

Er du glad i juleøl? Da bør du holde av datoen 26. oktober 2023 og bli med på Juleølpremieren. En helt ny festival som markerer lanseringen av det norske juleølet i Norge.
Vi har en lang og stolt juleøltradisjon i Norge, faktisk har man brygget øl til jul i over 1500 år. Når vinteren var på vei skulle det brygges mørkt og sterkt øl, og det skulle drikkes øl til ære for gudene. Bryggingen skulle ta til på Annadagen, også kalt Anna pissihose, 9. november, og på Tomas bryggjardag (Tomasmesse) 21. desember lyste man julefred. Da måtte juleølet være ferdig.
Hva er juleøl?
Juleøl er laget på malt, humle, vann og gjær. Fra gammelt av skulle juleølet være mørkt og sterkt, og ølet var ofte tilsmakt med einer og røykmalt.
Etter industrialiseringen ble juleølet stort sett laget av de klassiske, store bryggeriene. Stilen var et rødlig/mørkt og sterkt lagerøl med god maltsødme og smaker av knekk, karamell, nøtter og julekrydder. Ølet var undergjæret – lik både bayer- og bokkølet i stil, og smaksmessig lik stilen old ale.
Med håndverkbryggerienes inntog finnes det i dag juleøl i et utall varianter og ølstiler.
Les også: Juleøltradisjonen – en hedensk gjest
Juleølpremieren – en merkedag for det norske juleølet
Juleølpremieren 2023 er en helt ny festival som går av stabelen på Sentralen i Oslo, og er en merkedag for lanseringen av alt juleøl i Norge. På juleølpremieren møter du 25 små og store bryggerier og julebrusprodusenter fra hele landet, og du får smake på en rekke gode brygg før de kommer i butikker og på Vinmonopolet. I fjor var det over 200 norske juleøl på markedet.
– Nå ønsker vi at forbrukerne skal få være med på lanseringen av juleølet og smake på alt det gode som produsentene har laget – før det kommer i butikkene og på Vinmonopolet, forteller Hege Ramseng i Bryggeri- og drikkevareforeningen.
Torsdag 26. oktober 2023.
Dørene åpnes kl. 19:00.
Sted: Sentralen, Øvre Slottsgate 3, 0157 Oslo.
Høydepunkter
- En helt ny festival i Oslo
- Møt 25 bryggerier og produsenter
- Lær om juleølets historie og få de gode tipsene til julematen med Ølakademiet
- Førjulsstemning og en sosial opplevelse for deg som er glad i god mat og drikke
Festivalpass og priser
Festivalpass Søtt
Billettavgift, inngang, garderobe og 5 bonger.
Kr. 300,-
Festivalpass Salt
Billettavgift, inngang, garderobe og 10 bonger.
Kr. 460,-
Festivalpass Surt
Billettavgift, inngang, garderobe, 5 bonger og tapas som matcher godt til øl.
Kr. 495,-
Festivalpass Bittert
Billettavgift inngang, garderobe, 10 bonger og tapas som matcher godt til øl.
Kr. 665,-
Festivalpass Umami
Juleølsmaking med Ølakademiet inkludert billettavgift (kjøpes i tillegg til øvrig festivalpass).
Kr. 275,-
Juleølpremieren arrangeres av Bryggeri- og drikkevareforeningen i samarbeid med Ølakademiet.
Velkommen til juleølpremieren 2023!