Publisert Legg igjen en kommentar

To maltprodusenter er årets ølhund 2021

Arne Nicolai Bøhmer og Tyson Weaver er årets ølhunder 2021

For første gang deles utmerkelsen «Årets Ølhund». Arne Nicolai Bøhmer og Tyson Weaver har begge bidratt til at norske bryggerier nå får tilgang på norsk malt av beste kvalitet.

Alle som vet noe om øl, vet at et godt øl krever gode råvarer, og for å produsere malt med jevnt høy kvalitet kreves det spesialkompetanse. Ringnes stengte det det siste norske malteriet for nesten 40 år, og siden da har det aller meste av malt til ølbrygging vært importert. Siden 1980-tallet har det altså, med unntak av fra noen miljøer i Trøndelag og på Vestlandet, vært umulig å oppdrive norsk malt til ølbrygging.

Dette har de to vinnerne av «årets ølhund 2021» gjort noe med.

Arne Nicolai Bøhmer har siden 2013 drevet Norsk Malt AS på Stor-Gaalaas Gård på Furnes. Nøgne Ø ble i 2015 det første bryggeriet som lanserte et øl med malt fra Bøhmer, og hele prosessen fra såkorn til ferdig malt er nøye ivaretatt av ham. –Malt er som druer, sier Arne, som legger ned mye tid, men få maskiner i prosessen med å fremstille malt. Man kan smake forskjell på norske og utenlandsk malt, og man kan smake forskjeller ut fra jordsmonn og sesonger.

Tyson Weaver som har en mastergrad innen fornybar energi, og et doktorgradstipend fra NTNU innen fornybar energi og vannkraft, bruker sin vitenskapelige bakgrunn når han produserer malt til ølproduksjon. Malteriet Bonsak på Skogn i Trøndelag byr på smaken av «trøndersk terroir» og har på kort tid blitt svært ettertraktet blant norske bryggerier.

Fra Bryggeri- og Drikkevareforeningens hjemmeside:

Utmerkelsen Årets Ølhund ble først gang delt ut i 1973. Prisen går til «personer som på uegennyttig grunnlag har gjort norsk øl store tjenester». Tidligere prisvinnere teller bl.a. Rolv Wesenlund, Jahn Otto Johansen, Odd Børretzen, Kari Svendsen, Pondus, Ølportalen og Staysman.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *