

Å invitere folk hjem på middag er alltid hyggelig. Her får du noen gode tips for et minneverdig selskap. Bruk øl som gjennomgående tema!
I dag finnes det et øl som passer enhver anledning. Det finnes sødmefylte, fruktige, syrlige og bitre øl, og felles for disse er at øl egner seg bedre enn vin i matlagingen, da øl ikke inneholder tanniner og syre. Øl passer perfekt som følge både i og til mat, både som drikk, krydder, smaksforsterker og til marinader og bakst.
Trenger du noen oppskrifter på øl i mat? Se noen gode forslag her.
Å lage en middag og matche det mot øl vil for noen være utfordrende. Lykkes du vil det glede og begeistre dine gjester, som kommer til å snakke om middagen lenge: «Husker du den middagen?» Samspillet øl og mat gir ofte magiske øyeblikk, der de gode kombinasjonene huskes evig.
La ølet få sin plass ved middagsbordet både før, under, i og etter måltidet! Vi gir deg her 10 tips til et perfekt selskap!
Støtt ditt lokale bryggeri.
Norge teller i dag over 230 bryggerier med små og store. En ølmiddag kan være en geografisk reise. Vurder en blanding av lokale og nasjonale øl. Gjerne øl fra små bryggerier! Å velge et tema vil gjøre det enklere å finne frem i det store mangfoldet som finnes der ute, der mulighetene er mange. Håndverksøl, klassiske øl, juleøl, sommerøl, brown ales, vintageøl eller en variasjon av ulike ølstiler.
Velg råvarer og tema for middagen.
La deg inspirere av sesongens råvarer og geografi. Velg gjerne kortreist og lokale produkter til din meny. Velger du eksempelvis tema Oktoberfest, så lag pølsene selv og bruk øl i farsen. Er tema jul, så damp pinnekjøttet i mørkt og sødmefylt juleøl.
Hvordan finner du de gode smakskombinasjonene øl og mat?
- Styrke mot styrke: Maten skal ikke overdøve ølet eller omvendt. Er maten sødmefylt, velger du et øl med høyere alkoholinnhold og maltpreg (sødme). Er maten av det salte slaget, kan et fruktig øl være bra, mens fet mat krever et mer bittert øl. Velg øl ut i fra styrken i hele retten, der helheten og tilbehøret også må tas med i vurderingen.
- Finn harmoni: Sett sammen øl og mat som balanserer hverandre. Finn de samme smakene i ølet og i maten, slik at de komplementerer hverandre. Et eksempel kan være en belgisk surøl som passer godt til sorbet. En brown ale med røstede toner som passer godt til spareribs. Her går de samme tonene igjen fra grillen.
- Vurder kontraster: Kontraster kan være surt/søtt. Et eksempel er krabbe, kreps, reker og sitron. Et utmerket følge er en hveteøl eller en wit med sitruspreg. En annen kontrast er salt/sødme. Her er porter og blåmuggost en vellykket kombinasjon. Vurder kontraster, men ikke glem balanse og harmoni!
Lag handleliste og gjør dine innkjøp.
Når du har bestemt deg for tema og meny, er tiden kommet for å gjøre dine innkjøp. Lag handlelisten og sett av god tid. Besøk slakteren eller fiskebutikken og velg de beste råvarene. Ølet du har valgt kan finnes både på polet og i butikk. Om du er usikker på om du har funnet matchen på øl og mat, søk hjelp på Vinmonopolet. De er dyktige og kan hjelpe deg. Fortell hvilke retter du skal lage og be om konkrete anbefalinger. Ofte kan de samme ølene som drikkes til måltidet også brukes i rettene. Ikke glem ølet som du skal bruke til aperitiff og som avec.
Forberedelser.
Sørg for eventuelle forberedelser slik at du har en god «mise en place» (alt på plass!) på selve dagen! Om noe skal skrelles, marineres, bakes, så kan dette gjøres i forveien.
Pynt bordet.
Ut i fra hvilket tema du har valgt pynter du bordet dagen i forveien. Gjør det rustikt og pynt med levende lys, humle og malt som du får kjøpt i de mange bryggebutikkene som finnes over hele landet. Servise, bestikk, og gode ølglass som er tilpasset stilen du velger hører selvsagt med. Om man ikke har ølglass kan vinglass benyttes. Ikke glem glassene til aperitiff og avec, ja for øl skal skal selvsagt serveres som det. En selskapslek er alltid morsom, kanskje en øl-quiz?
Tilberedning.
Dagen er kommet og du har mye å gjøre før dine gjester kommer. Sett av god tid. Hvis du har planlagt godt, kommer dette til å gå lekende lett. Start alltid med det som tar lengst tid. Om du har oppskrifter, så følg disse. Om du er av typen som liker å trikse og mikse, så gjør du det. Uansett hvilken tilnærming du velger, husk og smake på maten underveis. Prøv deg frem med øl i maten, først litt – for så å tilsette øl etter smak. Ikke glem vår anbefalinger om styrke, harmoni og kontraster, men viktigst av alt er balanse og harmoni. Det skal smake godt!
Mottakelse.
Ta i mot gjestene med åpne armer og server øl som aperitiff ved ankomst. En aperitiff før maten smaker alltid godt og har en sosial funksjon. Her velger du noe lyst, fruktig, lettdrikkelig eller syrlig. Bruk høye glass og gjerne jordbær som pynt. Ønsk velkommen! Fortell gjestene dine om tema, forberedelsene, hva de skal få servert og hva kvelden vil bringe. Involver gjestene dine, de elsker å være til nytte og takk ja til hjelp på kjøkkenet og med serveringen. Ingenting er bedre enn å være sammen med gode venner i hyggelig lag, der alle kan bidra på sin måte. Server rettene i planlagt rekkefølge med et eller to øl til hver rett. Kjører du to øl kan gjestene gjennom måltidet diskutere seg i mellom hva de syntes fungerer best i kombinasjon.
Vurder faglig input.
Hvorfor ikke kjøre en minismaking? Der dere før middagen smaker på 3 ulike øl sammen. La de beskrive aroma, farge, smak og ettersmak. En liten ølsmaking faller alltid i god smak. Øl-quizen kan også fint benyttes i for- eller etterkant av maten.
Avslutt middagen med avec.
En ølmiddag avrundes alltid med en god avec. Her passer kraftige, sødmefylte øl med høy alkoholstyrke. Server ølet forholdsvis varmt 15-16 grader. Øltyper som egner seg godt er bokkøl, stout eller porter.
Halve jobben er planlegging. Gjennomføringen skal du som vertskap utføre i samspill med gjestene.
Ikke glem å ha det gøy! Vi ønsker lykke til og sier god middag!