Noen dager er bedre enn andre. I dag er det den internasjonale sjokoladedagen.
Vårt kjærlighetsforhold til sjokolade har vart i over 1500 år og 13. september feires dagen med søte godbiter.
C. Columbus kom over kakaobønner i Sør-Amerika og tok skatten med seg hjem. Sjokoladen ble raskt den foretrukne drikk i Europa og ble svært populær, da spanske nonner startet å tilsette sukker og vanilje i den på 1500-tallet. Drikken for overhodene, de adelige og handelsmenn var skapt.
Til Norge kom sjokoladen på 1700-tallet og da først og fremst som medisin og mange mente sjokoladen kunne kurere enhver sykdom.
I dag spiser hver nordmann i gjennomsnitt ca 9,3 kg sjokolade årlig. Norge er en av landene i verden som spiser mest sjokolade.
Øl og sjokolade
Når sjokolade smelter sammen med øl, oppstår en magi av smaker. I sjokolade finnes serotonin som sender signalsubstans i hjernen og som gjør oss glade! Kanskje er det derfor vi er så opptatt av det søte. Passer øl og sjokolade sammen? Ja visst går det an!
Når vi smaker sjokolade i kombinasjon med øl, bør du alltid velger et maltrikt og sødmefylt øl. Øl og sjokolade har begge bitterhet og sødme. Om ølet er mindre søtt enn sjokoladen, vil opplevelsen bli bitter og noe metallisk. Inneholder sjokoladen derimot nøtter og tørket frukt er det et stort pluss, da disse smakene ofte finnes i ølet. Kullsyren i ølet tar kakaosmøret og høy alkohol passer godt til det fete i sjokoladen.
Gode smakskombinasjoner
Når du smaker sjokolade, starter du alltid med den med minst kakaoinnhold. Ikke glem at sjokoladen også må være romtemperert. Her er noen smakskombinasjoner øl og sjokolade som passer godt sammen.
- Hvit sjokolade – Hveteøl, Wit eller Berliner Weisse.
- Melkesjokolade – Brown Ale eller Belgisk dobbel/brune.
- Mørk Sjokolade – Søt fruktøl, Imperial Stout eller Porter.
- Sjokoladekake eller Brownies – En søt Porter, Stout eller Imperial Stout.
- Hvit sjokoladekake eller sjokolade med bær – Kriek eller Framboise.
Lyst å lære mer om øl og sjokolade? Meld deg på kurs hos Ølakademiet!
Fakta om kakao og sjokolade
- Kakao antas først å ha blitt brukt av Maya-sivilisasjonen i Mellom-Amerika.
- Man har dyrket kakaotreet i 4000 år og en kakaofrukt besto av 25-30 bønner.
- Hvert kakaotre gir ca 3 kg ferdig kakao årlig.
- Kakaobønner ble av mayaene og aztekerne brukt som betalingsmiddel. En kalkun/kanin kostet 10 bønner.
- Kakao ble gitt som offergave til gudene og ble kalt for gudenes drikk!
- Kakao ble også gitt til dem som skulle ofres, for å gi de en oppmuntring!
- Sjokolade som drikk kom til Norge på 1700-tallet.
- Sjokolade lages av kakaomasse, sukker og kakaosmør som valses.
- Frem til 1800-tallet var sjokolade bare tilgjengelig på apoteket.
- I 1937 ble kvikk-lunsj hele Norges tursjokolade.
- Hver nordmann spiser i gjennomsnitt 9,36 kilo sjokolade i året.
- 13.september er den internasjonale sjokoladedagen.
Sunt eller ikke, sjokolade smaker godt. I dag kan du nyte den med god samvittighet – og gjerne i kombinasjon med øl!