Publisert Legg igjen en kommentar

Slik velger du riktig sider til maten

Sider og mat i kombinasjon.
Sider passer til all mat Foto Malene Kolstø

Sider er en matvennlig drikke. Passer det å bruke epler i maten – passer det som regel også med sider som drikke til maten. Slik velger du riktig sider til mat.

Sider er svært matvennlig og finnes i mange varianter og stilarter. Hva slags epler man bruker i produksjonen har mye å si for smaken. Komplekse sidere med struktur inneholder ofte bitre eller sure eplesorter. Disse eplene er ikke så gode å spise, men bidrar med viktige aromaer i tillegg til tanniner, bitterhet, sødme og friskhet. Bruker man vanlige spiseepler, eller bordepler som de også blir kalt, får vi mer fruktige sidere.

Sider og mat i kombinasjon

Om det passer å bruke epler i maten du skal lage. Da er sider vanligvis alltid et perfekt følge. Sider passer til aperitiff, sjømat, fisk, kjøtt, ost, samt frukt og bær.

Trikset når man skal kombinere sider med mat er å finne den riktig balansen mellom sødme, tanniner, og syre – vurdert opp i mot maten du skal lage og servere.

Her er noen gode tips!

  • Bruk enkle, friske og lyse sidere til enkel mat. Øk intensiteten i smak og aroma til kraftigere mat.
  • Til fet mat velger du en sider med noe bitterhet/tanniner og god syre. Disse siderne kutter gjennom fettet. Til fet mat er det også lurt å velge en sider med godt kullsyreinnhold. Karboneringen renser opp i munnhulen. 
  • Velg like smaker i sideren som i maten. Smakene komplementerer hverandre, vi får harmoni og balanse i smaksbildet.
  • Kontraster er gøye valg. Hvorfor ikke prøve salt og søtt sammen? Blåmuggost og en søt sider blir aldri feil.


Siderreglene – Hvilken type sider velger vi til mat?

Her er siderreglene, som gjør det enklere å gjøre trygge valg.

  • Tørr og fruktige sidere: En fruktig sider passer til de fleste matretter. Aperitiff og salt mat.
  • Søte sidere: Er et utmerket følge til sødmefylte råvarer som krabbe og svinekjøtt. Søte desserter og krydret mat.
  • Tørre og komplekse sidere: Nytes til lagrede oster og spekemat.
  • Syre og tanninrike sidere: Fet og kompleks mat, gjerne grillmat. Syrlige sidere understreker ofte det friske i matretten.
  • Smaksatt sider: frukt/blomster, urter/krydder, humle eller fatlagrede sidere: Velg mat med de samme aromaene som du finner i sideren, eller bruk den som kontrast.
  • Is sider: Er siderens avec, men passer også godt til desserter.
  • Pære sider: Aperitiff, salt-, og sødmefylte retter, samt fruktige desserter.  

Sett opp menyen og la deg fasinere av siderens mange ansikter. I butikkene eller på Vinmonopolet finner du alltid en sider som passer din rett. Mange sidere er fleksible og passer til mange typer mat. Et godt tips er å velge fruktige sidere, men noe sødme. Da kommer du lagt i kombinasjonen med mat.

Smakelig måltid og lykke til!

Sider til mat – Lær triksene av proffe pommelierer

Lyst å bli en som kan overraske gjestene med sider som passer perfekt til mat? Du kan lære mer om sider hos Ølakademiet. Bli med på sidersmaking eller ost og sider!


Gode gavetips til bursdager
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *