Publisert Legg igjen en kommentar

Vinmonopolets salgstall første halvår 2022

Salgstallene fra Vinmonopolet er klare.
Salgstallene fra Vinmonopolet er klare.
Salgstallene for Vinmonopolet viser samlet nedgang første halvår 2022 Foto Malene Økland

Salgstallene til Vinmonopolet første halvår 2022 er klar og viser en nedgang for alle drikkevarer på 20 %. Salget av norsk sider vokser og ølsalget går ned.

Totalsalget på Vinmonopolet gikk ned med 20 prosent i første halvår i 2022, målt mot samme periode i fjor. Året 2021 var et rekordår for Vinmonopolet med et salg for historiebøkene. Salget av norsk sider øker og ølsalget går ned første halvår.

Nedgang og endring i salget

Nedgangen hittil i år er som forventet med tanke på gjenåpningen av samfunnet som innebærer at taxfree, grensehandel og utelivet tar seg opp etter pandemien, sier presseansvarlig i Vinmonopolet Jens Nordahl.

Rødvin er den største kategorien og står for 45,6 % av salget, men har en samlet nedgang første halvår på 6 millioner liter. Kategoriene som vokser over tid er de «lette og lyse» som hvitvin, musserende, rosévin, øl, sider og alkoholfritt.  

-Vridningen mot kategorier med lavere sukker-, alkohol- og kaloriinnhold skyldes både trenden om å være bevisst på det man spiser og drikker, men speiler også klimaendringene. Særlig er temperaturen avgjørende for hva folk velger å kjøpe. Varmere klima favoriserer salget av lette og lyse kategorier, sier Nordahl.

Salget av alkoholfritt øker med 20 prosent i første halvår og er med dette en trend i trenden.

Salgstall Vinmonopolet – Hovedtall 1. halvår 2022

Salgstall Vinmonololet – Bestselgere 1. halvår 2022

Salget av norsk sider vokser  

Salget av norsk sider på Vinmonopolet øker og har alene hatt en økning på 7 % med totalsalg på 110.000 liter. Bestselgerlisten domineres av de klassiske siderne fra Hardanger. Norge har i dag ca 50 siderprodusenter og det totale produksjsonsvolumet var ifølge Aftenposten/Mat fra Norge på over 1 million liter i 2021.

8 norske bestselgende øl

Første halvår ble det solgt over 1,4 millioner liter øl på Vinmonopolet. Det totale salget av øl første halvår gikk derimot ned med 21 % sammenlignet mot rekordåret 2021. De norske ølene Gullmack, Hansa Sterkøl, Ringnes Extra Gold, Hansa IPA Extra Spesial, Amundsen Ink & Dagger Modern Day IPA, Nøgne Ø Two Capteins, Kinn Vestkyst Indiaøl og Kinn Bøvelen Trippel er å finne på bestselgerlisten over de 20 mest solgte ølene på polet første halvår.  


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *