Publisert Legg igjen en kommentar

Stor whiskytest – Her er de beste whiskyene

Ølakademiet har testet 30 whiskyer fra Vinmonopolet alle bestselgere Foto Malene Kolstø

Ølakademiet har testet  30 ulike whiskyer i kategoriene single malt, blended og åpen klasse.  Alle bestselgere på Vinmonopolet. Her er vinnerne og taperne.

30 bestselgende whiskyer ble nøye vurdert og testet blindt av juryen i kategoriene single malt, blended og åpen klasse. I åpen klasse finner du også stilene bourbon, grain og rye whiskey. Syv produkter fikk terningkast 5 på terningen, dvs. mer en 85 poeng. Vinner fikk 89 poeng og den sterkeste femmeren i testen.

Stor variasjon i nordmenns smak

Det var gøy å teste de mest solgte whiskyene fra vinmonopolet sier Juryleder og whisky-diploma Ronja Velten, som sammen med Luis Herreros og Kim Daniel Bergersen, testet seg gjennom de 30 bestselgende whiskyer på Vinmonopolet.

Når man tester whisky er balansen og alkoholstikket viktig. Produkter som brenner i halsen faller ofte gjennom, da de mangler fylde for å stå imot alkoholstyrken. Slik sett skiller man de gode fra de dårlige whiskyene sier Ronja Velten. 

Vi ser at det er stor variasjon i nordmenns smak! I testen finnes alt fra mild blended, til kraftige, røykfulle singel malts sier Velten.

Whisky er populært i Norge og whisky har hatt en økning med over 2. mill. solgte liter. En samlet økning på 4 % fra året 2020 til 2021, viser Vinmonopolets salgstall.

Testens vinner er en singel malt whisky

Lagavulin Single Malt 16 Years Old ble testvinner og fikk 89 poeng Foto Malene Kolstø

Lagavulin Single Malt 16 Years Old i kategorien singel malt ble testvinner og fikk 89 poeng og testens sterkeste femmer på terningen. Whiskyen er også den dyreste i testen og den whiskyen som er lagret lengst på fat.

Om vinneren sier juryen: «En balansert og god whisky med mange lag av smak og fylde. Røyken er godt integrert. Den kan drikkes alene, til mørk sjokolade eller en kraftig viltgryte med mye bacon og fløte! Dette er et meget god kjøp.

Upper Ten fra norske Arcus, stakk av med seieren i kategorien blended, da med terningkast 5 og 86 poeng. Produktet er laget på whisky fra 35 ulike skotske destillerier, men blandes i Norge. Juryen var samstemte i at produktet har gode og fruktige smaker, og at den gir god verdi for pengene!

Under kategorien åpen klasse gikk Wild Turkey Kentucky Straight Bourbon til topps . En fyldig bourbon med lang ettersmak og som kan brukes i cocktails var juryens kommentar. Produktet fikk terningkast 5 og 86 poeng.

Heter det whisky eller whiskey?

Skrivemåten har vært grunnlaget for mange diskusjoner gjennom tidene forteller Ronja Velten. Skottene skriver whisky mens irene kaster på en ekstra «e», og skriver whiskey, en forskjell som oppstod ved oversettelse fra skotsk og irsk gælisk. Whiskey er òg skrivemåten amerikanerne bruker, når de ikke lager bourbon da – som i hovedsak er laget av minst 51 prosent mais istedenfor malt, og egentlig heter Bourbon Whiskey etter opprinnelsen i Bourbon County. I Canada og Japan skrives «whisky «uten e.

Blended whisky/whiskey: En blanding av flere ulike whiskyer som blir solgt som en. Det kan f.eks. være flere ulike single maltwhiskyer fra ulike destillerier og/eller en blanding mellom ulike sjangere som for eksempel grain whiskyer. Stilen kan drikkes alene eller blandes i cocktails.

Single malt whisky/whiskey: Singel betyr at det kommer fra et enkelt destilleri. I whisky-sammenheng betyr «malt» at det er en whisky som er laget på korntypen bygg. En single malt kan komme fra mange ulike fat, med ulike årganger, fra det enkelte destilleri, og det er alltid den yngste årgangen som er blandet inn som må stå på etiketten. Om Single Malt-en kommer fra et enkelt fat vil det stå «single batch» på flasken. Single malt må lagres på brukte eikefat i minimum 3 år.

Single grain whisky/whisky: En whisky/whisky som kommer fra et enkelt destilleri der man har brukt andre korntyper i tillegg til bygg. Eksempler på andre korntyper kan være mais og hvete.

American rye whiskey: Må lages av minst 51 % rug. Andre korntyper som tilsettes er som regel mais og bygg. Den må lagres i minimum 2 år på eikefat for å kunne defineres som en «straight» rye whisky

Bourbon: En amerikansk whisky-kategori som etter lov må lages av minimum 51 % mais. Andre korntyper som tilsettes er som regel, rug, hvete og bygg. Bourbon må lagres på nye eikefat. En straight bourbon må etter loven ha ligget på eikefat i minimum 2 år. De aller fleste Bourbons kommer fra Kentucky.

Tennessee whiskey: Er nokså lik bourbon i råvarer og lagring, men en Tennessee whiskey kan kun produseres i Tennessee og den må gjennomgå kullfiltrering. Bourbon kan derfor oppleves litt mer rustikk enn en Tennessee whiskey.

Utvalg og vareprøver

Utvalget av whiskyer til test er basert på følgende kriterier:

Whiskyen må finnes i kommersielt salg hos Vinmonopolet og være på bestselgerlisten til Vinmonopolet (perioden: 2021 + tom. 14/9-2022) i sin stil innenfor disse kategoriene:

 • Topp 10 – Blend, inneholder produkter kun i basisutvalget.
 • Topp 10 – Singel malt, inneholder produkter kun i basisutvalget.
 • Topp 10 – Andre, inneholder produkter både basis- og bestillingsutvalget.

Alle leverandører har innsendt vareprøver etter invitasjon til test.

Juryarbeid og bedømming

Whiskyene i testen ble testet blindt. Hvert produkt er bedømt etter kriteriene farge, duft, smak og munnfølelse, hvor smaken er vektlagt tyngst. Dommerne bruker et skjema og gir poeng etter vektleggingen. Det er altså mulig å oppnå høyere poeng for smak enn f.eks. farge og duft.

Poengene for hvert produkt summeres til en samlet poengsum, som igjen gir grunnlag for et terningkast etter gitt skala. I testen oppgis både poeng og terningkast. Pris er ikke hensyntatt i vurderingen av produktene.

Ølakademiets poengskala er femdelt:

 • Meget god kvalitet 90-100 poeng (terningkast seks/sterk fem)
 • God kvalitet 80-89 poeng (terningkast fem/sterk fire)
 • Middels kvalitet 70-79 poeng (terningkast fire/tre)
 • Under middels kvalitet 60-69 poeng (terningkast to)
 • Bør unngås 50-59 poeng (terningkast en)

Disse satt i juryen

 • Luis Herreros – daglig leder i Ølakademiet, pommelier (sidersommelier), ølsommelier og foreleser hos Ølakademiet.
 • Ronja Velten –  foreleser hos Ølakademiet, Diploma in Single Malt Whisky fra EWA, Sakesommelier og ølsommelier.
 • Kim Daniel Bergersen: Foreleser hos Ølakademiet, ølsommelier og Cicerone certfied Beer Server.

I testen er det testet whisky innenfor kategoriene single malt, blended og åpen klasse.

Resultater whiskytest kategorier – de beste whiskyene på polet 2022

Viste du at whisky feires årlig med egen dag? Verdens whiskydag – Global whiskyfeiring

Har du lyst til å lære mer om whisky? Bli med på øl- og whiskysmaking hos Ølakademiet!

Gode julegavetips fra Oelakademiet
Se vår julegaveguide og julegavetips!
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *