Publisert Legg igjen en kommentar

Sidertest juni 2020 – åpen klasse

Disse siderne var med i åpen klasse Foto Malene Kolstø

Sidere som ikke passet inn i noen av de øvrige stilene, er plassert i åpen klasse. Noen av disse har tyngre tanniner, som er mer vanlig i engelsk og fransk sider.


Balholm Handverkcider – Balholm

  • Norge – Sogn og Fjordane
  • 0,50 l. flaske
  • 6,0 %
  • Årgang: Ukjent
  • Syre: 7,0 g/l.
  • Sukker: 18 g/l. 
  • Epler/råstoff: Cider- og bordepler

Stil: Åpen Klasse

  • Farge og duft: Lys gyllen, klar. Lett floral, noe honning og jordtoner.
  • Smak: Ren smak av eple og stikkelsbær. Saftig med lett sødme, tørr og fint krydderpreg. 
  • Munnfølelse: Medium lengde, lette tanniner og snerp. 
  • Passer til: Fish & chips.

Vurdering: En klassisk engelsk tørr sider med veldig god smak.

85 %


Lovløs Ring 3 – Lovløs

  • Norge – Oslo
  • 0,33 l. flaske
  • 6,0 %
  • Årgang: 2019
  • Syre: 4,2 g/l.
  • Sukker: 5,5 g/l. 
  • Epler/råstoff: Hage- og villepler innenfor Ring 3 i Oslo

Stil: Åpen klasse

  • Farge og duft: Solgul, uklar. Appelsin, steinfrukt, blomster og hint av funk.
  • Smak: Grønne epler, sitrus, appelsin og urter. Crispy og tørr, med høy syre og lang ettersmak.
  • Munnfølelse: Syrlig med lang kropp.
  • Passer til: Fried chicken.

Vurdering: En sider i det syrlige hjørnet.

82 %


Sognefjord – med bitre cidereple – Balholm

  • Norge – Sogn og Fjordane
  • 0,75 l. flaske
  • 8,0 %
  • Årgang: Ukjent
  • Syre: 6,4 g/l.
  • Sukker: 18 g/l. 
  • Epler/råstoff: Bitre engelske og franske cidereplesorter

Stil: Åpen klasse

  • Farge og duft: Oransje, uklar. Plommer, svisker, rosiner, grønne urter og blomster. 
  • Smak: Ren eplesmak, steinfrukt og sviske. Veldig tørr i smaksbildet. 
  • Munnfølelse: Ingen karbonering. Tydelige tanniner og bitterhet.
  • Passer til: Fete kjøttretter.

Vurdering: For den som er glad i det bitre.

78 %


Sidertest juni 2020 – kategorioversikt

Sidertest juni 2020 – klassisk norsk sider - Klassiske norske sidere er alt fra tørre og sprudlende, til søte og alkoholrike uten karbonering. Det brukes kun lokale epler, hvor eplesmaken skal skinne frem.
Sidertest juni 2020 – sider med bær/blomster - Gårder som dyrker epler, driver ofte også med bær. Tilsatt bær kan gi en frisk og fin syrlighet til sideren, i tillegg til at man får en pen farge på drikken.
Sidertest juni 2020 – sider med humle/urter - Humle som smakstilsetning har blitt mer vanlig, ofte der tradisjonelle bitre sider-epler ikke er brukt. Også tilsetninger som krydder, urter og honning forekommer.
Sidertest juni 2020 – spontangjæret sider - Siderens svar på naturvin, hvor gjær ikke er tilsatt. Gjæres på villgjær fra skallet. Blir ofte intens og kan gi assosiasjoner til f.eks. stall og fermentert mat.
Sidertest juni 2020 – Is-sider - Is-sider er den mest konsentrerte stilen og har ofte mer alkohol. Frysedestilleres som regel og får høyt sukkerinnhold. Sødmen utlignes ved å bruke syrlige epler.
Sidertest juni 2020 – åpen klasse - Sidere som ikke passet inn i noen av de øvrige stilene, er plassert i åpen klasse. Noen av disse har tyngre tanniner, som er mer vanlig i engelsk og fransk sider.
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *