Sidertest juni 2020 – spontangjæret sider

0
(0)
Disse var våre favoritter i klassen spontangjæret sider. Foto: Malene Kolstø

Siderens svar på naturvin, hvor gjær ikke er tilsatt. Gjæres på villgjær fra skallet. Blir ofte intens og kan gi assosiasjoner til f.eks. stall og fermentert mat.


Spinnvill – NeRø Frukt og Sider

  • Norge – Telemark
  • 0,75 l. flaske
  • 9,0 %
  • Årgang: 2019
  • Syre: Ukjent
  • Sukker: 21 g/l. 
  • Epler/råstoff: Discovery

Stil: Spontangjæret Sider

  • Farge og duft: Lys, klar. Frisk steinfrukt og sitrus. Noe tropisk, blomster og lett floral. God duft. 
  • Smak: Ren og saftig eplesmak. Fersken, steinfrukt, urter og lett tropisk. God sødme, med godt integrert alkohol. Behagelig og balansert ettersmak av epler.
  • Munnfølelse: Lett perlende med lang kropp.
  • Passer til: Sjømat og harde salte oster.

Vurdering: En særs god sider med lang og tydelig eplesmak.

95%

Skarbø Sider Prinsareple – Skarbø Gard

  • Norge – Sunnmøre
  • 0,75 l. flaske
  • 8,0 %
  • Årgang: 2019
  • Syre: 8,8 g/l.
  • Sukker: 26,6 g/l. 
  • Epler/råstoff: Prinsar

Stil: Spontangjæret Sider

  • Farge og duft: Lys, klar. Rabarbra, nyplukket epler, sitrus, grønne bær og mineralsk.
  • Smak: Epler, urter og sitrus. Tørr og floral. Syrlig, rund og fyldig, med lang og god ettersmak. Naturlig smaksprofil.
  • Munnfølelse: Perlende, med fin karbonering. God lengde og munnfølelse. 
  • Passer til: Spekeskinke.

Vurdering: En flott sider med ren smaksprofil.

26%

Haslum – Mold Sider

  • Norge – Oslo
  • 0,75 l. flaske
  • 7,0 %
  • Årgang: 2020
  • Syre: 5,0 g/l.
  • Sukker: 5,0 g/l.
  • Epler/råstoff: Ulike eple-/pæresorter fra frukthager i Oslo og Bærum

Stil: Spontangjæret Sider

  • Farge og duft: Strågul, uklar. Sitrus, grønne epler, steinfrukt og druer. Funky.
  • Smak: Epler, stikkelsbær, sitron, urter og krydder, Syrlig, frisk og funky. Lett tørrhet i smaken.
  • Munnfølelse: Medium lengde.
  • Passer til: Kamskjell.

Vurdering: En frisk, god og lett syrlig sider.

83%

Skarbø Sider Petrine – Skarbø Gard

  • Norge – Sunnmøre
  • 0,75 l. flaske
  • 8,0 %
  • Årgang: 2019
  • Syre: Ukjent
  • Sukker: 28 g/l. 
  • Epler/råstoff: Petrine

Stil: Spontangjæret Sider

  • Farge og duft: Lys gyllen, klar. Overmoden frukt, banan, honning og blomster. 
  • Smak: Epler, sitrus, honningmelon og gjær. Crispy, syrlig, fruktig og floral.
  • Munnfølelse: Sprudlende med lang og god ettersmak.
  • Passer til: Spekeskinke med honningmelon.

Vurdering: En sider med fin syre i avslutningen.

83%

Gaustad – Mold Gaustad

  • Norge – Oslo
  • 0,75 l. flaske
  • 7,0 %
  • Årgang: 2020
  • Syre: 5,0 g/l.
  • Sukker: 5,0 g/l.
  • Epler/råstoff: Ulike eplesorter fra frukthager i Oslo og Ildkvede fra Gaustad sjukehus

Stil: Spontangjæret Sider

  • Farge og duft: Lys gul, tåke. Gjærbakst, vanilje, mandler, krydderkake og urter.
  • Smak: Syrlige epler, bakst, krydderpreg, sitrus og urter. Frisk og syrlig.
  • Munnfølelse: Enkel munnfølelse.
  • Passer til: Sommerkoteletter eller som drikkesider.

Vurdering: Leskende i sommervarmen.

78%

Flytende solskinn 2018 – Solhøi cider

  • Norge – Oslo
  • 0,75 l. flaske
  • 7,5 %
  • Årgang: 2018
  • Syre: 5,0 g/l.
  • Sukker: 0,0 g/l.
  • Epler/råstoff: Aroma, Santana og pollineringsepler

Stil: Spontangjæret Sider

  • Farge og duft: Lys gul, tåke. Sitrus, brennesle og urter. Floral, funky og fruktig duft.
  • Smak: Epler, sure grønne bær, urter og pepper. Krydret med noe jordpreg. Frisk og fruktig. Tørr i ettersmaken.
  • Munnfølelse: God karbonering, medium lengde. 
  • Passer til: Hvit fisk.

Vurdering: En enkel og god sider.

77%

Dolgo, The Littlest Apple – Lindheim Ølkompani

  • Norge – Telemark
  • 0,75 l. flaske
  • 7,5 %
  • Årgang: 2020
  • Syre: 8,0 g/l.
  • Sukker: 3,0 g/l.
  • Epler/råstoff: 100% Dolgo (bestøvningseple)

Stil: Spontangjæret Sider

  • Farge og duft: Lys gul, tåke. Duft fra bær, floral. 
  • Smak: Modne epler, rabarbra, sitrus og sure bær. Syrlig med funky noter.
  • Munnfølelse: Syre dominerer ettersmaken. 
  • Passer til: Fet grillmat som kontrast.

Vurdering: En sider med mye syre i smaksbildet.

76%

Ryenberget – Mold Sider

  • Norge – Oslo
  • 0,75 l. flaske
  • 7,0 %
  • Årgang: 2020
  • Syre: 5,0 g/l.
  • Sukker: 5,0 g/l.
  • Epler/råstoff: Ulike eplesorter fra frukthager i Oslo

Stil: Spontangjæret Sider

  • Farge og duft: Lys gul, tåke. Honning, urter og steinfrukt. Lett floral og funky.
  • Smak: Lett eple, rabarbra, floral, mineralsk og tørr.
  • Munnfølelse: Noe vandig og kort i ettersmaken.
  • Passer til: Drikkesider eller som aperitiff.

Vurdering: En god, enkel og nøytral sider.

75%

Sidertest juni 2020 – kategorioversikt

Sidertest juni 2020 – klassisk norsk sider - Klassiske norske sidere er alt fra tørre og sprudlende, til søte og alkoholrike uten karbonering. Det brukes kun lokale epler, hvor eplesmaken skal skinne frem.
Sidertest juni 2020 – sider med bær/blomster - Gårder som dyrker epler, driver ofte også med bær. Tilsatt bær kan gi en frisk og fin syrlighet til sideren, i tillegg til at man får en pen farge på drikken.
Sidertest juni 2020 – sider med humle/urter - Humle som smakstilsetning har blitt mer vanlig, ofte der tradisjonelle bitre sider-epler ikke er brukt. Også tilsetninger som krydder, urter og honning forekommer.
Sidertest juni 2020 – spontangjæret sider - Siderens svar på naturvin, hvor gjær ikke er tilsatt. Gjæres på villgjær fra skallet. Blir ofte intens og kan gi assosiasjoner til f.eks. stall og fermentert mat.
Sidertest juni 2020 – Is-sider - Is-sider er den mest konsentrerte stilen og har ofte mer alkohol. Frysedestilleres som regel og får høyt sukkerinnhold. Sødmen utlignes ved å bruke syrlige epler.
Sidertest juni 2020 – åpen klasse - Sidere som ikke passet inn i noen av de øvrige stilene, er plassert i åpen klasse. Noen av disse har tyngre tanniner, som er mer vanlig i engelsk og fransk sider.

Del dette med dine venner:

Hvor godt likte du dette?

Ranger det med stjerner!

Snittrangering: 0 / 5. Antall stemmer: 0

Ingen rangeringer ennå, bli den første!

Siden du likte dette ...

Følg oss for lignende saker!

Beklager at innlegget ikke falt i smak.

Hjelp oss å bli bedre ...

... hva kunne vi gjort annerledes?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *