Publisert Legg igjen en kommentar

Øl og sjokolade – syndfulle fristelser

En symfoni av smaker oppstår mellom øl og sjokolade. Foto: Malene Kolstø

Når riktig sjokolade smelter sammen med gitte øl, oppstår en magi av smaker. I sjokolade finnes serotonin som gjør oss glade, og sammen med øl blir det hele salig.

Det er lett å tenke at du gjør noe ulovlig om du spiser sjokolade til øl. Det gjør du også på en måte hvis du velger et øl som er mindre søtt enn sjokoladen. Da blir det hele en bitter og metallisk opplevelse.

Men med riktig mengde sødme, syrlighet, kraft og mørke, smaker det himmelsk godt sammen. Ofte så godt at du føler du har syndet og blir fristet til å kaste salt over skulderen.

Slik blir det godt sammen

Velg som hovedregel et maltrikt og sødmefylt øl til sjokolade. På en måte kan man si at ølets grad av mørke følger sjokoladen. Hvit sjokolade og lyst øl, mørk sjokolade og mørkt øl. Men ikke glem sødmen i ølet, den matche sødmen i sjokoladen.

Kullsyren i ølet skjærer gjennom kakaosmøret og høy alkohol passer godt til det fete i sjokoladen.

Inneholder sjokoladen nøtter og tørket frukt er det et stort pluss, da disse smakene ofte er å finne i øl.

Når du smaker sjokolade, starter du alltid med den med minst kakaoinnhold. Ikke glem at sjokoladen skal være romtemperert, og ølet må ikke komme rett fra kjøleskapet.

Her kan du oppleve magien i Oslo eller Trondheim: Øl og sjokolade

Hvilke øl passer til sjokolade?

  • Hvit sjokolade
    Hveteøl, wit eller berliner weisse.
  • Melkesjokolade
    Brown ale eller belgisk dobbel/brune.
  • Mørk Sjokolade
    Søt fruktøl eller imperial stout, american stout, baltic strong porter.
  • Sjokoladekake og brownies
    En søt porter, stout eller imperial stout
  • Hvit sjokoladekake eller sjokolade med bær
    Kriek eller framboise.

Nordmenn elsker sjokolade. Hver av oss spiser 8,3 kilo sjokolade hvert år, og noen av våre sjokolader er for nasjonalskatter å regne.

Hvis en sjokoladefabrikk slutter å tilvirke et produkt mange nok elsker, blir det stor ståhei. Da dannes protestgrupper på Facebook a’la «Vi som ønsker sjokoladen tilbake i butikkhyllene», og noen ganger må produsenten gi etter for presset.

I 4000 år har man dyrket kakaotreet i Mellom-Amerika. Mayaindianerne og azterkerne brukte kakaobønnen i ulike drikker brukt som offergave til gudene samt betalingsmiddel.

Ett kakaotre gir ca 3 kg ferdig kakao årlig.

På 1500-tallet brakte Christofer Columbus kakaobønner til Europa, og i 1530 lagde spanske nonner en drikk av bønnene tilsatt vanilje og sukker, til adelige og handelsmenn.

Den første sjokoladefabrikken kom i Paris i 1760, og i 1828 fant man opp en presse i Holland som kunne skille kakaosmør og kakaopulver. Det forenklet produksjonen betraktelig.

I 1889 startet grosserer Fred. Christensen og sjokolademakeren Olaf Larsen en liten sjokoladefabrikk på Rodeløkka i Oslo oppkalt etter Christensens kone, Freia. Resten er historie.

Vi velger disse juleølene til sjokoladen i 2021:

TerningkastBryggeriNavnStilLandVolumBoks/flaskeAlkohol %BatchnrFarge og duftSmakPasser tilVurderingPoeng
5Nøgne ØGod julWinter AleNorge50 clFlaske8.52448ANesten svart. Dufter av mørkebrent malt, mørk sirup, kaffe, nøtter og lakris.Mye lakris, mørkebrent malt og karamell. Veldig fyldig og med lang ettersmak.Kraftige desserter av sjokolade.En rund og fyldig juleøl.86
5CervisiamC.H.U.DImperial Pastry StoutNorge33 clBoks10C128404Lett uklar dyp rødbrun. Dufter av smørbukk, toffee, vanilje og bakst.Karamell, sjokolade, krydder og vanilje. Mye sødme og fyldig munnfølelse.Kraftige desserter av sjokolade. Avec.En kraftig juleøl med balansert sødme.85
5KrecherSlushcrusherImperial StoutNorge33 clBoks11C128445Noe uklar dyp rødbrun. Dufter av krydder, mørk sjokolade, kaffe, sirup og knekk.Bær, julekrydder, brent karamell, nøtter, røstet malt og kakao. Lett med behagelig røstet preg i ettersmaken.Mørk sjokolade.En god juleøl med kraftige smaker.85
4JikunJulesaltBockNorge33 clBoks6.5300922Nesten klar og nesten svart i fargen. Dufter av lakris, julekrydder, røstet malt, kaffe, urter og sjokoladeTydelig salt lakris, brent karamell og mandler. Røstet preg, fyldig og kremet munnfølelse.Mørk sjokolade.En interessant og eksperimentell bokkøl.84
4BådinTønnelagra JulestoutFatlagret StoutNorge33 clBoks8.8439910Uklar og nesten svart. Dufter av melasse, vanilje, treverk, karamell, nøtter, sjokolade og mørke bær.Røstet malt, sjokolade, sviser, treverk, vanilje, krydder og mørk sirup. Sterk og noe tydelig alkohol.Kraftige desserter av sjokolade. Avec.En juleøl med sterke smaker.84
4CervisiamGrylaImperial Pastry StoutNorge33 clBoks10C128415Lett uklar dyp rødbrun. Dufter av bruspulver, sitrus, karamell og anis.Røde bær, vanilje, sjokolade, lakris, lett røstet, nøtter og krydder. På den søte siden.Mørk sjokolade.En spennende juløl med gode smaker.83
4EløCrimson NebulaKettle SourNorge33 clBoks7181Uklar rød-rosa. Dufter av friske røde bær, vanilje og noe youghurt.Smak av røde bær, sitrus, vanilje og krydder. Fint syrenivå og semi-lang ettersmak.Sjokolade og konfekt.En øl med gode og friske smaker.82
4CervisiamKrampusImperial Pastry StoutNorge33 clBoks10C128412Noe uklar dyp brun. Dufter av mandarin, appelsinolje, julekaker og karamell.Mye appelsinsmak, sjokolade, vanilje, godteri og mørk sirup. På den søtlige siden.Appelsinsjokolade.En likørbombe. Panelet var veldig splittet i sitt syn på denne juleølen.81
47FjellXmas ImpImoerial StoutNorge33 clBoks12773Uklar dyp rødbrun. Dufter av tørket frukt, nøtter, kakao, sirup, anis og toffee.Mørk sirup, rosiner, mocca og sjokolade. Lett bitter ettersmak.Mørk sjokolade.En juleøl med kraftige smaker.78
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *