Publisert Legg igjen en kommentar

Norske øl til 17. mai frokosten

frokostbord 17. mai
frokostbord 17. mai
Velg øl til 17 mai frokosten Foto Malene Kolstø

Nasjonaldagen, en dag fylt med festligheter og deilige matretter fra morgen til kveld. Velg gjerne norske drikkevarer – her er tipsene for gode poløl til 17. mai-frokosten.

Når 17- mai frokosten skal serveres, står det mye god mat på bordet. Vi har satt sammen et bredt utvalg norske ølanbefalinger, der alle er å finne på Vinmonopolet. Dersom du ikke finner eksakt det vi har anbefalt, vil det mest sannsynlig gå helt fint med en annen øl i tilsvarende stil(er). Noen stiler er også anbefalt til flere kategorier, så her kan man gjerne se litt på kryss og tvers.

Apéritif og 17. mai frokosten

Mange starter dagen med champagnefrokost, men hvorfor ikke prøve øl i stedet? Vi anbefaler øl med lav alkoholprosent, mye bobler og lett syrlighet. Stilene berlinerweisse og gose er utmerkede valg, men kriek, lambic og geuze er også gode alternativer for de som foretrekker mer tradisjonelle surøl.

Stor 17. mai guide! Oppskrifter – mat og drikketips

Pølser hører til 17. mai

Wienerpølsen er en vanlig del av nasjonaldagsfeiringen. Den er enklere i smak og mindre fet enn andre typer pølser, så her kan du godt velge en pils eller annen lys lager. Går du for grovere og fetere pølser, prøv en frisk IPA eller pale ale!

Reker, laks eller ørret

Drikketips til 17. maifrokosten
Reker smaker godt med hveteøl 17 mai Foto Trond A Lierhagen

Populære valg på nasjonaldagen er reker med majones eller aioli, og gravet eller røkt laks/ørret med eggerøre eller sennep. Et friskt øl med noe ekstra fylde er ideelt for å bryte ned fettet. Velg gjerne et fruktig og urtepreget øl som hveteøl eller saison, men også surøl kan passe godt med sitt syrlige særpreg.

Spekeskinke og annen salt og fet mat

Spekeskinke, fenalår, morrpølse og andre spekematvarianter er rike på fett og salt. Her passer det godt med IPA eller pale ale. Fettet og saltet balanserer bitterheten i ølet, mens det hele friskes opp av det fruktige humlepreget. En saison er også et godt valg grunnet sin høye karbonering og sitt krydrede preg. Om en ønsker mer maltpreg og sødme, kan det passe godt med belgisk klosterøl av typen brune eller dubbel, eller en tradisjonell brown ale. Eller hva med å prøve en kveika øl for en spennende og særnorsk smaksopplevelse?

Is, kaker og jordbær

Drikketips til 17. maifrokosten
Øl til kaker og is er godt Foto Trond A Lierhagen

Ingen 17. mai-feiring er komplett uten is, kake og jordbær. Med utgangspunkt i dessertklassikerne, kan porter eller bokkøl passe perfekt til vaniljeis og til bløtkake. Skal du ha jordbær, pavlova eller andre bærpregede desserter kan du prøve med en kriek eller annen fruktig surøl.

Se også – Norske øl til jordbær

Vi ønsker god 17. mai!

Ølakademiet har den perfekte gaven til verten på 17. mai!
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *