Publisert Legg igjen en kommentar

Akevitt-entusiast vant Eske Bille-prisen

Årets vinner av Eske Bille-Prisen 2024.
Årets vinner av Eske Bille-Prisen 2024.
Vinner av Eske Bille prisen 2024 er Hans Ingi Råheim Tryggvason Foto Lars Ole Ørjasæter

Årets vinner av Eske Bille-prisen 2024 er Hans Ingi Råheim Tryggvason, en akevitt-entusiast som brenner for å formidle kunnskap om nasjonalbrennevinet.

Juryen til Eske Bille-prisen fremhever Tryggvason som en kreativ innovatør som tør å utfordre egen bransje. Han har bred erfaring fra restaurant og uteliv, men tar aldri etablerte sannheter rundt akevitt og norske mattradisjoner for gitt.

Bli med på feiringen av akevittens dag! Øl og akevittsmaking 13. april!

En kunnskapsrik entusiast

Hans Ingi er en pådriver for utvikling av bruksområder og forståelsen av den norske akevitten. Han har også en usedvanlig stor kunnskap og interesse for øl, og dermed en helt unik kompetanse innen norsk drikke i kombinasjon, sier president Elisabeth Gjestland i Norske Akevitters Venner.

Bak Eske Bille-prisen står Norske Akevitters Venner, Anora og Bergenshus kommandantskap. Det er sjette året prisen deles ut, oppkalt etter den danske adelsmannen Eske Bille. Han var høvedsmann på Bergenhus og for snart 500 år siden sendte han et brev til erkebiskop Olav Engelbrektsson i Nidaros. Brevet inneholdt den første omtalen vi har av akevitt i Norge.

Se også: Test av norsk akevitt – bestselgere Polet

Fant opp «smake-verktøy»

Årets vinner er opptatt av at vi har et nasjonalbrennevin som dekker alle bruksområder og holder populære foredrag, kurs og smakinger om akevitt. Hans Ingi og ektefellen June Grodatter Tryggvason utviklet sammen «akevitthjulet» – et verktøy som hjelper akevittdrikkere med å sette ord på hva de smaker. Som sjef for Håndverkerstuene i Oslo tok han det drastiske valget om å kaste ut alt importert brennevin fra hyllene, og kun servere akevitt.

– Kanskje var det et kontroversielt valg, men resultatet var svært fornøyde kunder. Akevitten fikk sin naturlige plass på bordet i en restaurant med tydelig norsk og nordisk profil. Slik lærte han opp både bartendere og bargjester i å benytte hele spekteret av akevitt, enten som følge til norsk mat, i cocktails eller som avec, sier Elisabeth Gjestland i Norske Akevitters Venner.

Vi gratulerer Hans Ingi Råheim Tryggvason med prisen!

Dette er Eske Bille-prisen

Viste du at akevitt feires med egen dag? Akevittens dag – Norske dråper

Gi en gave som gleder og er fornøyelig
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *