Slik velger du riktig sider til maten

5
(3)

Sider er en matvennlig drikke, og passer det å bruke epler i maten – passer det som regel også med sider som drikke til maten. Slik velger du riktig sider.

Publisert: 13.05.19

Foto: Malene Kolstø

Kategori: Sider

Sider er matvennlig og finnes i mange varianter og stilarter. Hva slags epler man bruker i produksjonen har mye å si for smaken. Komplekse sidere med struktur inneholder ofte bitre eller sure eplesorter. Disse eplene er ikke så gode å spise, men bidrar med viktige aromaer i tillegg til tanniner, bitterhet, sødme og friskhet. Bruker man vanlige spiseepler, eller bordepler som de også blir kalt, får vi mer fruktige sidere.

Passer det å bruke epler i maten? Da er sider vanligvis et perfekt følge. Sider passer til aperitiff, sjømat, fisk, kjøtt, ost, samt frukt og bær.

Trikset når man skal kombinere sider med mat er å finne den riktig balansen mellom sødme, tanniner, og syre – vurdert opp i mot maten du skal lage og servere.

Hvordan skal du velge sider til mat?

Her er noen tips:  

 • Bruk enkle, friske og lyse sidere til enkel mat. Øk intensiteten i smak og aroma til kraftigere mat.
 • Til fet mat velger du en sider med noe bitterhet/tanniner og god syre. Disse siderne kutter gjennom fettet. Til fet mat er det også lurt å velge en sider med godt kullsyreinnhold. Karboneringen renser opp i munnhulen. 
 • Velg like smaker i sideren som i maten du skal lage. Smakene komplementerer hverandre og vi får harmoni og balanse i smaksbildet.
 • Kontraster er også morsomme valg. Hvorfor ikke prøve salt og søtt sammen? Blåmuggost og en søt sider slår aldri feil.

Hvilken type sider drikker/velger vi til maten vi skal spise?

Her er noen tips:  

 • Tørr og fruktige sidere: En fruktig sider passer til de fleste matretter. Aperitiff og salt mat.
 • Søte sidere: Er et utmerket følge til sødmefylte råvarer som krabbe og svinekjøtt – men også søte desserter eller krydret mat.
 • Tørre og komplekse sidere: Nytes til lagrede oster og spekemat.
 • Syre og tanninrike sidere: Fet og kompleks mat, gjerne grillmat. Syrlige sidere understreker ofte det friske i matretten.
 • Smaksatt sider: frukt/blomster, urter/krydder, humle eller fatlagrede sidere: Velg mat med de samme aromaene som du finner i sideren, eller bruk den som kontrast.
 • Is sider: Er siderens avec, men passer også godt til desserter.
 • Pære sider: Aperitiff, salt-, og sødmefylte retter, samt fruktige desserter.  

Sider til mat – lær triksene

Lyst å bli en som kan overraske gjestene med sider som passer perfekt til maten? Lær mer på våre kurs om sider og mat eller ost og sider!


Sett opp menyen og la deg fasinere av siderens mange ansikter. Du finner alltid en sider som passer din rett. Mange sidere er fleksible og passer til mange typer mat. Et godt tips er å velge fruktige sidere, men noe sødme. Da kommer du lagt i kombinasjonen med mat. Lykke til!

Siste artikler om sider fra Ølakademiet
Stor test av norsk sider 28 mai 2021 - Hele 10 sidere fikk toppkarakter da vi testet norsk sider. Konklusjonen er klar; her til lands lages sider i verdensklasse og noe for enhver smak.
Sidertest – klassisk norsk sider 28 mai 2021 - 0 (0) Hva som er klassisk norsk sider kan man strides om, men vi har valgt å sortere det inn…
Sidertest – spontangjæret sider 28 mai 2021 - Spontangjæret sider er siderens svar på naturvin, hvor gjær ikke er tilsatt. Her gjæres sideren på villgjær fra skallet, og det finnes mange variasjoner innenfor kategorien.

Hvor godt likte du dette?

Ranger det med stjerner!

Snittrangering: 5 / 5. Antall stemmer: 3

Ingen rangeringer ennå, bli den første!

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

... hva kunne vi gjort annerledes?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *