

Is-sider er den mest konsentrerte stilen og har ofte mer alkohol. Frysedestilleres som regel og får høyt sukkerinnhold. Sødmen utlignes ved å bruke syrlige epler.

Edel Is-Sider – Åkre Gård
- Norge – Hardanger
- 0,375 l. flaske
- 10 %
- Årgang: 2019
- Syre: 20 g/l.
- Sukker: 215 g/l.
- Epler/råstoff: Aroma og Discovery
Stil: Is-Sider
- Farge og duft: Mørk kobber, klar. Innkokt eplejuice, røde bær, fruktsirup, toffee, og karamell.
- Smak: Modne søte epler, svisker, rosiner og karamell. Fin søtlig eplesmak med fin syre. Fruktig, rik, balansert og varmende.
- Munnfølelse: Lang, med svært god balanse.
- Passer til: Blåmuggost, dessert eller som avec.
Vurdering: En kompleks, balansert og svært god sider. Flytende lykke.

Egge Gård Iseple – Egge Gård
- Norge – Lier
- 0,375 l. flaske
- 10 %
- Årgang: 2014
- Syre: 27 g/l.
- Sukker: 250 g/l.
- Epler/råstoff: Aroma og Gravenstein
Stil: Is-Sider
- Farge og duft: Lys brun, klar. Modne epler, stikkelsbær, mørke bær, karamell og vinøse toner.
- Smak: Tydelig eplesmak, plommer, moden frukt og karamell. Fruktig, med balansert sødme. Frisk syrlighet og vinøs.
- Munnfølelse: Balansert, lang og god ettersmak.
- Passer til: Karamellpudding eller sjokoladefondant.
Vurdering: En kompleks, fruktig og svært god dessertsider.
Sidertest juni 2020 – kategorioversikt
Sidertest juni 2020 – klassisk norsk sider - Klassiske norske sidere er alt fra tørre og sprudlende, til søte og alkoholrike uten karbonering. Det brukes kun lokale epler, hvor eplesmaken skal skinne frem.
Sidertest juni 2020 – sider med bær/blomster - Gårder som dyrker epler, driver ofte også med bær. Tilsatt bær kan gi en frisk og fin syrlighet til sideren, i tillegg til at man får en pen farge på drikken.
Sidertest juni 2020 – sider med humle/urter - Humle som smakstilsetning har blitt mer vanlig, ofte der tradisjonelle bitre sider-epler ikke er brukt. Også tilsetninger som krydder, urter og honning forekommer.
Sidertest juni 2020 – spontangjæret sider - Siderens svar på naturvin, hvor gjær ikke er tilsatt. Gjæres på villgjær fra skallet. Blir ofte intens og kan gi assosiasjoner til f.eks. stall og fermentert mat.
Sidertest juni 2020 – Is-sider - Is-sider er den mest konsentrerte stilen og har ofte mer alkohol. Frysedestilleres som regel og får høyt sukkerinnhold. Sødmen utlignes ved å bruke syrlige epler.
Sidertest juni 2020 – åpen klasse - Sidere som ikke passet inn i noen av de øvrige stilene, er plassert i åpen klasse. Noen av disse har tyngre tanniner, som er mer vanlig i engelsk og fransk sider.