Publisert Legg igjen en kommentar

Sidertest juni 2020 – Is-sider

Kun to sidere er vurdert i denne kategorien til gjengjeld er de svært gode Foto Malene Kolstø

Is-sider er den mest konsentrerte stilen og har ofte mer alkohol. Frysedestilleres som regel og får høyt sukkerinnhold. Sødmen utlignes ved å bruke syrlige epler.


Edel Is-Sider – Åkre Gård

  • Norge – Hardanger
  • 0,375 l. flaske
  • 10 %
  • Årgang: 2019
  • Syre: 20 g/l.
  • Sukker: 215 g/l.
  • Epler/råstoff: Aroma og Discovery

Stil: Is-Sider

  • Farge og duft: Mørk kobber, klar. Innkokt eplejuice, røde bær, fruktsirup, toffee, og karamell.
  • Smak: Modne søte epler, svisker, rosiner og karamell. Fin søtlig eplesmak med fin syre. Fruktig, rik, balansert og varmende. 
  • Munnfølelse: Lang, med svært god balanse.
  • Passer til: Blåmuggost, dessert eller som avec.

Vurdering: En kompleks, balansert og svært god sider. Flytende lykke.

98 %


Egge Gård Iseple – Egge Gård

  • Norge – Lier
  • 0,375 l. flaske
  • 10 %
  • Årgang: 2014
  • Syre: 27 g/l.
  • Sukker: 250 g/l.
  • Epler/råstoff: Aroma og Gravenstein

Stil: Is-Sider

  • Farge og duft: Lys brun, klar. Modne epler, stikkelsbær, mørke bær, karamell og vinøse toner.
  • Smak: Tydelig eplesmak, plommer, moden frukt og karamell. Fruktig, med balansert sødme. Frisk syrlighet og vinøs.
  • Munnfølelse: Balansert, lang og god ettersmak.
  • Passer til: Karamellpudding eller sjokoladefondant.

Vurdering: En kompleks, fruktig og svært god dessertsider.

90 %


Sidertest juni 2020 – kategorioversikt

Sidertest juni 2020 – klassisk norsk sider - Klassiske norske sidere er alt fra tørre og sprudlende, til søte og alkoholrike uten karbonering. Det brukes kun lokale epler, hvor eplesmaken skal skinne frem.
Sidertest juni 2020 – sider med bær/blomster - Gårder som dyrker epler, driver ofte også med bær. Tilsatt bær kan gi en frisk og fin syrlighet til sideren, i tillegg til at man får en pen farge på drikken.
Sidertest juni 2020 – sider med humle/urter - Humle som smakstilsetning har blitt mer vanlig, ofte der tradisjonelle bitre sider-epler ikke er brukt. Også tilsetninger som krydder, urter og honning forekommer.
Sidertest juni 2020 – spontangjæret sider - Siderens svar på naturvin, hvor gjær ikke er tilsatt. Gjæres på villgjær fra skallet. Blir ofte intens og kan gi assosiasjoner til f.eks. stall og fermentert mat.
Sidertest juni 2020 – Is-sider - Is-sider er den mest konsentrerte stilen og har ofte mer alkohol. Frysedestilleres som regel og får høyt sukkerinnhold. Sødmen utlignes ved å bruke syrlige epler.
Sidertest juni 2020 – åpen klasse - Sidere som ikke passet inn i noen av de øvrige stilene, er plassert i åpen klasse. Noen av disse har tyngre tanniner, som er mer vanlig i engelsk og fransk sider.
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *