Publisert Legg igjen en kommentar

Spesiallansering i +ølbutikkene oktober

Spesiallansering Vinmonopolet
Spesiallansering Vinmonopolet
Spesiallansering hos Vinmonopolet 13 oktober 2022

Torsdag 13. oktober 2022 lanseres nyheter i spesialbutikkene for øl på Vinmonopolet. Se gode handletips her.

I denne lanseringen er fokuset porter og stout, men også IPA, surøl og mjød. I slippet finnes 30 produkter, hvorav 28 av disse ble testet og nøye vurdert. Fem stout, en golden ale, samt en mjød klatret helt til topps og fikk alle karakteren seks på terningen. To av produktene ble ikke testet.

Stoutene som alle når toppen er fatlagret (bourbon- eller romfat) og modnet over lengere tid. Vi noterer mange forskjeller i produktene, der det er brukt bla; sesamfrø, pepper, peanøtter, bær og marsmallow i noen av ølene, men også tilsetning som kaffebønner. Helt på topp finner vi en bourbon-modnet mjød som er fermentert med to typer honning og smaksatt med bær.

Det er relativt få flasker tilgjengelig. Ønsker du å få tak i de beste ølene bør du være ute i god tid. Se hele lanseringslisten her: Spesiallansering i +ølbutikkene

Slippet lanseres i 14 av Vinmonopolets butikker som defineres som +ØL-pol. Felles for disse butikkene er at de har hyppige nyhetslanseringer og en betjening med god ølkompetanse. Se oversikten over alle butikkene her!

Se siste vurdering hos Ølakademiet fra spesiallansering i +ølbutikkene.

Budskapet er klart; løp og kjøp!

Slik er testen gjennomført

Se alle Smaksbeskrivelser – sortert etter poeng her:


Mjøderiet – Zombee

Norge. Stil: Mjød. 0,25 ltr. 15,50 %. Kr. 258,80

Mørkerød-lilla i fargen, som en kraftig bourdeux. Aroma av honning, masse røde bær, noe noe valnøtter. Mjøden har god fylde, en del sødme, men også masse frukt, syre og intensitet. Noe Bourbon skinner igjennom i slutten og skaper et ekstra spennende preg på mjøden, med noe tørrhet fra fatet.

Poeng: 97


Borg Bryghus – Surtur 8.15

Island. Stil: Stout. 0,33 ltr. 13,00 %. Kr. 87,90

Mørk mot sort.  Aroma av mørk sjokolade og noe espresso. Ølet har god fylde, med noe sødme, som går over i røstet preg og noe salt. Smak av mørk sjokolade, noe røyk og litt mørkbrent kaffe. En deilig og balansert stout.

Poeng: 96


Epic Brewing  – Double Barrel Big Bad Baptist

USA. Stil: Stout. 0,65 ltr. 11,50 %. Kr. 359,70

Mørk mot sort. Aroma av mørk sjokolade, karamell og vanilje. Ølet har god fylde, lett sødme, og balansert røstet bitterhet og noe tørrhet fra fat.  En deilig  og godt balansert Imperial stout.

Poeng: 96


Fremont Brewing  – Bourbon BA Dark Star

USA. Stil: Stout. 0,65 ltr. 12,70 %. Kr. 548,90

Mørkebrunt mot sort. Null skum. Aroma av mørk sjokolade, vanilje, karamell og litt kokkos. Ølet har en god og kremet fylde. Det har en del sødme, men fremstår fortsatt ikke for søtt. Godt røstet preg i avslutningen. Smaker av sjokolade, lakris og en god del bourbon. Et særs godt øl.

Poeng: 96


Jackie O  Return Flight Stout

USA. Stil: Stout. X ltr. 15,0 %. Kr. 297,00

Mørk mot sort. Null skum. God fylde, med mye sødme men som balanseres godt mot røstede toner. Noe lett salt preg. Ølet har smaker fra mørk sjokolade, litt karamell og noe mørk kaffe. Også en del fatpreg.  Et deilig og balansert øl.

Poeng: 96


Crossover Blendery  – Walled Gardens

UK. Stil: Golden Ale. 0,75 ltr. 6,60 %. Kr. 299,90

Dyp gyllen, uklar. Lite skum. Aroma av fersken, aprikos, litt vanilje. Ølet har fin kropp, med god fylde og lett søtdme. Også en tydelig syre, men som er balansert. Noe lett bitterhet i avslutningen. Et deilig og balansert øl, som kan passe for surøl-entusiasten og de som ikke er alt for bevandret med surøl.

Poeng: 95


Mortalis Brewing Co  – Kratos

Mørkebrunt mot sort, med null skum. På nesen slår aromaene av peanøtt og sjokoade. Ølet har en veldig fyldig og kremet kropp. Det oppleves veldig søtt og litt kunstig i starten, men har en deilig bitterhet som kan minne om mørk sjokolade i slutten og som balanserer opp. For de som er glad i pastry stout vil nok dette være en sikker vinner.

Poeng: 95


Speciation Artisan Ales  – Cordyceps Wild Ale

USA. Stil: Saison. 0,38 ltr. 7,00 %. Kr. 139,90

Rød-lilla i fargen. Nesten litt burgund. Uklar. På nesen masse honning, litt eik/vanilje, og en del røde bær. Ølet har fin fylde. Lett syre og lett sødme. Fremstår balansert og komplekst, selv om det også er tørt og leskende.

Poeng: 94


Thornbridge  – Necessary Evil Caribbean Rum Barrel Aged Stout

England. Stil: Stout. 0,38 ltr. 13,00 %. Kr. 187,90

Mørk mot sort, ingen skum. Aroma av sjokolade karamellog noe lakris. Ølet har god fylde, men litt sødme i starten som balanseres godt mot det røstede preget fra malten. Noe lett bitterhet på slutten balanserer ølet meget godt.

Poeng: 94


Borg Bryghus – Surtur Nr. 8.16

Island: Stil: Stout. 0,33 ltr. 12,20 %. Kr. 86,00

Mørk mot sort.  Masse aroma av mørke bær og litt mørk sjokolade. Ølet har god fylde, noe fruktighet og syre fra bær. Det smaker både bær og mørk sjokolade og fremstår spennende.

Poeng: 93


Borg Bryghus  – Surtur 8.17

Island. Stil: Stout. 0,33 ltr. 12,20 %. Kr. 86,00

Mørk mot sort. Masse aroma av lakris og sjokolade. Smak av salt lakris, litt røyk, noe mørk sjokolade. En anis-drevet imperial stout, som også avslutter relativt tørt.

Poeng: 93


Unbarred  – Barrel Aged Stoutzilla´21

UK. Ølstil: Stout. 0,75 ltr. 11,00 %. Kr. 239,80

Mørkebrunt mot svart. Null skum. På nesen, sjokolade, vanilje, karamell. Veldig behagelig. I munnen starter den med god fylde. En del sødme, som blir balansert over i sjokolade, og noe nøtter og røstet kaffe. Ølet fremstår deilig og balansert. Kunne hatt noe mer fylde og integrert alkohol.

Poeng: 93


Ægir Bryggeri  – Myken Imperial Porter

Norge. Stil: Porter. 0,75 ltr. 10,00 %. Kr. 229,00

Mørkebrunt mot svart. Noe skum. Aroma av espresso, lakris, og mørk sjokolade. Ølet har god kropp og fylde. Fremstår litt søtt i starten, men så fort de røstede tonene kommer frem, og den balanserte bitterheten i slutten slår inn blir ølet veldig balansert.  Nøtter og sjokolade med noe whisky i smaksbildet. Godt og balansert.

Poeng: 93


Jackie O  – Anvil Chorus Stout

USA. Stil: Stout. 0,38 ltr. 14,10 %. Kr. 269,90

Mørk mot sort. Null skum. Aroma av mørk sjokolade, masse eik og noe vanilje. Ølet har en god og fyldig kropp, med en del sødme, som balanseres av litt røstede og brente toner. Noe røykpreg. Sjokolade, røyk og fat preger smakene. Godt, men kanskje litt ubalansert røyk mot sødme og røstheten.

Poeng: 92


Speciation Artisan Ales – Trichome

USA. Stil: Saison. 0,38 ltr. 6,50 %. Kr. 139,90

Uklar gul, null skum. Masse brett på nesen, med fersken og litt godteri preg. Ølet er helt tørr, og starter med litt krydder og gjærpreg, men går over i søt frukt og noe tropisk preg, som også avsluttes helt tørt. Morsomt og spennende, men noe medisinske toner trekker litt ned.

Poeng: 92


Beer Tree Brew – Morning Timber Blueberry

USA. Stil: Stout. 0,47 ltr. 9,00 %. Kr. 175,90

Mørkebrunt mot svart. Litt skum, men lite. Masse aroma av kaffe, vanilje, sjokolade, lønnesirup og litt kunstig blåbær. Ølet har en god og fyldig kropp, med en del sødme og noe lett syrlighet. Masse smak av søt sjokolade, en god del kaffe, og litt blåbær-godteri i preget. Morsomt og relativt balansert øl, som nesten går i kategorien pastry.

Poeng: 91


S43 x Vault City – The Big Show Cheery Cheesecake Imperial Stout

UK. Ølstil: Stout. 0,44 ltr. 10,10 %. Kr. 126,20

Mørkebrunt mot svar. Null skum. Jordbær, kirsebær, karamell og vanilje , sammen med sjokolade. I munnen starter den med litt sødme, som går over i noe fruktighet og syre, samtidig som sjokoladepreget kommer frem. Morsomt og godt laget øl.

Poeng: 91


Crossover Blendery  – Little Moor

UK. Stil: Wild Ale. 0,75 ltr. 6,5 %. Kr. 299,60

Rosa/lilla, uklar. Fin nese, med noe funk, og en del kirsebær. Fint skum og god fylde. Lett frisk syre, som går over i noe eikepreg med lett bitterhet.

Poeng: 90


S43  – Honey, I´m Comb

UK. Stil: Stout. 0,44 ltr. 11,80 %. Kr. 130,70

Mørkt mot sort, null skum. Aroma av honning, karamell og sjokolade. Litt kaffe. Ølet har god fylde og en del sødme, som balanseres mot et god røstet preg og litt bitterhet. Honning preger smaksbildet sammen med mørk sjokolade. Lett astrigent bitterhet i slutten trekker ned.  

Poeng: 88


To Øl – Batch 1000

Danmark. Stil: IPA. 0,44 ltr. 6,00 %. Kr. 59,90

Lys gyllen, nesten klart. Aromatisk med preg av sitrus, tropisk frukt og litt kattepiss.  God kropp, med fin fylde, som går over i fin balansert bitterhet, og en ganske tørr finish. Føles veldig balansert.

Poeng: 88


Magnify Brewing – The Power of Science

USA. Stil: IPA. 0,47 ltr. 8,00 %. Kr. 224,90

Uklar gyllen, men ok skum. Aroma av malt, honnig, ananas og litt kandisert appelsin. Fyldig og kremet kropp med tropiske smaker og noe lett gress i avslutningen. Balansert, men kanskje noe kort?

Poeng: 87


Timmermans – Griotekke Oude Schaarbeekse Kriek

Belgia. Stil: Oude Kriek. 0,75 ltr. 6,70 %. Kr. 285,80

Rødrosa, lett uklar. Rosa fint skum. Deilig aroma av naturlig kirsebær, noe stall, eik og funk.  Høy syre, en del frukt, men overdøves litt av syren.  Litt tørrhet fra eik i slutten. Tørrhet og syre overdøver kanskje frukten noe og får ølet til å fremstå litt ubalansert. Men er man er glad i mye syre, er dette perfekt for deg.

Poeng: 87


Brew York x Northern Monk – Scone Alone, Monk In Brew York

UK. Stil: IPA. 0,44 ltr. 5,60 %. Kr. 129,60

Aroma av kirsebær, noe toffee og vanilje. Lett og fin syre, med fin frukt. Minner veldig lite om en IPA og heller mer over mot en fruktøl, selv om toner av humle kommer frem i aroma og smak.

Poeng: 84


Crossover Blendery – The Pershores Purple

UK. Stil: Wild Ale. 0,75 ltr. 6,80 %. Kr. 299,90

Dyp guloransj med noen hint av lilla.   Ok+ skum. Deilig aroma av honning, røde epler, og kanskje et snev av plommer. Ølet har god kropp. Starter med en lett syre, uten at ølet oppleves veldig syrlig. Det avsluttes tørt og relativt elegant, med en lett bitterhet.

Poeng: 84


Crossover Blendery  – The Pershores Yellow

UK. Stil: Wild Ale. 0,75 ltr. 6,80 %. Kr. 300,-

Gyllen gul, uklar. Mer intensitet på nesen en sin navnebror med lilla plommer. Ølet har god kropp. Starter med en lett syre, uten at ølet oppleves veldig syrlig. Det avsluttes tørt, men med en litt astrigent bitterhet.

Poeng: 84


Three Hills x Emperors Brewery – Rebel Fortress Maple, Date, Pecan Stout

UK. Stil: Stout. 0,33 ltr. 11,00 %. Kr. 164,90

Mørkebrunt mot sort. Null skum. Nøtter og sjokolade i massevis. I munnen en del sødme, og noe lett syrlighet. Ølet fremstår litt ubalansert, med også lette gressete brente toner i slutten, samtidig som det er søtt.

Poeng: 83


Schloss Eggenberg  – Samichlaus Barrique

Austria. Stil: Doppelbock. 0,33 ltr. 14,00 %. Kr. 124,90

Brun, klar. Ingen skum. På nesen, karamell, tørket frukt. Litt lakris. Ølet fremstår veldig søtt fra det først kommer inn i munnen til det er borte. Noe lett bitterhet i slutten hjelper litt. Et øl for de som liker veldig søte øl og kanskje vil ha litt kraftig blåmuggost til.

Poeng: 80


Nøisom AS  Champale

Norge. Stil: Spesial. 0,33 ltr. 14,50 %. Kr. 97,80

Dyp gyllen gul. Relativt klar. Null skum. Tørket frukt, litt eple og noe honning på nesen. Ølet starter relativt søtt, men går over i lett syre. Avsluttes med både sødme og syre, men føles kanskje litt ubalansert også grunnet en litt ubalansert bitterhet.

Poeng: 77


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *