Hvis du er en whiskyelsker, er den tredje lørdagen i mai dagen å feire. Velg et glass fra øverste hylle med gode venner! Vi snakker verdens whiskydag som i år er 18. mai 2024.
Enten du er nybegynner eller profesjonell whisky-smaker kan du denne lørdagen nyte de gode dråpene med god samvittighet og ta del i feiringen av verdens whiskydag.
Whisky har har blitt servert konger og bønder i generasjoner og den første skriftlige nedtegnelsen av destillasjon dateres tilbake til Mesopotamia. 100 e.kr destillerte Alexander av Afrodisias, den greske filosofen sjøvann for å gjøre det om til drikkevann.
Selve destillasjonsteknikken for whisky kom rundt år 1100, da munker som reiste inn i Skottland gjæret korn og skapte den første forekomsten av drikken. Whisky ble først gang nevnt i 1405 og da kong Henry VII av England oppløste klostrene, tjente mange munker til livets opphold ved å selge whiskyen de lagde til allmennheten. Snart var whisky tilgjengelig for alle! I dag er whisky en historisk og populær drikk over hele verden.
Heter det whiskey eller whisky, eller bourbon?
Skrivemåten har vært grunnlaget for mange diskusjoner gjennom tidene. Skottene skriver whisky mens irene kaster på en ekstra «e», og skriver whiskey, en forskjell som oppstod ved oversettelse fra skotsk og irsk gælisk. Whiskey er òg skrivemåten amerikanerne bruker, når de ikke lager bourbon da – som i hovedsak er laget av minst 51 prosent mais istedenfor malt, og egentlig heter Bourbon Whiskey etter opprinnelsen i Bourbon County.
Lære mer om whisky og øl?
Øl og whisky deler mye, men det er liten tvil om at øl ble laget før whisky. Og med tanke på de samme råvarene kan man si at slektskapet mellom disse to drikkene er tett, man kan faktisk si at whisky er lillesøstera til ølet.
Den sterke lillesøstera
Men selv om whisky «egentlig» er destillert øl, har øl og whisky store kontraster. En brygger og en destillatør jager etter ganske forskjellige resultater. Hos Ølakademiet kan du bli med på et lærerikt og folkelig kurs med store kontraster i aroma og smak.
På smakingen blir det fag, praktiske øvelser i whisky-nytelse og smaking med øl i kombinasjon. Du vil lære mer om sensorikk, råvarer, destillering, fatlagring, historie og myter.
Bruk hashtaggen #WorldWhiskyDay
Tusenvis av whiskyelskere vil delta i feiringen 18. mai 2024. Bruk hashtaggen #WorldWhiskyDay og del dine gode smaksopplevelser og minner fra dagen.