Den store sommerøltesten 2020

5
(1)
Ølakademiet har testet 74 sommerøl i år. Les hele testen her! Foto: Malene Kolstø

Årets sommerøltest teller i alt 80 påmeldte øl fra 36 norske bryggerier. 74 av disse er testet av Ølakademiet på oppdrag fra VG, hvorav seks av ølene ble strøket grunnet klare ølfeil. 

Sett testen under ett er det veldig god kvalitet i årets sommerøltest sier daglig leder Ronja Velten i Ølakademiet. To av ølene gikk helt til topps med karakteren seks og hele 15 øl fikk karakteren fem. 

Ølene er fordelt i følgende kategorier:

  • Alkoholfritt
  • Pils, lager, radler og maibock (pils og lager)
  • Hveteøl, blond, saision og tradisjonsøl (andre lyse ale-er)
  • Pale ale, IPA, Session IPA, APA, DIPA og NEIPA (pale ale og IPA
  • Surøl, Berliner Weisse, Gose og Sour Ale (frukt- og surøl)

Kvalitet og nyheter i år

En fortsatt trend i år er surøl og bruken av tilsetninger som frukt og bær i ølet. Også humlerike øl er stadig populære forteller Velten.

Vi ser også at det er en økende trend med produksjon av øl i klassene lavere alkoholstyrke. Det er også gledelig å se at Håndverksbryggeriene brygger pils og lager i større utstrekning nå enn tidligere, på lik linje med de store klassiske bryggeriene. Sekseren i pils og lager klassen gikk til Nøgne Ø, som har produsert en øl av svært god kvalitet. 

Oppfordringen i disse dager å tenke norsk og lokalt når du handler inn ditt øl, slik at sikrer de norske bryggeriene og deres mangfold avslutter Ronja Velten med. 

Poengskalaen er femdelt:

Meget god kvalitet 90-100 poeng (terningkast seks/sterk fem)
God kvalitet 80-89 poeng (terningkast fem/sterk fire)
Middels kvalitet 70-79 poeng (terningkast fire/tre)
Under middels kvalitet 60-69 poeng (terningkast to)
Bør unngås 50-59 poeng (terningkast en)

Hva er sommerøl?

Tradisjonelt sett er sommerølet lyst og friskt og de fleste av oss forbinder sommerøl med pils og lager. Slik er det nødvendigvis ikke lengre. Vi finner nå sommerøl i alle stiler og varianter. Et godt sommerøl bør være et øl som passer til sommerens matretter eller bare et øl å nyte i ferietiden. Ølet bør ha god balanse mellom fruktighet, sødme og bitterhet, sier daglig leder i Ølakademiet, Ronja Velten.

Sommerøltesten 2020 – kategorioversikt

Sommerøltest 2020 – pils og lager - Resultater sommerøltesten 2020: Pils eller lager er ølstilene de fleste velger i sommervarmen. Den skal ha fin bitterhet og undertoner, og her er resultatene.
Sommerøltest 2020 – frukt- og surøl - Restultater sommerøltest 2020: De syrlige ølene får stadig nye venner - og hører sommeren naturlig til. Her finner du ofte gode øl med en lavere alkoholstyrke.
Sommerøltest 2020 – pale ale og IPA - Resultater sommerøltesten 2020: En frisk IPA eller pale ale er for mange definisjonen på sommer. Ofte med hint av sitrus og tropiske bær. Disse bør du velge.
Sommerøltest 2020 – andre lyse ale-er - Resultater sommerøltesten 2020: En lys ale er synonymt med sommerkvelder med sine frise undertoner av frukt og bær. Disse ale-ene bør du velge denne sommeren!
Sommerøltest 2020 – alkoholfritt øl - Resultater sommerøltesten 2020: Uansett årsak; å velge alkoholfritt øl er ikke lengre uvanlig. Dette er de beste alkoholfrie sommerølene denne sommeren.
Siste øltester fra Ølakademiet
Test av 172 norske øl – sommerøltest 2021 2 juli 2021 - På oppdrag av VG har Ølakademiet testet hele 172 ulike sommerøl fra 52 norske bryggerier. Aldri før har så mange øl blitt testet i en sommerøltest hos VG. Her er oversikten over hva du bør velge i år!
Sommerøltest 2021 – Pils og lager 2 juli 2021 - Lagerøl kan også kalles undergjæret øl, det finnes flere stiler under denne kategorien, men pils er uten tvil den mest kjente. Sommer, sol og lager hører sammen.
Sommerøltest 2021 – Pale Ale, IPA og Session IPA 2 juli 2021 - For første gang er denne kategorien størst. Ølene her er overgjærede og kan by på alt fra sitrussaft, tropisk frukt og urter i aroma og smaksbildet.

Del dette med dine venner:

Hvor godt likte du dette?

Ranger det med stjerner!

Snittrangering: 5 / 5. Antall stemmer: 1

Ingen rangeringer ennå, bli den første!

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

... hva kunne vi gjort annerledes?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *