Publisert Legg igjen en kommentar

Kanelbollens dag feires med mørkt øl

Kanelbollens dag feires 4 oktober 2023 Illustrasjonsfoto Malene Kolstø

Onsdag 4. oktober er kanelbollens dag. Dagen kan feires med mørkt og godt øl som følge.

Svenskene startet å feire kanelbollens dag i 1999 som en hyllest til svensk baketradisjon . Norge og Finland hev seg på tradisjonen og nå finnes det mange varianter av kanelbollen verden over.

Svenskene mener de var først ute med å lage kanelbollen på 1920-tallet, men man er usikre på hvor den egentlig kommer i fra. Det vi vet er at tyske handelsmenn brakte baksten til Norge og Bergen.

Søt gjærbakst, kanel og sukker har mange tilhengere. Kanelboller, skillingsboller eller kanelsnurrer – bollen har mange navn og er enkel og lage. Kombinerer man den med godt og mørkt øl får den ennå flere fans. Ølet gir bakverket luftighet, smak og karakter.

Lyst å lære ølsmaking? Bli med på smaking hos Ølakademiet!

Oppskrift – Kanelbolle med øl

Ingredienser:

  • 150 gr. smør
  • 2 dl. sødmefylt øl – gjerne bokkøl
  • 4 dl. melk
  • 1,5 dl. sukker
  • 1 kg. hvetemel
  • 1,5 ts. kardemomme
  • Egg eller lys ale til pensling før steking


Fyll:

  • 100 gr. smør
  • 8 ss. sukker
  • 2 ss. kanel

Fremgangsmåte:

Smelt smøret i en kasserolle. Ha i øl og melk og rør gjæren ut i blandingen på 37,5 grad,

Ha i sukker, siktet hvetemel og kardemomme. Elt til en smidig deig for hånd eller i kjøkkenmaskin, og sett til heving i en time under klede.

Kjevle ut deigen til et rektangel. Bre ut smør og dryss kanel og sukker over leiven før du ruller sammen.

Skjær rullen i 3 cm tykke skiver og legg dem på smurt stekeplate eller bakepapir.

Bollene heves til dobbel størrelse og kan pensles med egg eller lys ale før steking. Bruker du ale får bollene en aromatisk og sprø skorpe.

Stek bollene midt i ovnen ved 220°C i 10–12 minutter (200°C ved varmluft) og avkjøl på rist.

Om melisglassur er ønskelig, følger du oppskriften på pakken.

Finn fram bakebollen og sett i gang!
Hos Godt.no finner du også mange oppskrifter verdt å prøve!


Mørkt øl til søte bakverk

God drikke bør følge et godt måltid. Mørke og søte øl er et utmerket følge til søte desserter og bakverk. Hvilket øl bør du velge til kanelbolle? Vårt tips er å finne frem til sødmefylte øl, gjerne med karamell, kaffe og noe sjokolade i smaken. Her er noe tips med og uten alkohol – som alle finnes på Vinmonopolet:

Nøgne Ø Svart/Hvit
Frydenlund Bokkøl
Erdinger Weissbier Dunkel
Ayinger Celebrator Doppelbock
Fuller’s London Porter
Vocation Naughty & Nice Chocolate Stout

Har du lyst til å prøve noe annerledes kan mjød også være et fullgodt alternativ:

Marlobobo Fun-Fossil Fool 2022


Lykke til med bakingen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *