Publisert Legg igjen en kommentar

Topp 5 – De mest solgte akevittene på polet

Her er de fem mest solgte akevittene på polet i 2022.

Norsk akevitt har hatt formidabel vekst i antall produkter. I dag teller vi over 400 produkter på Vinmonopolet. Her er de fem mest solgte helårsakevittene.

Norsk akevitt har vind i seilene, skal vi tro antall produkter på Vinmonopolet. De siste årene har utvalget bare blitt større og større. I dag finnes det i alt 437 akevitter på Vinmonopolet, hvorav 401 av disse er norske.

5 bestselgere på polet

Vinmonopolet sine salgstall for 2022 ble sluppet tidligere i år og Ølakademiet har sett nærmere på bestselgerlisten for norsk akevitt. Fem helårsprodukter skiller seg ut og disse solgte samlet over en halv million liter i 2022.

På topp fem listen finner vi følgende produkter:

  1. Gammel Opland – 224 126 liter
  2. Akevitt Spesial – 141 123 liter
  3. Løiten Linie – 77 375 liter
  4. Arvesølvet Aquavit – 40 369 liter
  5. Fru Lysholm Aquavit – 33 099 liter

I 2022 ble det solgt over 1,59 millioner liter norsk akevitt på norske polutsalg, men det slår ikke rekordåret i 2021, da akevittsalget var på over 1,9 millioner liter.

Se også: Akevittens dag er 13. april – Norske dråper i glasset

Akevitt året rundt – også om sommeren

I fjor sommer var det i salg et tjuetalls norske sommerakevitter på vinmonopolet. Løiten Sommer Aquavit solgte alene over 130 00 liter.

Det er et gledelig tegn at det også lages og selges akevitt for den lyse årstiden, sier salg- og markedssjef i Ølakademiet, Jørn Tore Persen – som hilser sommerakevittene i år velkommen!

En sommerakevitt for meg bør være lys og ha noe lavere alkoholinnhold enn jule- og tradisjonsakevittene. Akevitten bør ha et lett krydderpreg og smaken av sommer, gjerne med sitrus og dill som ingrediens. Disse akevittene passer godt til fisk og skalldyr som vi spiser mye av i sommerhalvåret.

Akevitt er et av fagområdene til Ølakademiet og vi ønsker å spre det glade budskap om norsk akevitt; spesielt om historien, smaken og bruksområdene. Det er gledelig å se at interessen rundt akevitt er økende, og at vi ser stadig flere på vårt øl og akevittkurs forteller han.

I år vil Ølakademiet for første gang teste sommerakevitt, og selvsagt sette matanbefalinger til akevittene. Forhåpentligvis er det mye godt i vente, så det er bare å glede seg til sommeren sier Persen avslutningsvis.

Se også: Test av akevitt – Beste juleakevitt 2022

Bruksområder for norsk akevitt

Akevitt passer ikke bare til julemat, men også til mat som vi spiser året rundt. Bruksområdet er større og stadig flere får opp øynene for den norske drikken. Akevitt kan også brukes til cocktails, aperitiff eller som avec.

Har du prøvd denne? Cocktailen – Churchill


Gode gavetips til bursdager
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *