Høstens ubestridte fest-rett nummer en er fårikål. Nyt høsten med den gode oppskriften fårikål kokt i bayer!
Når de kalde dagene står for døra er det godt å trekke inn i varmen med god mat. Fårikål er en klassiker og mange vil kalle den Norges nasjonalrett. Fårikålens festdag feires årlig den siste torsdagen i september og nytes frem til jul.
Historien om fårikål – Er retten norsk?
Det norske folket bestemte seg i 1972 – Da kåret Nitimens lyttere fårikål til Norges nasjonalrett. I 2014 utlyste daværende Mat- og landbruksminister Sylvi Listhaug konkurransen på nytt. Også denne gang ble svaret: Fårikål!!!
Men er egentlig fårikål norsk? Historien vil ha det til at fårikål har sitt opphav i det danske kjøkken. Du kan lese mer om fårikålens historie hos Matprat.no.
Oppskrift – Fårikål kokt i bayer
Fårikål finnes i mange varianter; lokale men også som familiespesialitet – der hver familie har sin egen måte å lage retten på. Vi gir deg oppskriften på fårikål med bayer. Retten er enkel og lage, varmer og smaker nydelig på høstdager.
Dette trenger du:
- 1,5 kg fårikålkjøtt
- 2 kg hodekål
- 2 ts salt
- 5 ts hel pepper
- 0,5l søt bayer
- Vann
- Meldryss
- 500 g poteter
Fremgangsmåte – slik lager du fårikål
Skjær hodekål i båter. Legg kål og kjøtt lagvis i en stor kjele, ha meldryss mens du strør salt og pepper mellom lagene.
Hell i øl, og topp med vann, slik at alt er dekket med væske. Kok opp og la det hele småkoke under lokk til kjøttet løsner fra beinet. Dette tar ca 2,5 time. Rist gjerne på kjelen innimellom.
Kok poteter som du serverer til rykende varm og god fårikål!
For å toppe opplevelsen, anbefales det bayer i glasset. Gjerne alkoholfritt. Hvis du ikke har prøvd fårikål og bayer tidligere – kan du glede deg! Også maltrike og sødmefylte øl som brown ale, bokkøl og belgisk dubbel passer retten godt!
Les mer om ølstilen bayer her.
Håper måltidet smaker!
Jeg gleder meg til å bruke oppskriften på får-i-kål med bayer til herrelag 28.9 og servere bayerøl til. Kan jeg bruke Aass også?
Hei Lars, Aass sin bayer vil fungere like bra 🙂
Kos dere med fårikål-festen!