Publisert Legg igjen en kommentar

Den store sommerøltesten 2020

Ølakademiet har testet 74 sommerøl i år Les hele testen her Foto Malene Kolstø

Årets sommerøltest teller i alt 80 påmeldte øl fra 36 norske bryggerier. 74 av disse er testet av Ølakademiet på oppdrag fra VG, hvorav seks av ølene ble strøket grunnet klare ølfeil. 

Sett testen under ett er det veldig god kvalitet i årets sommerøltest sier daglig leder Ronja Velten i Ølakademiet. To av ølene gikk helt til topps med karakteren seks og hele 15 øl fikk karakteren fem. 

Ølene er fordelt i følgende kategorier:

  • Alkoholfritt
  • Pils, lager, radler og maibock (pils og lager)
  • Hveteøl, blond, saision og tradisjonsøl (andre lyse ale-er)
  • Pale ale, IPA, Session IPA, APA, DIPA og NEIPA (pale ale og IPA
  • Surøl, Berliner Weisse, Gose og Sour Ale (frukt- og surøl)

Kvalitet og nyheter i år

En fortsatt trend i år er surøl og bruken av tilsetninger som frukt og bær i ølet. Også humlerike øl er stadig populære forteller Velten.

Vi ser også at det er en økende trend med produksjon av øl i klassene lavere alkoholstyrke. Det er også gledelig å se at Håndverksbryggeriene brygger pils og lager i større utstrekning nå enn tidligere, på lik linje med de store klassiske bryggeriene. Sekseren i pils og lager klassen gikk til Nøgne Ø, som har produsert en øl av svært god kvalitet. 

Oppfordringen i disse dager å tenke norsk og lokalt når du handler inn ditt øl, slik at sikrer de norske bryggeriene og deres mangfold avslutter Ronja Velten med. 

Poengskalaen er femdelt:

Meget god kvalitet 90-100 poeng (terningkast seks/sterk fem)
God kvalitet 80-89 poeng (terningkast fem/sterk fire)
Middels kvalitet 70-79 poeng (terningkast fire/tre)
Under middels kvalitet 60-69 poeng (terningkast to)
Bør unngås 50-59 poeng (terningkast en)

Hva er sommerøl?

Tradisjonelt sett er sommerølet lyst og friskt og de fleste av oss forbinder sommerøl med pils og lager. Slik er det nødvendigvis ikke lengre. Vi finner nå sommerøl i alle stiler og varianter. Et godt sommerøl bør være et øl som passer til sommerens matretter eller bare et øl å nyte i ferietiden. Ølet bør ha god balanse mellom fruktighet, sødme og bitterhet, sier daglig leder i Ølakademiet, Ronja Velten.

Sommerøltesten 2020 – kategorioversikt

Sommerøltest 2020 – pils og lager - Resultater sommerøltesten 2020: Pils eller lager er ølstilene de fleste velger i sommervarmen. Den skal ha fin bitterhet og undertoner, og her er resultatene.
Sommerøltest 2020 – frukt- og surøl - Restultater sommerøltest 2020: De syrlige ølene får stadig nye venner - og hører sommeren naturlig til. Her finner du ofte gode øl med en lavere alkoholstyrke.
Sommerøltest 2020 – pale ale og IPA - Resultater sommerøltesten 2020: En frisk IPA eller pale ale er for mange definisjonen på sommer. Ofte med hint av sitrus og tropiske bær. Disse bør du velge.
Sommerøltest 2020 – andre lyse ale-er - Resultater sommerøltesten 2020: En lys ale er synonymt med sommerkvelder med sine frise undertoner av frukt og bær. Disse ale-ene bør du velge denne sommeren!
Sommerøltest 2020 – alkoholfritt øl - Resultater sommerøltesten 2020: Uansett årsak; å velge alkoholfritt øl er ikke lengre uvanlig. Dette er de beste alkoholfrie sommerølene denne sommeren.
Siste øltester fra Ølakademiet
Stor test av Trappistøl på Vinmonopolet 12 april 2024 - Trappistøl - Ølets «aller helligste» dråper kommer rett fra klostrene og kanskje snart til et glass nær deg. Vi har testet 19 ulike Trappistøl. Se karakterene!
Øl til påskemat – gode matøl til påske 25 mars 2024 - I påsken skal det nytes god mat og drikke. Hvilket øl skal du velge til den tradisjonelle påskematen? Vi gir deg noen svar!
Gode drikketips – øl og akevitt til påske 24 mars 2024 - Påsken er her og vi gir deg noen gode drikketips på øl og akevitt, som man kan nyte i solveggen etter en lang skitur.
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *