17. mai skal jordbær nytes og øl til jordbær er et godt følge. Vi har valgt ut seks øl som du bør servere på nasjonaldagen!
Jordbær- og desserter med bær er ofte både friske, søte og syrlige og kan derfor kombineres med øl som er likens. Det finnes flere ulike typer surøl som kan passe godt, deriblant berlinerweisse, flamsk, kriek, framboise eller geuze. Til jordbær har vi denne gang valgt surøl med mer moderne og trendy vri, med spennende, fruktige og til dels søtere smaker.
Stor 17. mai guide! Oppskrifter – mat og drikketips
Surøl – ikke bare surt!
Det er mange som etter hvert har blitt nysgjerrig på surøl, men ikke alle setter like stor pris på det som blir veldig syrlig og tørt samtidig. Spontangjærede surøl som lambic eller geuze får ofte en såkalt funky aroma i tillegg som resultat av gjæringen med villgjær. Det er stor variasjon med mange spennende smaksopplevelser innen surøl, og mange mulige kombinasjoner med mat. Om man ønsker å dempe noe på syrligheten eller skarpheten, er det absolutt å anbefale å prøve disse stilene til ulike typer mat heller enn å smake dem alene.
For en noe snillere og mer dempet syrlighet, kan stilen berlinerweisse være å anbefale. Denne ølstilen er ikke gjæret med villgjær, men blir sur ved å legge til lactobacillus – melkesyrebakterier – i bryggeprossessen. Flere moderne berlinerweisse varianter lages også med ekstra sødme, ofte i form av laktose som er tillagt for å avrunde og balansere ut syrligheten. Det kalles da noen ganger for pastry sour.
Nedenfor er noen anbefalinger innen berlinerweisse og fruited sours som er tilgjengelige på Polet, der samtlige av disse passer utmerket til en jordbær- eller bærpreget dessert, eller som friske og fruktige desserter i seg selv.