Publisert Legg igjen en kommentar

Øl i julens retter

Julemat og øl

Julemat og øl
Øl og mat er en fantastisk kombinasjon. Bruker du øl i julematen blir opplevelsen himmelsk. Øl som ingrediens kan brukes som smakstilsetning, krydder, eller til ovnsbaking og damping.


Foto: Ribbe og øl er en sikker vinner/Frode Henriksen

Smak og preferanser varerier fra person til person. Noen foretrekker øl med mye sødme, andre elsker humlebitterhet. Bruken av øl i og til måltidet setter en ekstra spiss på matopplevelsen.

Bruk øl i julematen

Min julefavoritt er øldampet ribbe. Utrolig godt, og kjøttet blir saftig og får tilført masse smak igjennom juleølets krydderpreg, sier daglig leder og kokk Ronja Velten i Ølakademiet. Dels kan man si at det ikke finnes noen regler som setter begrensninger for hvilket øl jeg synes er best i mat. Mitt tips er at man må prøve seg frem.

Hvorfor ikke bruke øl i matlagingen til jul, enten i form av marinader, sauser eller gryter, brød, kaker eller til graving av fisk, fortsetter hun.

Mitt tips er at man må prøve seg frem. Hvorfor ikke bruke øl i matlagingen til jul?

Ronja Velten

Øl i mat er ”kokkekunstens skjulte sjel”. Øl er et flytende krydder og virker som smakskatalysator. Ølet får andre smaker til å tre tydeligere fram og forsterker krydderet og råvarenes egen smak.

Noen regler om øl i mat

Når du bruker øl i mat er det viktig å velge øltyper som har de samme egenskaper som maten du lager. Da harmoni og balanse er viktig. Enkel mat er ofte synonymt med lette og lyse øltyper, mens fet og kraftig mat er synonymt med mørke og kraftige øl.

– Prøv øl til marinering av kjøtt. Mørkt øl har god maltsødme og lite bitterhet. Bruk noe av marinaden i sausen, så får du en saus med skikkelig smak.

Om retten du skal lage må koke, bør du være forsiktig med humle-sterke øl. Humle er ølets krydder og gir ølet bitterhet og aroma. Ved koking blir humlen mer bitter og mer konsentrert. Velg heller øl med mye sødme og fin maltprofil, før du våger deg ut på øl med mye humle i matlagingen. Ønsker du likevel å benytte en humle-sterk øl, bør du tilsette ølet i slutten av tilberedningen. Men øl med mye humle er for øvrig veldig godt i majones!

Bruker du en humlesterk øl, husk å tilsette den mot slutten av tilberedningen …

Ronja Velten

Øleksperten forteller at spekteret innenfor øl er blitt utrolig bredt. Det finnes et øl for alle, og stilene går i retning fra surøl til skikkelig mørke og sjokoladesmakende øl, som eksempelvis kan brukes i desserter. De fleste tenker at det kun er vin som skal brukes i maten, men øl passer fantastisk godt forsikrer Ronja, som også holder de fleste av Ølakademiets øl- og matkurs, der man kan lære mer om bruken av øl i og til mat.

Ronjas tips til øl i julematen:

Damp ribba i et mørkt og fyldig juleøl, gjerne juleøl som er tilsatt noen krydderier. Dette gir en fin kryddersmak til ribba og sørger for at ribba blir saftig og god!

Damp pinnekjøttet i fyldig og godt øl med mye smak. Bruk gjerne en krydderrik juleøl eller bokkøl med høy alkoholprosent. Ved å bruke 50/50 med vann og øl, får man et lett karamellisert maltpreg over pinnekjøttet, noe som er kjempegodt!

Ved å bruke 50/50 med vann og øl, får man et lett karamellisert maltpreg over pinnekjøttet …

Ronja Velten

Saus med juleøl

Lag sausen med juleøl! Lag sausen til ribba med alt av julens goder, det vil si at du kan lage en klassisk brun saus og tilsette, sødmefylt mørkt øl, mandarin, svisker, honning, nellik og epler. Blir sausen litt tykk kan du alltid spe den ut med litt mer øl, da får du litt ekstra krydderpreg over denne.

Desserter med juleøl

Hva med å «piffe opp» kirsebærsausen til riskremen med et fruktøl som inneholder bær! Kok opp ølet og reduserer ølet for å få fram mer smak. Tilsett sukker, kirsebær og vanilje. Jo mindre sukker du tilsetter jo friskere saus vil du få. Fruktøl er også nydelig i stedet for rød saus til riskremen.


14. desember 2016
Redigert 26.10.2017


Les mer om
[one_sixth]

Tema jul

[/one_sixth][one_sixth]

Øl og julemat

[/one_sixth][one_sixth]

Øl i mat

[/one_sixth][one_sixth][/one_sixth][one_sixth][/one_sixth][one_sixth_last][/one_sixth_last]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *