Sake er på en måte litt i startgropen i Norge, med stadig flere ønsker å bli bedre kjent med drikken. Her kan du bli bedre kjent med den japanske drikken.
Publisert: 09.04.18
Foto: Malene Kolstø
Kategori: Sake
Mange ord og uttrykk er ikke så enkle å lære seg innenfor sake-verdenen som nordmann. Svært mange spør seg “hva er sake sånn egentlig?”, og de færreste kan si, “jeg liker den typen sake best” – så i denne artikkelen starter vi med de grunnleggende tingene.
Sake er en japansk, alkoholholdig drikk – og ordet betyr “alkohol” på japansk. For japanesere er sake viktig når det kommer til mat og drikke kultur, og innenfor kategorien sake finner du for eksempel shochu, plomme vin, whisky og nihonshu.
Nihonshu er det japanske uttrykket for sake, som betyr alkohol laget av ris som fermenteres. Det er vanlig at man utenfor Japan bruker begrepet sake, også når vi snakker om nihonshu, så derfor vil vi også benytte dette begrepet i artikkelen.
Hva er sake?
Sake er laget av polert ris, og poleringsgraden av risen utgjør de ulike kategoriene av sake. Polert ris heter “seimai buai” på japansk, og “mai” betyr ris på japansk. Hvis man skal se sake i sammenheng med øl og vin, er produksjonsmetoden mer lik den som brukes til å lage øl.
Les også: Hvordan skal man servere sake?
Noen eksempler på sake-stiler
- Junmai: Sake laget på ren ris. Det vil si at den ikke er tilsatt sprit.
- Ginjo: Poleringsgraden av risen er 60%. Dette betyr at 40% av riskornet er fjernet. Denne kan tilsettes sprit.
- Junmai Ginjo: En kombinasjon av junmai og ginjo. Det vil si; en sake uten tilsatt sprit og poleringsgrad på risen er 60% eller lavere. Dette kategoriseres som en premium sake av god kvalitet.
Ønsker du å lære mer om, og hvordan du skal drikke sake? Bli med på sake-smaking i Oslo! Du kan melde deg på her.
skal prøve sake for første gang, og lurer på hvordan man serverer drikken, avkjølt – temperert – kald ?
Håper på snarlig svar da sushimåltid serveres i kveld 23.10.2021
Hei Jon Børge, beklageligvis fikk vi ikke svart deg før middagen. Håper likevel at det ble en vellykket kveld. Serveringstemperatur kommer an på hvilken sake man skal smake. Når det er sagt fungerer det å nyte sake på 10-15 grader, men noen fungerer også kalde. Sake med yuzu eller annen frukt, sparkling og junmai gingo funker både som kalde og varme. Bare å prøve seg frem 🙂 Håper det var svar på dine spørsmål. Lykke til! Mvh Ølakademiet