Nytt hos oss er Ciderkurs! Syrlige smaker er den store smakstrenden nå – og cider blir stadig mer populært. Vi har besøkt Balholm som har jobbet med cider i 20 år, og vår første cidersmaking var 16. februar 2017.
Foto: Balholm
Syrlige drikker er i vinden
Cider er altså en av de nye trendene og syrlige drikkevarer blir stadig mer populært. Dette ser vi også i noen av de tradisjonelle ølstilene; at smak av frukt og bær benyttes!
Den stadig stigende interessen for håndverksøl fører altså med seg en større interesse for gode håndverksbaserte drikkevarer generelt. Markedet søker seg stadig mot håndverksprodukter, og gjerne kortreiste eller lokalt brygget. Hva er vel da mer treffende enn cider brygget på vestlandet?
Cider er faktisk langt mer kortreist enn øl, da malt og humle som brukes i ølet stort sett importeres. Det hender forøvrig at humle brukes i cider også, men generelt er det bitterheten i eplene som oftest brukes i cider som gir denne – det brukes nemlig ikke vanlige bordepler i god cider.
Vi har besøkt Balholm på Vestlandet
Høsten 2016 la vi i Ølakademiet vår studietur på Vestlandet innom Balholms opplevelsessenter Ciderhuset. Balholm var Norges første mikro ciderprodusent, og du kan oppleve deres sider på opplevelsessenteret Ciderhuset – hvor man kan delta på smakinger og lære hvordan man lager musserende cider. Vårt møte med Balholm og den driftige familien Eitungjerde som har gjort dette til sitt livsverk, var fortreffelig – det er umulig å ikke bli bergtatt av alle de flotte frukttrærne omkranset av vill og yppig vestlandsnatur. Nasjonalromantikken var absolutt til stede, og vi var så heldige å få smake mange ulike cidertyper i de mest naturskjønne omgivelser.
Vi fikk erfare at cider virkelig har mange ansikter. Både alkoholfri, alkoholholdig, og med eller uten kullsyre, kan smake svært godt. Søte, syrlige, bitre og ville – ja mangfoldet er stort! Vi fikk også smake en nydelig plommevin som du kan kjøpe hos Vinmonopolet. Denne var helt nydelig til desserten vi fikk servert.
Til deg som tror du ikke liker cider, les videre
Glem Päron-cider og lignende som man forsøkte seg på i sin ungdom! Kvalitets-cider innebærer så mye mer godt, og man får det i mange varianter. Det vi fikk smake hos Balholm var det noe overbevisende og godt over.
– Det er litt det samme som når enkelte gjester kommer til oss i Ølakademiet på ølsmaking, og tror de ikke liker øl – så får de oppleve at øl er så mye mer enn pils! Så, den som ikke har smakt ordentlig cider, med de riktig egnede fruktene for det, vet faktisk heller ikke bedre!
Den tradisjonelle cideren har nemlig vært skarp og ubalansert. Høyt alkoholinnhold og epler med for liten bitterhet/tanniner gir nemlig ikke en god balanse i en cider. Og med tradisjonelle, norske epler får man ikke den riktige bitterheten – så man må som regel importere ciderepler fra utlandet. Dette har Balholm gjort noe med! Allerede i 1999 hentet Balholm inn avstikkere fra Frankrike og England for å dyrke trær i Norge. Dette har nå blitt til hele 1000 trær som bærer frukter. I dag har mange siderprodusenter gjort det samme som Balholm, å dyrke sine egne epletrær.
Vi tar nå med oss våre opplevelser hjem til kjelleren på Grünerløkka i Oslo, og starter opp kursene; ciderbrygging og cider-smakinger.
Velkommen!
Artikkelen ble opprinnelig publisert januar 2017.
Sist redigert: 20.08.18