Publisert Legg igjen en kommentar

Mjød – fra vikinger til hipstere

Ulike stiler mjoed. Bli med på mjoedsmaking hos Oelakademiet.
I dag finnes det mange ulike typer mjød Foto Malene Økland

Mjød er sannsynligvis verdens eldste alkoholholdig drikk, men vet alle hva mjød er? Her i Norge er det ofte vikinger som har fått æren av å ha skapt drikken, men stemmer dette?

Mjød har gjort et sterkt comeback de senere år og du kan nå finne etterkommerne til vikingene, sittende og nippe drikken på Oslos bedre ølbarer.

Norrøn mytelogi og vikinger har vært i vinden i flere år og gjennom store filmer og TV-serier får publikum, verden over et innblikk i plyndring, høvdingfeider og store drikkegilder.

Hvor historisk korrekt alt er kan sikkert diskuteres, men det når ut til et stort og bredt publikum. Et gjennomgående tema er vikingens elsk til drikke og da særlig mjød. Men drakk vikingene mjød? Svaret er ja, men mest sannsynlig ikke slik mange forstiller seg.

Er mjød og øl det samme?

Veldig mange tror at mjød er øl eller øl basert på honning, men det er feil. Teknisk sett har mjød mer til felles med vin og vinproduksjon. Mye av myten om at mjød og øl er den samme kommer igjen fra disse vikingene, som drakk store mengder øl og små mengder mjød.

Honning var den gang og er fremdeles den dag i dag en dyr råvare. Det var i motsetning til i dag lite birøkting i Norge under vikingtiden. Det lille av honningen vikingene fikk tak i var derfor kjøpt eller plyndret fra andre steder enn her hjemme. Det er særlig i Øst-Europa man kan spore mjødlaging langt tilbake i tid. Det var særlig områder i Polen og Russland, som ikke egnet seg for dyrking av f.eks vindruer der mjødproduksjon var populært.

Hva er mjød og hvilke stiler finnes?

Mjød er kort fortalt en alkoholholdig drikke basert på honning, vann og gjær.

Det er også mulig å bruke enn annen væskekilde enn vann i mjød, f.eks bærsaft eller eplemost. Mange kjenner nok til mjødurt, som var vanlig å bruke i både øl og mjød før tiden, men det er altså ingen krav om å ha det i.

Mjød deles inn i forskjellige stiler. De aller fleste er nok mest kjent med den tradisjonelle mjøden som kun er de tre vanlige ingrediensene. Den er som oftest sterk på alkoholen (12-14%) og veldig søt i smaken.

Kort beskrivelse av noen stiler mjød.


Mjød passer godt til desserter og oster Foto Malene Kolstø

Mjød til mat

Mjød har som oftest høy alkohol, mye restsødme og intense smaker. Normalt er også mjød uten kullsyre, som er en viktig egenskap for å fjerne fett fra munnen. Mjød er av disse grunnene derfor vanskelig å kombinere med mat. Som oftest må man inn i dessertverden eller til ostefatet før mjød kan matches godt med mat.

Når det er sagt, så skapes det stadig nye mjødprodukter. Alt er ikke lengre sterkt, søtt og intenst. Du får nå også tørre, sprudlende varianter som kan passe til skalldyr og fiskeretter.

Det dukker stadig opp også mjød med lavere alkoholprosent og de er som oftest lettere å kombinere med mat. Er du glad i spicy mat eller BBQ så kan et lite glass med mjød på litt lavere prosent (6-8 %), gjøre smaksopplevelse enda mer spennende.

Fremtiden til mjød

Mjød i butikkstyrke (4,7% og under) vil nok bli et satsningsområde for mange produsenter.

Etter hvert som håndverksmjød nå blir mer vanlig og tar sin plass sammen med øl, vin og sider – vil de store produsentene komme på banen og lage noe lignende. Så her det bare til å glede seg til Hansa mjød og Ringnes melomel står på bordet.

Uansett hva fremtiden vil bringe, så er oltidsdrikken mjød blitt hipt igjen!

Lyst å smake kvalitetsmjød? Kom på mjødsmaking med Ølakademiet!

Kilder:

Vinmonopolet, Wikipedia.org, Mjøderiet, Brewers Association.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *