Publisert Legg igjen en kommentar

Sidertest juni 2020 – sider med humle/urter

Disse siderne ble bedømt i klassen smaksatt sider Foto Malene Kolstø

Humle som smakstilsetning har blitt mer vanlig, ofte der tradisjonelle bitre sider-epler ikke er brukt. Også tilsetninger som krydder, urter og honning forekommer.


Humlepung – Aga Sideri

  • Norge – Hardanger
  • 0,75 l. flaske
  • 7,0 %
  • Årgang: 2020
  • Syre: 6,8 g/l.
  • Sukker: 20 g/l.
  • Epler/råstoff: Aroma, Discovery, Summerred og humle

Stil: Smaksatt sider – krydder, urter, honning, humle

  • Farge og duft: Lys, klar. Frisk duft av epler, rosebusk, sitrusfrukt og urter.
  • Smak: Fint og rent preg av epler. Lett syrlig, med god sødme. Lett tørr, hint av bitterhet.
  • Munnfølelse: God balanse med fint kullsyrenivå.
  • Passer til: Kylling og svin, eller som allround.

Vurdering: En balansert og meget god sider som gir mersmak.

91 %


Handverkcider med humle – Balholm

  • Norge – Sogn og Fjordane
  • 0,50 l. flaske
  • 6,0 %
  • Årgang: 2019
  • Syre: 5,5 g/l.
  • Sukker: 18 g/l.
  • Epler/råstoff: Epler og humle.

Stil: Smaksatt sider – krydder, urter, honning, humle

  • Farge og duft: Lys klar, fine bobler. Lett floral og mineralsk. 
  • Smak: Lett tropisk smak, sitrus, urter, med fint saftig preg,
  • Munnfølelse: Fin fylde, noe kort munnfølelse.
  • Passer til: Drikkesider.

Vurdering: En sider med gode smaker.

78 %


Tall Ship Hold Fast – Fjordfolk Mikrobryggeri

  • Norge – Sandefjord
  • 0,50 l. boks
  • 5,8 %
  • Årgang: 2020
  • Syre: Ukjent
  • Sukker: 5,0 g/l.
  • Epler/råstoff: Aroma og humle.

Stil: Smaksatt sider – krydder, urter, honning, humle

  • Farge og duft: Lys gul, nesten klar. Tropisk, floral duft og lette urter.
  • Smak: Gule epler, sitron, pepper og lette bærtoner. Tørr.
  • Munnfølelse: Enkel, med lett bitter avslutning.
  • Passer til: Drikkesider.

Vurdering: En frisk sider i sommervarmen.

78 %


Sidertest juni 2020 – kategorioversikt

Sidertest juni 2020 – klassisk norsk sider - Klassiske norske sidere er alt fra tørre og sprudlende, til søte og alkoholrike uten karbonering. Det brukes kun lokale epler, hvor eplesmaken skal skinne frem.
Sidertest juni 2020 – sider med bær/blomster - Gårder som dyrker epler, driver ofte også med bær. Tilsatt bær kan gi en frisk og fin syrlighet til sideren, i tillegg til at man får en pen farge på drikken.
Sidertest juni 2020 – sider med humle/urter - Humle som smakstilsetning har blitt mer vanlig, ofte der tradisjonelle bitre sider-epler ikke er brukt. Også tilsetninger som krydder, urter og honning forekommer.
Sidertest juni 2020 – spontangjæret sider - Siderens svar på naturvin, hvor gjær ikke er tilsatt. Gjæres på villgjær fra skallet. Blir ofte intens og kan gi assosiasjoner til f.eks. stall og fermentert mat.
Sidertest juni 2020 – Is-sider - Is-sider er den mest konsentrerte stilen og har ofte mer alkohol. Frysedestilleres som regel og får høyt sukkerinnhold. Sødmen utlignes ved å bruke syrlige epler.
Sidertest juni 2020 – åpen klasse - Sidere som ikke passet inn i noen av de øvrige stilene, er plassert i åpen klasse. Noen av disse har tyngre tanniner, som er mer vanlig i engelsk og fransk sider.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *