Slik velger du riktig sider til maten

Sider er en matvennlig drikke, og passer det å bruke epler i maten – passer det som regel også med sider som drikke til maten. Slik velger du riktig sider.

Publisert: 13.05.19

Foto: Malene Kolstø

Kategori: Sider

Sider er matvennlig og finnes i mange varianter og stilarter. Hva slags epler man bruker i produksjonen har mye å si for smaken. Komplekse sidere med struktur inneholder ofte bitre eller sure eplesorter. Disse eplene er ikke så gode å spise, men bidrar med viktige aromaer i tillegg til tanniner, bitterhet, sødme og friskhet. Bruker man vanlige spiseepler, eller bordepler som de også blir kalt, får vi mer fruktige sidere.

Passer det å bruke epler i maten? Da er sider vanligvis et perfekt følge. Sider passer til aperitiff, sjømat, fisk, kjøtt, ost, samt frukt og bær.

Trikset nå man skal kombinere sider med mat er å finne den riktig balansen mellom sødme, tanniner, og syre – vurdert opp i mot maten du skal lage og servere.

Hvordan skal du velge sider til mat?

Her er noen tips:  

 • Bruk enkle, friske og lyse sidere til enkel mat. Øk intensiteten i smak og aroma til kraftigere mat.
 • Til fet mat velger du en sider med noe bitterhet/tanniner og god syre. Disse siderne kutter gjennom fettet. Til fet mat er det også lurt å velge en sider med godt kullsyreinnhold. Karboneringen renser opp i munnhulen. 
 • Velg like smaker i sideren som i maten du skal lage. Smakene komplementerer hverandre og vi får harmoni og balanse i smaksbildet.
 • Kontraster er også morsomme valg. Hvorfor ikke prøve salt/søtt sammen? Blåmuggost og et søt sider slår aldri feil.

Hvilken type sider drikker/velger vi til maten vi skal spise?

Her er noen tips:  

 • Tørr og fruktige sidere: En fruktig sider passer til de fleste matretter. Aperitiff og salt mat.
 • Søte sidere: Er et utmerket følge til sødmefylte råvarer som krabbe og svinekjøtt – men også søte desserter eller krydret mat.
 • Tørre og komplekse sidere: Nytes til lagrede oster og spekemat.
 • Syre og tanninrike sidere: Fet og kompleks mat, gjerne grillmat. Syrlige sidere understreker ofte det friske i matretten.
 • Smaksatt sider: frukt/blomster, urter/krydder, humle eller fatlagrede sidere: Velg mat med de samme aromaene som du finner i sideren, eller bruk den som kontrast.
 • Is sider: Er siderens avec, men passer også godt til desserter.
 • Pære sider: Aperitiff, salt-, og sødmefylte retter, samt fruktige desserter.  

Sider til mat – lær triksene

Lyst å bli en som kan overraske gjestene med sider som passer perfekt til maten? Lær mer på våre kurs om sider og mat eller ost og sider!


Sett opp menyen og la deg fasinere av siderens mange ansikter. Du finner alltid en sider som passer ditt rett. Mange sidere er fleksible og passer til mange typer mat. Et godt tips er å velge fruktige sidere, men noe sødme. Da kommer du lagt i kombinasjonen med mat. Lykke til!

Siste artikler om sider fra Ølakademiet
Slik velger du riktig sider til maten 13 mai 2019 - Sider er en matvennlig drikke, og passer det å bruke epler i maten - passer det som regel også med sider som drikke til maten. Slik velger du riktig sider.
10 friske sidere til vår- og sommerkvelden 13 mai 2019 - Sider kan være et fullgodt alternativ til champagne og annen musserende vin i sommervarmen. Friskere smaker og lavere alkoholprosent er…
Medaljedryss til Norge i CiderWorld 2019 12 april 2019 - En av verdens største siderkonkurranser ble avholdt i Frankfurt 30 mars. Blandt 500 forskjellige sidere fra over 20 land greide…

Hvor godt likte du innlegget?

Ranger det med stjerner!

Snittrangering: / 5. Antall stemmer:

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *