

På 17. mai skal vi feire med sprudlende, friske og fruktige øl. Her er fem surøl til feiringen av Nasjonaldagen.
De tradisjonelle musserende valgene har fått en armé med utfordrere fra den stadig voksende surøl-verden. Her har vi samlet fem gode norske drikketips som alle vil passe til å drikke for seg selv, eller til iskrem, sorbet, pavlova, og jordbær/blåbær. Om en i tillegg er så heldig å ha et ostefat tilgjengelig, vil samtlige av ølene også være fabelaktige i kombinasjon med chevre.

Drikketips til 17.mai – Nydelige surøl til feiringen
To av ølene (Sure Molly, Razzle Dazzle) er brygget med laktose, som gjør ølene noe rundere, fyldigere og søtere. Dette gjør dem noe ‘snillere’ enn vanlige surøl, og er gode valg for den som er mer sensitiv på syrlighet. To er litt mer tradisjonelle (Sur & Snasen, Berry Me Alive) og er noe lettere, friskere og mer syrlige alternativer. Til sist har vi et spennende alternativ (Framboise Blend #1) for den som er ekstra glad i utviklede, fatlagrede eller villgjærede øl.
For den som er skeptisk til surøl, må det nevnes at syrligheten gjerne dempes når en kombinerer det med dessert eller ost. Kombinasjonene kan ofte overraske og gjøre ølet veldig annerledes – og til og med bedre. Det er bare å prøve! Alle ølene er å finne på Vinmonopolet.
Hva er surøl?
Surøl – ikke bare surt!
Det er mange som etter hvert har blitt nysgjerrig på surøl, men ikke alle setter like stor pris på det som blir veldig syrlig og tørt samtidig. Spontangjærede surøl som lambic eller geuze får ofte en såkalt funky aroma i tillegg som resultat av gjæringen med villgjær. Det er stor variasjon med mange spennende smaksopplevelser innen surøl, og mange mulige kombinasjoner med mat. Om man ønsker å dempe noe på syrligheten eller skarpheten, er det absolutt å anbefale å prøve disse stilene til ulike typer mat heller enn å smake dem alene.
For en noe snillere og mer dempet syrlighet, kan stilen berlinerweisse være å anbefale. Denne ølstilen er ikke gjæret med villgjær, men blir sur ved å legge til lactobacillus – melkesyrebakterier – i bryggeprossessen. Flere moderne berlinerweisse varianter lages også med ekstra sødme, ofte i form av laktose som er tillagt for å avrunde og balansere ut syrligheten. Det kalles da noen ganger for pastry sour.
Drikketips til 17.mai – Sprudlende og fruktige øl
Her er våre forslag til noe godt i glasset 17.mai. Hvorfor ikke prøve noe godt og annerledes?
RYGR Brygghus – Sure Molly
Norge 0,33 l. boks 6,5 % Stil: Surøl, pris: kr. 79,90
Sure Molly er brygget med 50% råsaft av norske moreller fra Hardanger og inneholder laktose, som demper syrligheten noe og gir en fin fylde og avrundet restsødme. Den har en fin og fruktig aroma med sursøt smak av moreller og kirsebær.
Amundsen Brewery – Razzle Dazzle Raspberry & Mango Pastry Sour
Norge 0,44 l. boks 6,5 % Stil: Surøl-/Pastry Sour, pris: kr. 79,60
Razzle Dazzle er brygget med mango og bringebær, og inneholder også laktose som gjør den litt rundere og søtere. Både i duft og smak er den frisk og fruktig med preg av bringebær, mango, yoghurt og vanilje.
Geiranger Bryggeri – Sur & Snasen Sour Ale
Norge 0,33 l. flaske 6,0 % Stil: Surøl-/Sour Ale, pris: kr. 64,90
Sur & Snasen er en surøl gjæra med særnorsk Årset-kveik, syrnet med melkesyrebakterier og brygget med bringebær fra Norddal. En noe lettere surøl med fint fruktig preg av bringebær og humle.
Bådin x Brauerei Oerlikon – Berry Me Alive
Norge 0,44 l. boks 5,5 % Stil: Surøl, pris: kr. 87,60
Berry Me Alive er et surøl laget av norske Bådin i samarbeid med sveitsiske Brauerei Oerlikon. Ølet er fruktig med frisk syrlighet, og har en fin aroma og smak av bringebærene og blåbærene den er brygget med.
Monkey Brew – Local Framboise Blend #1
Norge 0,375 l. flaske 5,4 % Stil: Surøl-/Framboise, pris: kr. 150,30
Framboise vil si bringebærsurøl, og denne er en blanding av tre partier med villgjæret øl fatlagret på vin og bourbon fat i 2-2.5 år. Blandingen er så gjæret 5 mnd. på eikefat sammen med Glen Ample og Stiora bringebær fra Stjørdal og Byneset. I aroma og smak bærer den tydelig og utviklet preg av villgjær og fatlagring kronet med friske
bringebær.
Stor 17. mai guide! Oppskrifter – mat og drikketips
God 17-mai feiring!