Publisert Legg igjen en kommentar

Sidertest juni 2020 – sider med bær/blomster

De beste siderne i klassen med bær og blomster Foto Malene Kolstø

Gårder som dyrker epler, driver ofte også med bær. Tilsatt bær kan gi en frisk og fin syrlighet til sideren, i tillegg til at man får en pen farge på drikken.


Egge Gård Rose – Egge Gård

  • Norge – Lier
  • 0,75 l. flaske
  • 11 %
  • Årgang: Ukjent
  • Syre: 6,0 g/l.
  • Sukker: 30 g/l.
  • Epler/råstoff: Aroma, Gravenstein, Discovery og bringebær

Stil: Smaksatt sider – frukt, bær og blomster

  • Farge og duft: Lett rød, klar. Lett sitrus, bringebær og duft fra andre friske røde bær.
  • Smak: Tydelig eplesmak dominerer smaksbildet. Bringebær og kirsebær. Smaken er syrlig, fruktig og søtlig med svært godt og naturlig saftpreg. Alkoholen er godt integrert.
  • Munnfølelse: Sprudlende med perfekt karbonering. Lang og god ettersmak.
  • Passer til: Vellagrede oster og kakebordet.

Vurdering: Et håndverk i særklasse og en kvalitetssider med kompleks ettersmak.

95 %


Attåt Sider Eple og Bringebær – Gardsbrenneriet

  • Norge – Nordfjord
  • 0,75 l. flaske
  • 6,5 %
  • Årgang: Ukjent
  • Syre: 6,0 g/l.
  • Sukker: 28 g/l.
  • Epler/råstoff: Aroma, Gravenstein, Discovery og Bringebær

Stil: Smaksatt sider – frukt, bær og blomster

  • Farge og duft: Fersken farget, klar. Modne røde bær, fruktkaramell og lett floral.
  • Smak: Epler, stikkelsbær, røde bær, rabarbra og urter.
  • Munnfølelse: God munnfølelse, saftig og sprudlende. Lett snerp. 
  • Passer til: Krabbe.

Vurdering: Veldig mange vil like denne sommerlige sideren.

88 %


Hylleblomsider 2019 – Ulvik Frukt & Cideri

  • Norge – Hardanger
  • 0,50 l. flaske
  • 7,5 %
  • Årgang: 2019
  • Syre: 7,5 g/l.
  • Sukker: 28 g/l.
  • Epler/råstoff: 90 % gravensteinsider (2018), tilsatt 10 % hylleblomst (2019).

Stil: Smaksatt sider – frukt, bær og blomster

  • Farge og duft: Lys gul, klar. Chili, blomster og floral duft.
  • Smak: Epler, pepper, honning, floral og med lette urter. Behagelig sødme, og lett tørrhet i avslutningen.
  • Munnfølelse: Lang smak av modne søte epler.
  • Passer til: BBQ

Vurdering: Et meget godt håndverk.

88 %


Cider Rosé – Lindheim Ølkompani

  • Norge – Telemark
  • 0,375 l. flaske
  • 6,5 %
  • Årgang: 2020
  • Syre: 7,0 g/l.
  • Sukker: 3,0 g/l.
  • Epler/råstoff: Aroma, Discovery, Dolgo, tilsatt bringebær

Stil: Smaksatt sider – frukt, bær og blomster

  • Farge og duft: Rosa, klar. Tydelig preg av røde bær, kirsebær, moreller og blomster. Funky.
  • Smak: Godt eplepreg, røde bær, sitron og gjær. Fruktig og syrlig. Lett tørr. Bærer preg av fatlagring.
  • Munnfølelse: Lang kropp, med fint syrenivå og noe snerp.
  • Passer til: Geitost, hummer, eller lyst kjøtt med sødmefylt tilbehør.

Vurdering: En meget god og kompleks sider.

87 %


Egge Rosesider – Egge Gård

  • Norge – Lier
  • 0,33 l. flaske
  • 4,7 %
  • Årgang: 2019
  • Syre: Ukjent
  • Sukker: 80 g/l.
  • Epler/råstoff: Aroma og Gravenstein, samt bringebær.

Stil: Smaksatt sider – frukt, bær og blomster

  • Farge og duft: Lett rosa, tåke. Bringebær, røde bær og lett floral.
  • Smak: Epler, sitron og naturlig bringebærpreg. Syrlig og frisk med lett sødme.
  • Munnfølelse: Lett perlende, medium lengde.
  • Passer til: Aperitiff og norske søte jordbær.

Vurdering: Et god sider mange vil like.

83 %


Tall Ship Hula Girl – Fjordfolk Mikrobryggeri

  • Norge – Sandefjord
  • 0,50 l. boks
  • 4,7 %
  • Årgang: 2020
  • Syre: Ukjent
  • Sukker: 10 g/l.
  • Epler/råstoff: Aroma og pasjonsfrukt.

Stil: Smaksatt sider – frukt, bær og blomster

  • Farge og duft: Lys, klar. Modne epler, sitrus og floral duft.
  • Smak: Honning, sitrus og stikkelsbær. Friskt preg med syrlig ettersmak.
  • Munnfølelse: Lang kropp med tørr munnfølelse.  
  • Passer til: Hvit fisk, reker og aioli.

Vurdering: En syrlig sider som passer best til mat.

82 %


Edel Rosèsider – Åkre Gard

  • Norge – Hardanger
  • 0,75 l. flaske
  • 6,5 %
  • Årgang: 2019
  • Syre: 7,3 g/l.
  • Sukker: 20 g/l.
  • Epler/råstoff: Gravenstein, Summerred, Aroma og Discovery, tilsatt Glen Ample Bringebær

Stil: Smaksatt sider – frukt, bær og blomster

  • Farge og duft: Rosa, klar. Mandel, røde bær og epler. 
  • Smak: Røde ferske epler og bær. Lett sitruspreget syrlighet.
  • Munnfølelse: Flott karbonert med behagelig munnfølelse.
  • Passer til: Aperitiff.

Vurdering: En saftig og interessant sider.

80 %


Handverkcider med Bær – Balholm

  • Norge – Sogn og Fjordane
  • 0,33 l. flaske
  • 5,0 %
  • Årgang: Ukjent
  • Syre: 7,0 g/l.
  • Sukker: 19 g/l.
  • Epler/råstoff: Eple, bringebær, rips og rabarbra

Stil: Smaksatt sider – frukt, bær og blomster

  • Farge og duft: Mørk rosa, klar. Modne røde bær, kirsebær og vanilje.
  • Smak: Røde bær og rabarbra. Syrlig, fruktig og tørr i ettersmaken.
  • Munnfølelse: En fyldig sider med mye kropp.
  • Passer til: Søte desserter av krem eller frukt. 

Vurdering: En god sider med fint preg av bær.

80 %


Attåt sider eple, jordbær og rabarbra – Gardsbrenneriet

  • Norge – Nordfjord
  • 0,50 l. boks
  • 5,0 %
  • Årgang: Ukjent
  • Syre: 4,6 g/l.
  • Sukker: 20 g/l.
  • Epler/råstoff: Aroma, Gravenstein, Discovery, jordbær og rabarbra

Stil: Smaksatt sider – frukt, bær og blomster

  • Farge og duft: Fersken farget, klar. Søtlig duft, jordbær, karamell og nype.
  • Smak: Jordbær, lett honning, karamell og sitron. Syrlig og lett tørrhet i avslutningen.
  • Munnfølelse: Medium lengde, mye kullsyre.
  • Passer til: Aperitiff.

Vurdering: En enkel bærpreget sider.

77 %


Fjellskrent – Hardangergutane

  • Norge – Hardanger
  • 0,75 l. flaske
  • 10 %
  • Årgang: 2019
  • Syre: Ukjent 8,1 g/l.
  • Sukker: 13 g/l.
  • Epler/råstoff: Discovery, Summerred og solbær

Stil: Smaksatt sider – frukt, bær og blomster

  • Farge og duft: Rosa rød, klar. Røde bær, bjørnebær, vanilje og smørbukk.
  • Smak: Syrlige røde- og mørke bær, rabarbra og urter. Lett snerp. Noe ubalanse.
  • Munnfølelse: Kort og enkel munnfølelse.
  • Passer til: And.

Vurdering: En sider som mangler balanse i smaksbildet.

74 %


Hardanger Sider med jordbær – Hardanger Saft og Siderfabrikk

  • Norge – Hardanger
  • 0,75 l. flaske
  • 6,4 %
  • Årgang: 2019
  • Syre: 6,0 g/l.
  • Sukker: 27 g/l.
  • Epler/råstoff: Gravenstein, Aroma, Discovery og jordbær

Stil: Smaksatt sider – frukt, bær og blomster

  • Farge og duft: Lett rosa farge, uklar. Markjordbær, vanilje og floral.  
  • Smak: Jordbær, urter og nype. Saftig preg, noe kunstig. Tørr i ettersmaken.
  • Munnfølelse: Lett perlende og kort, noe snerp.
  • Passer til: Jordbær og fløte.

Vurdering: For den som er glad i jordbær.

74 %


Hardangerdraum – Hardanger Saft og Siderfabrikk

  • Norge – Hardanger
  • 0,75 l. flaske
  • 9,6 %
  • Årgang: 2018
  • Syre: 6,0 g/l.
  • Sukker: 26 g/l.
  • Epler/råstoff: Discovery, Gravenstein, Aroma og moreller

Stil: Smaksatt sider – frukt, bær og blomster

  • Farge og duft: Rødbrun, klar. Kirsebær og vanilje. Henger god i glasset.
  • Smak: Nype, modne epler, plommer og moreller. Søt, med lett eikepreg og høy alkohol. Noe ubalanse i smaksbildet.
  • Munnfølelse: Alkoholsterk med lang munnfølelse.
  • Passer til: Marsipankake.

Vurdering: En sider med litt for sterkt alkoholpreg.

73 %


Sidertest juni 2020 – kategorioversikt

Sidertest juni 2020 – klassisk norsk sider - Klassiske norske sidere er alt fra tørre og sprudlende, til søte og alkoholrike uten karbonering. Det brukes kun lokale epler, hvor eplesmaken skal skinne frem.
Sidertest juni 2020 – sider med bær/blomster - Gårder som dyrker epler, driver ofte også med bær. Tilsatt bær kan gi en frisk og fin syrlighet til sideren, i tillegg til at man får en pen farge på drikken.
Sidertest juni 2020 – sider med humle/urter - Humle som smakstilsetning har blitt mer vanlig, ofte der tradisjonelle bitre sider-epler ikke er brukt. Også tilsetninger som krydder, urter og honning forekommer.
Sidertest juni 2020 – spontangjæret sider - Siderens svar på naturvin, hvor gjær ikke er tilsatt. Gjæres på villgjær fra skallet. Blir ofte intens og kan gi assosiasjoner til f.eks. stall og fermentert mat.
Sidertest juni 2020 – Is-sider - Is-sider er den mest konsentrerte stilen og har ofte mer alkohol. Frysedestilleres som regel og får høyt sukkerinnhold. Sødmen utlignes ved å bruke syrlige epler.
Sidertest juni 2020 – åpen klasse - Sidere som ikke passet inn i noen av de øvrige stilene, er plassert i åpen klasse. Noen av disse har tyngre tanniner, som er mer vanlig i engelsk og fransk sider.
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *