Publisert Legg igjen en kommentar

Akevittens dag – Norske dråper i glasset

Akevittens dag er 13. april. Bli med på feiringen med Ølakademiet!

13. april er det akevittens dag. På denne dag hever vi glasset med edle norske dråper og feirer at akevitten er 493 år.

Akevitt er Norges og Skandinavias nasjonalbrennevin og de edle dråper har lang historie. 13. april er det akevittens dag og du kan lære mer om smaken, produksjon og historien hos Ølakademiet.

Bli med på feiringen av akevittens dag! Øl og akevittsmaking 13. april!

Opprinnelsen – akevittens far og den ekte linjeakevitten

Året er 1531 og et brev fra Bergenhus festning til Nidaros, markerte starten på tradisjonen til norsk akevitt.  

Den første skriftlige dokumentasjonen av norsk akevitt i Norge er datert 13. april 1531. Da sender Høvedsmann Eske Bille på Bergenhus en pakke til Trondheim og erkebiskop Olav Engelbrektson, der han skrev:

«Kjære Herre, verdige Eders nåde vite at jeg sender Eders nåde noget vatn med Jonn Teiste, som kalles Aqua vitae og hjelper samme vatn for alle hånde krantdom som et menneske kan ha innvortes».

Forsendelsen inneholdt livets vann eller akevitt, som man trodde skulle kurere all sykdom. Akevitten var nok ikke laget av potet som i dag, men av korn. Akevitten inneholdt sannsynlig uttrekk fra medisinplanter som karve og anis.  

Akevittens far – Christopher Hammer

Flere personer har gjort seg bemerket i historien, blant annet avholdsmannen Christopher Hammer. Han lærte norske bønder å brenne hjemme. Sent på 1700-tallet skrev han flere bøker om selvberging og hvordan bøndene skulle produsere brennevin. Av den grunn blir Hammer kalt “akevittens far”.

Den ekte linjeakevitten

Jørgen B. Lysholm har æren for linjeakevitten. Han grunnla en brenneri- og destillasjonsforretning i Trondheim i 1821.

Lysholm Linie Aquavit oppstod etter at en klippfiskimportør i Brasil gikk konkurs. Akevitten ble returnert til Trondheim. For å dekke inn frakten, ble akevitten markedsført som verdens beste akevitt, «der hadde passered Linien 2 ganger».

Reisen med temperatursvingninger og bølgebevegelser resulterte i en unik, god og fyldig smak. Verdens mest solgte akevitt var «oppfunnet». Den første dokumenterte kommersielle akevittforsendelse over Linien var med skonnerten Nordstjernen, ført av kaptein Marstrander tur/retur Rio de Janerio i 1842.

Hva er norsk akevitt?

Akevitt er et aromatisert brennevin på linje med gin og genever. Man bruker et nøytralt basebrennevin laget av minimum 95 % norsk poteter, som smaksettes med ulike kryddere. EU-regler krever at karve og/eller dill skal være hovedkrydderne.

Norsk akevitt må også være modnet på fat. Modningstiden varierer ut fra fatets volum. Små fat gir mer smak til akevitten, da det er mer kontakt mellom fatet og væsken enn i større fat.

Se også: Test av norsk akevitt – bestselgere Polet


Øl og akevittsmaking

Har du prøvd denne? Akevitt Negroni – En annerledes twist

Stort utvalg av akevitt på Vinmonopolet

I dag finnes det nær 400 akevitter på Vinmonopolet, der majoriteten av disse akevittene er norske. Mye av akevittsalget skjer rundt juletider, men det lages og nytes akevitt året rundt. Akevitt kan brukes til alle typer mat, men også til cocktails, aperitiff eller som avec. I 2023 ble det solgt rundt 1,5 million liter norsk akevitt på norske polutsalg.

Kilde: Norske Akevitters Venner og Vinmonopolet.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *