedenfor.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *