Publisert Legg igjen en kommentar

Drikkeforslag til julens koldtbord

Koldtbord med julens godsaker har blitt en fin tradisjon. Det er også en god måte å servere rester på, sammen med mye annet av julens gode fristelser. Få gode drikke tips her!
Koldtbord med julens godsaker har blitt en fin tradisjon. Det er også en god måte å servere rester på, sammen med mye annet av julens gode fristelser. Få gode drikke tips her!
Sild krever et friskt og syrlig øl for å bryte ned fettet og rense munnen Foto Malene Kolstø

Koldtbord med julens godsaker har blitt en fin tradisjon. Det er også en god måte å servere rester på, sammen med mye annet av julens gode fristelser. Få gode drikke tips her!

Vi nærmer oss jul, en tid hvor vi spiser godsaker fra tidlig morgen til sent på kvelden. Klassikeren julefrokost eller julelunsj blir ofte et koldtbord i seg selv med råvarer vi ikke spiser hver dag. Det bugner i alt fra kalde sild- og fiskeretter, til spekemat og roastbeef. Tapaslignende retter serveres også.

Tidlig eller sent, en fin start på dagen er å starte alkoholfritt. Flere av de alkoholfrie juleølene passer godt til julematen. Til julens kjøttretter er Aass UTEN Juleøl et trygt valg. Til fisk derimot velger du Sagene Hvit Jul og til dessertbordet og julekakene er Nøgne Ø Julefri et veldig godt alternativ. Se den store juleøltesten 2022 for flere tips.

Øl til julens koldtbord

Skal du velge ut øl som kan brukes til koldtbordet, må de favne bredt og ikke være for lette eller for kraftige. Lyse øl med god frukt, urter og krydder takler det meste, øl av typen saison eller blond er begge gode eksempler. Ønsker man derimot et mørkere ølvalg, er juleøl også et godt alternativ. Sett gjerne frem forskjellige typer øl og la gjestene teste ulike kombinasjoner.

Våre ølanbefalinger i 2022: Kinn Solsnu (6,5 %), Frydenlund Juleøl (4,5%), Lervig Julebock (4,7 %), Lade Gaards Juleøl Sterk (6,5 %), eller Dahls Juleøl Sterk (6,0 %).

Øl til spekemat, laks og sild

Spekemat

Fenalår er fast tradisjon hos mange i julen, men også godsaker som spekeskinke, skinker, morrpølse, eller fårepølse. Valgene er mange, der fellesnevneren er fett og salt.

En saison er en ølstil vil passe godt til spekemat grunnet høy karbonering. Ølet renser munnen for fett. Ølstilen har også et fint preg av krydder, som står godt til den salte maten. Fruktige pilsnertyper passer også godt.

En mer maltrik øl, som en brown-/amber ale eller old ale vil tilføre noe mer sødme som enkelte foretrekker.

Vil man utfordre smaksløkene kan du gå helnorsk og prøve en øl med kveik, med god friskhet og smak.

Våre ølanbefalinger i 2022: Haandbryggeriet Nissefar (7,0 %), Monky Brew Joule (6,0 %), Grünerløkka Rød Snø (4,7 %), Haandbryggeriet Julepils (5,5 %) og Hogna Vixen (8,0 %).

Laks og sild

Deilig fet fisk hører også med på julens koldtbord, enten du liker den røkt, eller gravet med sennep til. Fet fisk krever et friskt øl med syre for å bryte fettet og kullsyre for å rense munnen. Ølet kan også med fordel ha noe alkohol, grunnet det fete tilbehøret som vi ofte har til. Er fisken bearbeidet og inneholder noe salt, er også fruktige øl å anbefale. Surøl og hveteøl, men også belgiske blond og trippel kan være gode valg.  

Trenger du oppskrift på sild? På Godt.no kan du la deg inspirere!

Våre ølanbefalinger i 2022: Ekeby Gårdsbryggeri Kloster (4,7 %), Vintage Lager (5,4 %), Kinn Solsnu (7,5 %), Midtfyns Christmas Blonde (7,2%) er alle gode valg til laks og sild.

Se også våre anbefalinger til sylte, lammerull, ribbe og julens snacks og kos.  


Gode julegavetips fra Oelakademiet
Se vår store julegaveguide og julegavetips!
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *