Publisert Legg igjen en kommentar

Vinmonopolets salgstall første halvår 2022

Åpningstider_Vinmonopolet
Åpningstider_Vinmonopolet
Salgstallene for Vinmonopolet viser samlet nedgang første halvår 2022. Foto: Malene Økland.

Salgstallene til Vinmonopolet første halvår 2022 er klar og viser en nedgang for alle drikkevarer på 20 %. Salget av norsk sider vokser og ølsalget går ned.

Totalsalget på Vinmonopolet gikk ned med 20 prosent i første halvår i 2022, målt mot samme periode i fjor. Året 2021 var et rekordår for Vinmonopolet med et salg for historiebøkene. Salget av norsk sider øker og ølsalget går ned første halvår.

Nedgang og endring i salget

Nedgangen hittil i år er som forventet med tanke på gjenåpningen av samfunnet som innebærer at taxfree, grensehandel og utelivet tar seg opp etter pandemien, sier presseansvarlig i Vinmonopolet Jens Nordahl.

Rødvin er den største kategorien og står for 45,6 % av salget, men har en samlet nedgang første halvår på 6 millioner liter. Kategoriene som vokser over tid er de «lette og lyse» som hvitvin, musserende, rosévin, øl, sider og alkoholfritt.  

-Vridningen mot kategorier med lavere sukker-, alkohol- og kaloriinnhold skyldes både trenden om å være bevisst på det man spiser og drikker, men speiler også klimaendringene. Særlig er temperaturen avgjørende for hva folk velger å kjøpe. Varmere klima favoriserer salget av lette og lyse kategorier, sier Nordahl.

Salget av alkoholfritt øker med 20 prosent i første halvår og er med dette en trend i trenden.

Salgstall Vinmonopolet – Hovedtall 1. halvår 2022

Salgstall Vinmonololet – Bestselgere 1. halvår 2022

Salget av norsk sider vokser  

Salget av norsk sider på Vinmonopolet øker og har alene hatt en økning på 7 % med totalsalg på 110.000 liter. Bestselgerlisten domineres av de klassiske siderne fra Hardanger. Norge har i dag ca 50 siderprodusenter og det totale produksjsonsvolumet var ifølge Aftenposten/Mat fra Norge på over 1 million liter i 2021.

8 norske bestselgende øl

Første halvår ble det solgt over 1,4 millioner liter øl på Vinmonopolet. Det totale salget av øl første halvår gikk derimot ned med 21 % sammenlignet mot rekordåret 2021. De norske ølene Gullmack, Hansa Sterkøl, Ringnes Extra Gold, Hansa IPA Extra Spesial, Amundsen Ink & Dagger Modern Day IPA, Nøgne Ø Two Capteins, Kinn Vestkyst Indiaøl og Kinn Bøvelen Trippel er å finne på bestselgerlisten over de 20 mest solgte ølene på polet første halvår.  


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.