Bayer er en ølstil med lite framtredende humlepreg og god fylde. Dette er med på å gjøre den til et godt matøl, som også egner seg svært godt i matlaging!
Publisert: 09.09.16
Foto: Frode Henriksen
Kategori: Ølstiler
I dag er bayer en ganske vanlig øl-stil her til lands, men visste du at den mistet sin popularitet under og etter krigen?
Bayer er en klassisk ølstil, og man kan enkelt si at den er en mørk gyllen lager. Bayer er ypperlig til å bruke ved siden av mat, der mange velger pils. Mange velger også bayer som drikkeøl når man vil ha en relativt enkel øl. Men den er av den betraktelig mer smakfulle typen. Bayer er også velegnet i matlaging! Vi slår med andre ord et slag for den fantastiske bayer, som kan brukes til så mangt!
Hva er bayer, og hva passer det til?
Så, hva er det som kjennetegner en bayer? Humlen er lite framtredende i denne ølstilen, og fruktigheten anses som moderat. En bayer har god fylde sammenlignet med pils – det henger sammen med at bayer har betydelig sødme fra maltet. Den har gjerne preg av karamell. Bayer passer svært godt til enkle oster, kjøttretter, eksempelvis biff og jegergryte. Og for all del; i og til fårikål! Fårikål hører høsten til og er et utmerket følge til nettopp bayer.
Her finner du oppskrift på fårikål kokt i bayer.
Bayer – en svært populær øl i Norge
Bayeren var faktisk like vanlig og populær som pilsen er i dag. Etter krigen og okkupasjonstiden ble imidlertid ikke tysk kultur like innbydende som før. Det skal nevnes at Aass Bryggerier og Frydenlund Bryggerier fortsatte og brygge bayer-øl, så det gikk ikke helt nedenom og hjem.
Bayer har selvsagt sitt navn fra området hvor ølstilen oppstod, og det var klostrene i Bayern sør i Tyskland som var først ute med å brygge ølstilen. De mer tradisjonelle typene som fantes på denne tiden (tidlig 1800-tall) var overgjærede, og øl fra Bayern var i motsetning undergjæret, lettere og lysere. Ølet ble gjæret på kald temperatur, og ble deretter lagret i kjølige underjordiske kjellere mens de gjæret videre. Herfra har «lager» faktisk sitt navn, altså en ølstil med tysk opprinnelse.
Bayer – gjennombruddet for norskt øl
Her til lands var Schous Bryggeri i Oslo og Schreiners bryggeri i Trondheim først ute med brygging av bayerøl på 1840-tallet. Det var forøvrig denne tiden som ses på som gjennombruddet for norsk øl og norsk bryggerinæring. Per i dag brygges bayer stort sett av industribryggeriene, og det er få håndverksbryggerier som har satset på ølstilen. Vi håper at bayer er en ølstil som snart blir satset mer på, kanskje en god arvtager til den vante og velkjente pilsen? Når mannen i gata får smaksløkene opp for rikholdig smak, så får bayeren ben å gå på tenker vi.