Når riktig sjokolade smelter sammen med gitte øl, oppstår en magi av smaker. I sjokolade finnes serotonin som gjør oss glade, og sammen med øl blir det hele salig.
Det er lett å tenke at du gjør noe ulovlig om du spiser sjokolade til øl. Det gjør du også på en måte hvis du velger et øl som er mindre søtt enn sjokoladen. Da blir det hele en bitter og metallisk opplevelse.
Men med riktig mengde sødme, syrlighet, kraft og mørke, smaker det himmelsk godt sammen. Ofte så godt at du føler du har syndet og blir fristet til å kaste salt over skulderen.
Slik blir det godt sammen
Velg som hovedregel et maltrikt og sødmefylt øl til sjokolade. På en måte kan man si at ølets grad av mørke følger sjokoladen. Hvit sjokolade og lyst øl, mørk sjokolade og mørkt øl. Men ikke glem sødmen i ølet, den må matche sødmen i sjokoladen.
Kullsyren i ølet skjærer gjennom kakaosmøret og høy alkohol passer godt til det fete i sjokoladen.
Inneholder sjokoladen nøtter og tørket frukt er det et stort pluss, da disse smakene ofte er å finne i øl.
Når du smaker sjokolade, starter du alltid med den med minst kakaoinnhold. Ikke glem at sjokoladen skal være romtemperert, og ølet må ikke komme rett fra kjøleskapet.
Her kan du oppleve magien i Oslo eller Trondheim: Øl og sjokolade
Hvilke øl passer til sjokolade?
- Hvit sjokolade
Hveteøl, wit eller berliner weisse. - Melkesjokolade
Brown ale eller belgisk dobbel/brune. - Mørk Sjokolade
Søt fruktøl eller imperial stout, american stout, baltic strong porter. - Sjokoladekake og brownies
En søt porter, stout eller imperial stout - Hvit sjokoladekake eller sjokolade med bær
Kriek eller framboise.
Mer om sjokolade
Nordmenn elsker sjokolade. Hver av oss spiser 8,3 kilo sjokolade hvert år, og noen av våre sjokolader er for nasjonalskatter å regne.
Hvis en sjokoladefabrikk slutter å tilvirke et produkt mange nok elsker, blir det stor ståhei. Da dannes protestgrupper på Facebook a’la “Vi som ønsker sjokoladen tilbake i butikkhyllene”, og noen ganger må produsenten gi etter for presset.
I 4000 år har man dyrket kakaotreet i Mellom-Amerika. Mayaindianerne og azterkerne brukte kakaobønnen i ulike drikker brukt som offergave til gudene samt betalingsmiddel.
Ett kakaotre gir ca 3 kg ferdig kakao årlig.
På 1500-tallet brakte Christofer Columbus kakaobønner til Europa, og i 1530 lagde spanske nonner en drikk av bønnene tilsatt vanilje og sukker, til adelige og handelsmenn.
Den første sjokoladefabrikken kom i Paris i 1760, og i 1828 fant man opp en presse i Holland som kunne skille kakaosmør og kakaopulver. Det forenklet produksjonen betraktelig.
I 1889 startet grosserer Fred. Christensen og sjokolademakeren Olaf Larsen en liten sjokoladefabrikk på Rodeløkka i Oslo oppkalt etter Christensens kone, Freia. Resten er historie.
Vi velger disse juleølene til sjokoladen i 2021:
Terningkast | Bryggeri | Navn | Stil | Land | Volum | Boks/flaske | Alkohol % | Batchnr | Farge og duft | Smak | Passer til | Vurdering | Poeng |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
5 | Nøgne Ø | God jul | Winter Ale | Norge | 50 cl | Flaske | 8.5 | 2448A | Nesten svart. Dufter av mørkebrent malt, mørk sirup, kaffe, nøtter og lakris. | Mye lakris, mørkebrent malt og karamell. Veldig fyldig og med lang ettersmak. | Kraftige desserter av sjokolade. | En rund og fyldig juleøl. | 86 |
5 | Cervisiam | C.H.U.D | Imperial Pastry Stout | Norge | 33 cl | Boks | 10 | C128404 | Lett uklar dyp rødbrun. Dufter av smørbukk, toffee, vanilje og bakst. | Karamell, sjokolade, krydder og vanilje. Mye sødme og fyldig munnfølelse. | Kraftige desserter av sjokolade. Avec. | En kraftig juleøl med balansert sødme. | 85 |
5 | Krecher | Slushcrusher | Imperial Stout | Norge | 33 cl | Boks | 11 | C128445 | Noe uklar dyp rødbrun. Dufter av krydder, mørk sjokolade, kaffe, sirup og knekk. | Bær, julekrydder, brent karamell, nøtter, røstet malt og kakao. Lett med behagelig røstet preg i ettersmaken. | Mørk sjokolade. | En god juleøl med kraftige smaker. | 85 |
4 | Jikun | Julesalt | Bock | Norge | 33 cl | Boks | 6.5 | 300922 | Nesten klar og nesten svart i fargen. Dufter av lakris, julekrydder, røstet malt, kaffe, urter og sjokolade | Tydelig salt lakris, brent karamell og mandler. Røstet preg, fyldig og kremet munnfølelse. | Mørk sjokolade. | En interessant og eksperimentell bokkøl. | 84 |
4 | Bådin | Tønnelagra Julestout | Fatlagret Stout | Norge | 33 cl | Boks | 8.8 | 439910 | Uklar og nesten svart. Dufter av melasse, vanilje, treverk, karamell, nøtter, sjokolade og mørke bær. | Røstet malt, sjokolade, sviser, treverk, vanilje, krydder og mørk sirup. Sterk og noe tydelig alkohol. | Kraftige desserter av sjokolade. Avec. | En juleøl med sterke smaker. | 84 |
4 | Cervisiam | Gryla | Imperial Pastry Stout | Norge | 33 cl | Boks | 10 | C128415 | Lett uklar dyp rødbrun. Dufter av bruspulver, sitrus, karamell og anis. | Røde bær, vanilje, sjokolade, lakris, lett røstet, nøtter og krydder. På den søte siden. | Mørk sjokolade. | En spennende juløl med gode smaker. | 83 |
4 | Elø | Crimson Nebula | Kettle Sour | Norge | 33 cl | Boks | 7 | 181 | Uklar rød-rosa. Dufter av friske røde bær, vanilje og noe youghurt. | Smak av røde bær, sitrus, vanilje og krydder. Fint syrenivå og semi-lang ettersmak. | Sjokolade og konfekt. | En øl med gode og friske smaker. | 82 |
4 | Cervisiam | Krampus | Imperial Pastry Stout | Norge | 33 cl | Boks | 10 | C128412 | Noe uklar dyp brun. Dufter av mandarin, appelsinolje, julekaker og karamell. | Mye appelsinsmak, sjokolade, vanilje, godteri og mørk sirup. På den søtlige siden. | Appelsinsjokolade. | En likørbombe. Panelet var veldig splittet i sitt syn på denne juleølen. | 81 |
4 | 7Fjell | Xmas Imp | Imoerial Stout | Norge | 33 cl | Boks | 12 | 773 | Uklar dyp rødbrun. Dufter av tørket frukt, nøtter, kakao, sirup, anis og toffee. | Mørk sirup, rosiner, mocca og sjokolade. Lett bitter ettersmak. | Mørk sjokolade. | En juleøl med kraftige smaker. | 78 |