Publisert 1 kommentar

Lær om sider (cider) og smaksteknikker

Hos Ølakademiet kan du lære sidersmaking med proffe pommelierer Foto malene Kolstø

Sider er ikke øl eller vin. Drikken har smak, personlighet, kultur og en produksjonsprosess som annen drikk ikke har.

I land som England, Frankrike og Spania er det å drikke sider dagligdags. Her hjemme er mange vant til den søte eplesideren som ofte blir kalt for svenskesider. Håndverkssider er noe helt annet og i Norge har vi i dag ca 40 produsenter som lager god kvalitetssider.

Hva er sider?
Sider er et resultat av gjæring av eplejuice/most , hvor gjæren har omgjort sukkeret til alkohol.

Det er i dag fire områder som er avgjørende for hvordan resultatet vil bli i produksjonen av en god sider; kvaliteten på epler, gjæringen, produksjonsprosessen/teknikker og bruk av tilsetninger.

I dag spenner sideren fra tørre til syrlige, fruktige og søte. De kan være musserende, spontangjærede og fatlagret.



Hvordan skal vi smake sider? Og hva ser vi etter?

Når vi smaker sider er det viktig å bruke sansene våre; se, lukte, smake og føle, men hva skal du vurdere og ta i betraktning?

Se

Løft glasset slik at du får lys på sideren og vurder fargen, klarheten, sammen med karboneringen.

  • Er fargen lys/mørk?, fargen går fra lys kobber til dyp rød. Mørkere sidere har ofte mye tanniner i seg. Fargen kommer fra epletypene som er brukt. Er siden lys/klar eller er den ufiltrert? Er sideren uklar, må du skjenke den forsiktig i glasset. Er det kullsyre i sideren eller har den lite karbonering (kullsyre)?

Lukte

Snurr glasset, snikk nesen i glasset og trekk inn luft og via nesen.

  • Hva lukter det? Du kan forvente deg et spekter av ulike aromaer og aromaene er avhengig av epletyper, floraen under gjæringen, samt modningen. Ingredienser som er tilsatt vil også gi sideren aromaer. Typiske aromaer fra epler og pærer går ofte i retning av grønne epler, bakt eplekake, tropisk frukt, til urter, kryddertoner og at sideren dufter funky.

Smake

Når  du skal smake sider, er et viktig element å svelge sideren. Grunnen er enkel, du skal kjenne tanninene i sideren og disse kjenner du bak i svelget.  

  • På tungen har vi kjertler som gjør at vi kan kjenne bitterhet, salt, sødme, umami og surhet. Hva leter vi etter når vi smaker på sider?? Vurder gjerne om sideren er frisk og om den har godt syreinnhold? Har den fin og avrundet sødme? Fenoler og tanniner skal også kjennes på smaken. Har sideren struktur eller er den kompleks? Hvordan er fruktigheten og er den rik på smak? Nå skal du kunne si noe om siderens balanse. Er sideren fint balansert i mellom de ulike smakene?

Føle

Etter at du har smakt på sideren sitter du igjen med en følelse og opplevelse av hva du har luktet og smak på. Hvordan var munnfølelsen? Opplevde du sideren som tynn eller hadde den fylde? Hadde sideren kort eller lang kropp? Hvordan var sideren karbonert?  Opplevdes den den tørr eller søt?  Og til siste hvordan opplevde du alkoholnivåets varmende effekt?

Vi pleier å si, at øvelse gjør mester. Lykke til med egen smaking!

Lær sidersmaking av de proffe? Bli med på smaking med en ekte Pommelier!


Gode gavetips til bursdager

1 kommentar på “Lær om sider (cider) og smaksteknikker

  1. Sendte nettopp en e-post til post@ol-akademiet.no der jeg stilte noen spørsmål. Ser nå etterpå at dere iallfall har en del om sider og ikke bare øl. Jeg har drevet med en god del vin-produksjon i noen år, fordi jeg har mange frukttrær av ulik type. I øyeblikket har jeg også en 25 ltr’s dunk nesten ferdig med 3/4 pæreråsaft og 1/4 eple-råsaft samt en lik dunk med rips-råsaft (ca. 2/3 ren ripssaft og resten vann). Pære/eple-dunken plopper litt ennå, og jeg lar alltid dette gå helt ut, og ettersøter hvis for tørr etter vår smak. Vi liker best de fleste viner (unntatt rødvin) med ca. oechselvekt 4-6.
    På bakgrunn av ovenfor nevnte lurer jeg på om dere kan ha noen gode tips knyttet til ripsvin, som jeg aldri har laget før?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *