Publisert Legg igjen en kommentar

Spenstig surøl og eplekjekk sider til nyttår

Øl og sider er gode alternativer til vin og champagne Foto Malene Kolstø

Øl og sider er fullgode alternativer til musserende vin eller champagne til feiringen av det nye året. Her er 10 gode forslag som du finner i butikkhyllene og på Vinmonopolet.

Bobler er ofte brukt til feiringen av det nye året, men friske og fruktige øl, surøl og sider er vel så gode om ikke bedre alternativer.

Det er heller aldri feil å starte kvelden enkelt med et godt og lettdrikkelig alternativ, nemlig en god pilsner. Velg en enkel og fruktig pilsner fra butikkhyllene og gjerne din egen favoritt.

Ølene med litt mer smak

Ønsker du derimot mer smak er også både hveteøl eller saison gode alternativer. De har til felles at de er overgjærede ølstiler med tydelig gjærkarakter. De passer både som drikke og veldig godt til mat.

Den klassiske hveteølet Weihenstephaner Hefeweissbier, er et godt valg med sitt søte, kremete og fruktige preg. Kinn Solsnu fra norske Kinn bryggeri, er et annet fruktig øl som har krydder, gjær, pepper og moden frukt i smaken. I denne saison er det god balanse og lang ettersmak. Ølet passer også utmerket til kalkun.

Spenstig surøl har fått fotfeste

Surøl er nytt for mange, men ølstilen har fått godt fotfeste i Norge. Under paraplyen surøl finner man en rekke stiler, fellestrekket er som navnet tilsier at det er syren som er fremtredende. Syrlige øl spiller på andre strenger enn andre ølstiler. De favner fra de sødmefulle, fruktige og eddiksyrlige, til de knusktørre og syrefriske. Det er ikke uvanlig å tilsette frukt eller bær i ølet.

Hvorfor ikke utfordre smaksløkene med en klassisk surøl? nemlig ølstilen geuze som har sin opprinnelse fra Belgia. La deg friste av Boon Mariage Parfait Geuze 2017. En kompleks syrlig og kremet øl med lang ettersmak. Et annet og godt alternativ er ølet som er laget med syrlige kirsebær, nemlig Oud Beersel Oude Kriek. Vil du ha et norsk alternativ prøver du Nøgne Ø Kriek of Telemark fra handverksbryggeriet i Grimstad.

Norske surøl som gjør vei i vellinga

I likhet med mange andre norske bryggerier lager Lindheim Ølkompani og Eik og Tid surøl i særklasse. Gode valg til nyttårsfeiringen fra disse bryggeriene er: Lindheim Farmer’s Reserve Markens Grøde og Eik & Tid Syrlig jul. Der førstnevnte er laget av bla. kirsebær, moreller, bringebær, jordbær, solbær, og villgjær. Et elegant øl med lang syrlig ettersmak og kremede bobler. Sistnevnte er et artig og friskt juleøl med lang og god syrlighet.

Et annet surøl som har vært i markedet lenge er Lervig Sour Suzy – en berliner weisse med frisk og syrlig smak. Dette er rett og slett en enkel og god butikkøl som passer nyttårsfeiringen godt!

Norsk sider har blitt eplekjekt

Norsk sider er et godt valg til nyttårsaften. Drikken har smak, personlighet og kultur. I dag spenner sideren fra tørre til syrlige, fruktige og søte. De kan være musserende, spontangjærede og fatlagret.

Apal Sideri Sølvsider er en elegant og leskende sider med musserende preg. Eple er i fokus med rund og fin munnfølelse. En perfekt sider som vil passe til det meste, også nyttårsfeiringen!

Et annet alternativ om du er glad i noe sødme er Kvestad Anno Sider. En meget god og lettedrikkelig sider som er lett og like. Her følger god syre fruktigheten, og sideren sitter lenge.

SE OGSÅ:

Lær om sider (cider) og smaksteknikker

Gode forslag til hvordan du velger sider til mat

La deg inspirere av ett godt og sprudlende øl eller en god cider i glasset nyttårsaften. Er noen av produktene vi har nevnt utsolgt, hjelper butikkpersonalet deg gjerne med å finne et godt alternativ.

SE OGSÅ:

Den store norske juleøltesten 2021 – Her finner du mye godt til nyttårsfeiringen!

Ølakademiet ønsker deg en god feiring og et godt nytt år!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *