Publisert Legg igjen en kommentar

Eske Bille-prisen 2023 er utdelt

Utdeling av Eske bille prisen 2023.
Utdeling av Eske bille prisen 2023.
Fra venstre Halvor Heuch Anora prisutdelerne Elisabeth Gjestland president i Norske Akevitters Venner Egil Ertresvaag president i Norske Akevitters Venner region Bergenhus prisvinner Anne Lise Mellbye og kommandør Erik Alf Bøe kommandant på Bergenhus festning Foto Lars Ole Ørjasæter

Årets vinner av Eske Bille-prisen 2023 er Anne-Lise Mellbye. Hun mottok prisen i ærverdige Håkonshallen på Bergenhus festning i dag 13.april – på selveste akevittens dag.

Anne-Lise Mellbye har brukt store deler av livet på å fremme norsk mat og norsk akevitt. Dette har hun gjort både i form av foredrag, bøker og arrangementer, som prosjektleder for Norges deltakelse på Internationale Grüne Woche i Berlin, og med en sterk stemme i den norske offentligheten.

Prisvinneren er en av initiativtakerne til Norske Akevitters Venner, og som foreningens første president, har hun lagt grunnlaget for en folkebevegelse med ett mål for øyet: Å bevare og videreutvikle den norske mat- og drikkekulturen. Hun har, siden stiftelsen i 1999, engasjert seg høyt og lavt og i alle deler av landet, for å spre kunnskap, kjærlighet og glede rundt de norske akevittene.

I juryens begrunnelse står det at Mellbye i over 20 år har vært en samlende kraft i Norske Akevitters Venner. I tillegg til å ha vært med på å bygge opp foreningen, har hun bidratt sterkt til fornying av den, også etter hun gikk av som president. Hun er fremdeles aktiv som foredragsholder og som inspirator og motivator for alle som vil tale den norske akevittens sak.

Anne-Lise har bestandig vært opptatt av akevitt i kombinasjon med mat og matkultur. Dette har nok også gjort mye for den norske matkulturen, og bidratt til hvordan vi ser på norsk mat og drikke som en helhet. Alle venner av norsk matkultur har mye å takke årets vinner for, sier Elisabeth Gjestland, president i Norske Akevitters Venner.

Hedres i Håkonshallen

Arrangør for Eske Bille-prisen er Norske Akevitters Venner, i samarbeid med Anora og Bergenshus kommandantskap. Prisen for 2023 ble delt ut 13. april i Håkonshallen av kommandanten på Bergenhus festning og Anora.

Dette er femte året Eske Bille-prisen deles ut. Den første gikk til skuespilleren Gotmar Rustad i 2019, mens «Fyrvokter» Gunnar Moreite, som etablerte og drev Fyret Mat & Drikke i Oslo vant i 2020. I 2021 mottok den anerkjente bartenderen Anne Hagen Maurseth prisen, mens vinner av Eske Bille-prisen 2022 var Nina Margrethe Bøhnsdalen.

Moderne pris med 490 års historie

Den danske adelsmannen Eske Bille var høvedsmann på Bergenhus. Eske Bille-prisen er innstiftet av Directionen for Bergens Aquavitens Fremme og skal deles ut hvert år fram mot 2031 – på femhundreårsdagen for Eske Billes brev til erkebiskop Olav Engelbrektsson i Nidaros. Brevet inneholdt den første omtalen vi har av akevitt i Norge.

Les også: Akevittens dag – Norske dråper i glasset

Brennevinsproduksjon ble raskt populært og spredde seg over hele landet i tiden etter 1531. Tidlig på 1800-tallet ble det anslått at det knapt var en gård på Hedmarken som ikke hadde egen produksjon. Med etableringen av de kjente destilleriene Lysholm, Opland, Simers og Løiten utover 1800-tallet begynte kvaliteten på norsk brennevin å stige for alvor, og siden den gang har Norge vært verdens største produsent av akevitt. Fremdeles med lokal produksjon basert på norske poteter og norsk karve. Vinmonopolet selger i dag 341 forskjellige typer akevitt, og Gammel Opland er Norges mest populære.

Vi gratulerer Anne-Lise Mellbye med den gjeve prisen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *