Publisert

Kanelbollens dag feires med mørkt øl

Kanelbollens dag feires med mørkt øl
Kanelbollens dag feires 4 oktober 2025 Illustrasjonsfoto Malene Kolstø

På lørdag den 4. oktober 2025 er det kanelbollens dag. Dagen kan feires med mørkt og godt øl som følge.

Svenskene startet å feire kanelbollens dag i 1999 som en hyllest til svensk baketradisjon . Norge og Finland hev seg på tradisjonen og nå finnes det mange varianter av kanelbollen verden over.

Svenskene mener de var først ute med å lage kanelbollen på 1920-tallet, men man er usikre på hvor den egentlig kommer i fra. Det vi vet er at tyske handelsmenn brakte baksten til Norge og Bergen.

Søt gjærbakst, kanel og sukker har mange tilhengere. Kanelboller, skillingsboller eller kanelsnurrer – bollen har mange navn og er enkel og lage. Kombinerer man den med godt og mørkt øl får den ennå flere fans. Ølet gir bakverket luftighet, smak og karakter.

Lyst å lære ølsmaking? Bli med på smaking hos Ølakademiet!

Oppskrift – Kanelbolle med øl

Ingredienser:

  • 150 gr. smør
  • 2 dl. sødmefylt øl – gjerne bokkøl
  • 4 dl. melk
  • 1,5 dl. sukker
  • 1 kg. hvetemel
  • 1,5 ts. kardemomme
  • Egg eller lys ale til pensling før steking


Fyll:

  • 100 gr. smør
  • 8 ss. sukker
  • 2 ss. kanel

Fremgansmåte – Slik lager du kanelboller

Mørkt øl til søte bakverk

God drikke bør følge et godt måltid. Mørke og søte øl er et utmerket følge til søte desserter og bakverk. Hvilket øl bør du velge til kanelbolle? Vårt tips er å finne frem til sødmefylte øl, gjerne med karamell, kaffe og noe sjokolade i smaken. Her er noe tips med og uten alkohol – som alle finnes på Vinmonopolet:

Nøgne Ø Svart/Hvit
Frydenlund Bokkøl
Erdinger Weissbier Dunkel
Ayinger Celebrator Doppelbock
Fuller’s London Porter


Lykke til med bakingen!

author avatar
Ølakademiet